- Blog COFB - https://blog.cofb.cat -

Diabetis: puc fer alguna cosa per prevenir-la?

La diabetis és una malaltia que es produeix quan el nivell de glucosa (sucre) de la sang es troba alterat. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la correctament. La diabetis és una malaltia crònica, la qual cosa significa que com més jove es contrau més aviat es veurà afectada la persona pels riscos a llarg termini.

Conceptes clau

  • Glucosa: S’obté dels aliments i totes les cèl·lules del cos en necessiten per viure.
  • Insulina: Hormona que controla la quantitat de glucosa en sang. El pàncrees és la glàndula que sintetitza la insulina. La insulina ajuda la glucosa a introduir-se a les cèl·lules i un cop dins s’utilitza com a combustible del cos.

PrevencióPatient checking sugar level with glucometer

La prevenció és important sobretot en aquelles persones que tenen risc de contreure-la, ja sigui per factors genètics (hereditaris) o per problemes de sobrepès i pot evitar l’aparició de la diabetis o endarrerir-ne el desenvolupament en l’organisme. Per això,  prevenir la diabetis pot passar per fer una dieta adequada (baixa en sal i greixos), controlar els carbohidrats, menjar més pollastre que carns vermelles i prendre productes de gra sencer abans que farines refinades. A banda de l’alimentació, és important mantenir un pes adequat (eliminar el sobrepès) i practicar activitat física regularment.

 

Principals símptomes de la diabetis

  • Acció d’orinar freqüent (sobretot a la nit)
  • Gana inusual i molta set
  • Pèrdua de pes, debilitat i cansament
  • Vista ennuvolada
  • Talls o rascades que no cicatritzen o que ho fan molt lentament
  • Picor o entumiment de les mans i els peus
  • Infeccions freqüents a la pell, les genives o la bufeta

Incidència

La diabetis afecta un 6% de la població de l’Estat espanyol. La xifra ha augmentat per l’envelliment dels ciutadans i per l’increment dels factors de risc. La xifra real encara podria ser més alta perquè es calcula que per cada pacient diabètic reconegut n’hi ha 1 o 2 que no saben que ho són. Per tant, es calcula que la població afectada podria ser d’un 9%. Un mal control i la mateixa evolució de la malaltia afecten la qualitat de vida del diabètic i provoquen un augment de la taxa de malalties cardiovasculars i de la mortalitat, que és tres vegades superior a la de la població general.

Conseqüències Mites i Preguntes Freqüents_ Diabetis

El control de la malaltia de la diabetis consisteix, bàsicament, en el control de les complicacions que pot comportar. L’afecció principal es produeix a les artèries i es pot distingir entre:

Complicacions microvasculars: Són aquelles que afecten les petites artèries dels ronyons i dels ulls. Són les causes fonamentals de la insuficiència renal, que precisa diàlisi i pot provocar ceguesa en els adults.

Complicacions macrovasculars: Afecten les artèries més grosses com les coronàries, que porten la sang al coll i poden causar infarts de miocardi o angines de pit. També acostumen a alterar les artèries que porten la sang al cervell i això pot originar infarts cerebrals. Si a aquest risc li afegim el sobrepès, la hipertensió, els nivells alts de colesterol o el tabaquisme les conseqüències poden ser fatals sobretot en els diabètics tipus dos.

El sistema nerviós: També es pot veure afectat i produir-se una disminució important de sensibilitat als peus que afavoreixi l’aparició d’úlceres que el pacient no nota, infeccions o deformacions que poden acabar en la necessitat d’amputar. Malgrat això, cal tenir present que el control intensiu de la glucèmia, la tensió arterial i el colesterol disminueixen totes les complicacions que pot comportar la diabetis.

Font i més informació: