- Blog COFB - https://blog.cofb.cat -

El Japó s’interessa pel nostre model farmacèutic

Cada any el Col·legi rep visites de farmacèutics i altres professionals sanitaris de diferents països interessats pel nostre model farmacèuticL’any passat ens va visitar una comitiva de 20 metges russos, fa dos anys membres de la Kanagawa Pharmaceutical Association del Japó i enguany, novament, 20 directius del laboratori japonès Taisho Toyama Pharmaceutical Co. Ltd que ha escollit el Col·legi com a referent per ampliar coneixements sobre el nostre sistema sanitari. En la seva visita van poder conèixer com es recepten medicaments i les relacions establertes entre les empreses de la indústria farmacèutica, els hospitals i les farmàcies. També van aprofitar la visita per estudiar el funcionament dels hospitals amb una visita a les instal·lacions i el sistema d’atenció als pacients de l’Hospital de Sant Joan de Déu. A més de Barcelona, aquest mes de novembre estan visitant Basilea, Nova York i Boston.

japonesos COFB

M. Carme Permanyer, directora tècnica del COFB, va explicar als visitants el funcionament de les associacions farmacèutiques, la regulació de la farmàcia a Espanya, els medicaments i el mercat farmacèutic, la prescripció i dispensació de medicaments, les mesures per contenir la despesa farmacèutica, les dades econòmiques de la farmàcia i la prescripció electrònica.

Els directius japonesos van mostrar especial interès per l’estructura de les associacions farmacèutiques (Col·legi, Consell i Consejo) i el finançament dels medicaments i el copagament dels usuaris. També es van preocupar per saber quina és la regulació de la farmàcia a Espanya: com funciona la propietat-titularitat i els criteris demogràfics i geogràfics per a la instal·lació de noves oficines de farmàcia. Pel que fa al mercat dels medicaments, van interessar-se pel preu dels medicaments, l’evolució dels genèrics i les característiques de les OTC (medicaments de venda lliure). Els canals de distribució i dispensació de medicaments i la retribució de les farmàcies també van ser resultar interessants per a ells: van saber quin són els marges dels medicaments i la disminució del marge de les oficines de farmàcia degut a les mesures pel control de la despesa i finalment el desenvolupament de la recepta electrònica a Catalunya i Espanya.