- Blog COFB - https://blog.cofb.cat -

Fitoteràpia i aliments per prevenir i combatre refredats i grips


annabachifaig

mjosealonso

Anna Bach i Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, i Maria José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, són les autores d’aquest article.

 

Tant el refredat com la grip, per ser malalties víriques, no tenen tractament específic, i és el propi organisme mitjançant el seu sistema de defensa qui s’encarrega d’eliminar els virus. El sistema immunològic ens protegeix davant les infeccions virals, i l’alimentació, la fitoteràpia i l’estil de vida en general, juguen un paper important en la capacitat del sistema immunològic per a prevenir i combatre aquestes malalties.

La fitoteràpia és de gran ajuda per mantenir altes les nostres defenses. Plantes com l’equinàcia (Echinacea sp), el pelargoni (Pelargonium sidoides) o l’astràgal (Astragalus membranaceus) potencien les defenses davant dels refredats i la grip i entorpeixen el creixement de certs virus. Tanmateix, les persones que pateixen d’altres malalties han de demanar consell al metge o farmacèutic, ja que poden estar contraindicades en certs estats de salut (com ara les malalties autoimmunes) o interaccionar amb d’altres medicaments.

Per al tractament simptomàtic podem ajudar-nos també de moltes plantes, per exemple, per al tractament de la tos: grindèlia, heura, eucaliptus, regalèssia, farigola, plantatge, fonoll i anís verd, entre d’altres, ens ajudaran a reduir la tos, a fluïdificar la mucositat i a l’expectoració. Les podem trobar en forma de xarops, gotes, càpsules o infusions.

D’altres plantes com l’altea, la malva, el gel d’àloe, la sàlvia, la menta, la mirra i el pròpoli (que contenen els ingredients de les plantes que liben les abelles), en esprai o en tableta per dissoldre a la boca, alleugen les molèsties de la gola inflamada i irritada.

De la mateixa manera, els olis essencials, com els d’eucaliptus, niaouli, espígol, avet, marduix o aladern de fulla ampla, ajuden a descongestionar el nas.

És aconsellable també una dieta equilibrada, rica i variada en fruites i verdures, tant cuites com crues. La varietat en color aportarà varietat en antioxidants, protectors de l’organisme; les baies i fruits rojos rics en vitamina C i flavonoides, i les verdures grogues, taronges i les de fulles verdes riques en beta-carotè, antioxidant rellevant  en la immunitat de pell i mucoses. I les fruites cítriques com la taronja i la mandarina, i el caqui, que arriben en el millor moment.

Hauríem de prioritzar alguns aliments com els cereals integrals i les carns magres, que aporten vitamina B i aminoàcids per a construir els components del sistema immunològic, així com ferro i zinc, les deficiències dels quals poden deprimir aquest sistema de defenses. També el iogurt i les begudes làcties fermentades que, a través dels seus microorganismes vius, actuen més enllà de la immunitat intestinal per a augmentar la resistència a aquestes infeccions.

Quan s’està malalt, l’alimentació ha de ser suau i amb aliments nutritius i reconfortants. Continuar menjant fruites i verdures i assegurar la hidratació. La sopa de pollastre i els omega-3 del peix a través del seu efecte antiinflamatori poden alleujar símptomes com el mal de gola. A més a més, el zinc de les carns magres i d’au és associat amb acurtar la durada dels símptomes del refredat. Els fruits secs, a més de zinc, contenen antioxidants com el seleni i la vitamina E. Alguns bolets, a més de contenir seleni, són associats amb efectes antivirals i antibacterians, també característics de l’all.