Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Diabetis i malaltia cardiovascular: més enllà del control de la glucèmia

Diabetis i malaltia cardiovascular: més enllà del control de la glucèmia

21 febrer 2018

El passat 14 de febrer es va celebrar al COFB una jornada de revisió sobre el risc cardiovascular en pacients amb diabetis (tant tipus I com tipus II). Al llarg de la formació, també es van abordar les novetats que hi ha al voltant d’aquesta qüestió.

La formació, dirigida a farmacèutics de centres d’atenció primària i de l’administració sanitària, va estar coordinada per Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB.

Programa de la jornada

Al llarg del curs es van abordar els següents temes:

  • Nous reptes en la salut cardiovascular dels pacients amb diabetis
  • Objectius terapèutics en el pacient diabètic
  • Estudis de seguretat cardiovascular dels antidiabètics nous: què i per què?
  • Revisió crítica dels estudis
  • Nous mecanismes d’acció i perspectives de futur
  • Estratègies de tractament terapèutic multifactorial en un pacient diabètic. Casos clínics

Quadre docent

  • Miguel Camafort, metge especialista sènior en medicina interna del Servei de Medicina Interna General, Unitat d’Hipertensió i Risc Cardiovascular de l’Hospital Clínic de Barcelona.
  • Xavier Cos, metge d’atenció primària, Director del CAP Sant Martí de Provençals, membre del grup GEDAPS de la CAMFIC, i de la RedGDPS, membre de la Primary Care Diabetes Research Network i de la divisió d’Endocrinologia de la Red de investigación en actividades prevenitvas y promoción de la salut (redIAPP), president de la Primary Care Diabetes Europe (PCDE) des de 2017.
  • Dídac Mauricio, cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, coordinador del Diabetes Research Group de l’Hospital Germans Trias i Pujol, membre de la xarxa CIBERDEM de l’Instituto de Salud Carlos III.
  • Andrea Molina, farmacèutica, Gerència d’Harmonització Farmacoterapèutica, Àrea del Medicament, Servei Català de la Salut (CatSalut).
D'esquerra a dreta: Miguel Camafort, metge especialista en medicina interna; Andrea Molina, farmacèutica de l'Àrea del Medicament del CatSalut; Xavier Cos, metge d'atenció primària i director del CAP Sant Martí de Provençals; Dídac Mauricio, cap del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i Roser Vallès, vocal d'Atenció Primària del COFB.

D’esquerra a dreta: Miguel Camafort, metge especialista en medicina interna; Andrea Molina, farmacèutica de l’Àrea del Medicament del CatSalut; Xavier Cos, metge d’atenció primària i director del CAP Sant Martí de Provençals; Dídac Mauricio, cap del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB.

L’impacte cardiovascular de la diabetis

Per començar, Dídac Mauricio, cap del servei d’Endocrinologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, va explicar els conceptes clau per entendre perquè és fonamental tenir en compte el risc cardiovascular en pacients amb DM (Diabetis Mellitus). Cal tenir present que les artèries tenen memòria i que  l’impacte cardiovascular d’una DM de llarg termini mal controlada no és el mateix que el d’una DM acabada de debutar. A més, l’impacte és superior en dones diabètiques que en homes.

A continuació, el Dr. Miquel Camafort, metge internista de l’Hospital Clínic i Andrea Molina, farmacèutica del CatSalut, van oferir una explicació de les causes del “boom” d’estudis i assaigs sobre el risc cardiovascular dels últims anys en els fàrmacs més nous per la diabetis. Es tracta d’una exigència de les agències reguladores, entre elles l’EMA, per autoritzar la seva comercialització. Consisteix a estudiar el risc cardiovascular dels nous fàrmacs, ja que si augmenten el risc, no val la pena iniciar o continuar el tractament. Un altre aspecte que va exposar Camafort van ser els nous estudis que estan en marxa i els que es publicaran en un futur. En els anys vinents, no entraran nous fàrmacs amb mecanismes d’acció diferents dels que hi ha actualment, però sí que apareixeran altres principis actius nous dels mateixos grups farmacològics.

Didac Mauricio, durant un moment de la jornada.

Dídac Mauricio, durant un moment de la jornada.

Casos clínics per facilitar la comprensió del tema

Per cloure la jornada, el Dr. Xavier Cots, metge de família i expert en DM, conjuntament amb el Dr. Camafort, van exposar dos casos clínics de manera interactiva, sobre com tractar pacients diabètics que tenen risc cardiovascular elevat.

La vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, va destacar que la formació “és un tema molt actual i molt important pel correcte tractament dels pacients diabètics”. Així mateix, va exposar que el tema va estar explicat “de forma molt entenedora”.

Amb la col·laboració de:

 

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal