Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Així va ser el curs sobre alteracions hormonals i patologies associades al COFB

Així va ser el curs sobre alteracions hormonals i patologies associades al COFB

21 novembre 2017

Els passats dies 6, 8 i 13 de novembre de 2017 el COFB va acollir el curs Alteracions hormonals i patologies associades, adreçat a farmacèutics comunitaris, en el qual es van abordar els trastorns i patologies que poden provocar les alteracions hormonals i també els efectes fisiològics de les hormones i les possibilitats d’influir-hi o de regular-les amb diversos fàrmacs.

Durant el curs es van tractar tres grans blocs:

  • Hormona de creixement. Deficiència i excés en la infància i l’edat adulta.
  • Tractament de les disfuncions tiroidals en les diferents etapes de la vida (infància, gestació i vellesa).
  • Tractament de les alteracions de la funció suprarenal i del metabolisme hídric. Corticoides, antialdosterònics, andrògens, vasopressina i aquarètics.

Les alteracions hormonals tenen l’expressió més significativa en l’aparició de trastorns hormonals i patologies associades.

Les alteracions hormonals tenen l’expressió més significativa en l’aparició de trastorns hormonals i patologies associades. El sistema endocrí està format per glàndules distribuïdes per tot l’organisme que produeixen hormones. Aquestes hormones són missatges químics que arriben a teixits i òrgans i afecten processos corporals com: creixement i desenvolupament, metabolisme, funció sexual, reproducció i estats d’ànim, entre d’altres.

Si els nivells hormonals estan alterats o bé el cos no respon al missatge hormonal és possible que aparegui la patologia. L’estrès, les infeccions i els canvis en l’equilibri electrolític també poden afectar els nivells hormonals. Conèixer els tractaments farmacològics de les diverses patologies associades i com fer el seguiment farmacoterapèutic adient a cada alteració.

Alguns dels conceptes als quals es va fer referència durant el curs van ser: càncer de tiroides, insuficiència suprarenal, fisiologia dels andrògens, hipogonadisme masculí, els efectes i mecanismes de les hormones tiroidals, l’hipotiroïdisme i l’hipertiroïdisme.

Hipertiroïdisme

Es defineix com una hiperproducció d’hormones tiroidals produïdes per la glàndula tiroides. La tirotoxicosi és el conjunt de manifestacions bioquímiques i fisiològiques derivades d’un excés d’hormones tiroidals als teixits.

Els signes i símptomes de la tirotoxicosi s’atribueixen a un excés d’hormona tiroidal circulant i són, en general, inespecífics, resultat d’un estat hipermetabòlic en el pacient. La gravetat dels mateixos depèn de la durada de la malaltia, la magnitud de l’excés d’hormones i l’edat del pacient. La malaltia subclínica és un trastorn molt freqüent en el qual els pacients poden no manifestar o fer-ho d’una forma molt lleu els signes i símptomes d’una disfunció tiroidal. En persones grans l’hipertiroïdisme es pot manifestar inicialment amb un quadre d’apatia (hipertiroïdisme apàtic), que és poc freqüent. El que és més característic en aquest grup és l’aparició de símptomes cardiovasculars i miopatia (atròfia dels músculs).

Hipotiroïdisme

Els factors de risc de l’hipotiroïdisme són: edat menor de 50 anys, sexe femení, cirurgia de tiroides i exposició del coll a tractaments amb radiació. Algunes de les manifestacions clíniques són:

Símptomes primerencs: debilitat, cansament, intolerància al fred, estrenyiment, augment de pes (involuntari), depressió, dolor muscular o articular, ungles i cabells dèbils, pal·lidesa, ritme cardíac lent.

Símptomes tardans: canvis en la tonalitat de la veu i discurs lent, pell escamosa i seca, mans, peus i cara inflamats, disminució del sentit del gust i de l’olfacte, despoblament del pèl de les celles, períodes menstruals anormals o amenorrea i hipotensió.

Símptomes addicionals: Atròfia muscular, moviment no coordinat, espasmes musculars (rampes) i rigidesa articular, pèrdua de cabell, somnolència i pèrdua de la gana. Complicacions per hipotiroïdisme: el coma per mixedema, la forma més severa d’hipotiStethoscope on computer keyboardroïdisme, és poc freqüent i poc pot ser causat per infecció, malaltia, exposició al fred o a certs medicaments en un individu que no ha rebut tractament per a l’hipotiroïdisme. Els símptomes i signes del coma per mixedema són, entre d’altres: insensibilitat, hipotensió, hipoglucèmia i hipotèrmia, que poden arribar a produir la mort.

L’equip docent del curs Alteracions Hormonal i Patologies Associades va estar format per:

  • Belén Dalama, endocrinòloga del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, especialitzada en la gestió del pacient diabètic policomplicat
  • Jordi Mesa, cap del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron
  • Carles Villabona, endocrinòleg del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge

 

 Altres publicacions relacionades recollides al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal