- Blog COFB - https://blog.cofb.cat -

L’Ajuntament i el COFB acorden estendre la xarxa de Radars

signatura-conveni-Ajuntament-COFB (2)

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i el president del COFB, Jordi de Dalmases, a la signatura del conveni

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, han signat avui el conveni de col·laboració que dóna continuïtat i vol estendre i consolidar la xarxa de Radars, implantada ja en 31 barris de la ciutat. Es tracta d’un projecte d’acció comunitària que avui permet a un total de 712 persones grans evitar els riscos d’exclusió i aïllament, gràcies a la col·laboració i intervenció coordinada de farmàcies, comerços, serveis socials i veïns i veïnes voluntaris.

El projecte Radars, que va arrencar l’any 2008 al districte de Gràcia, s’adreça especialment a aquelles persones que viuen soles i no compten amb una xarxa sòcio-familiar estable que els pugui cobrir les seves necessitats socials, d’afecte i amistat, amb el risc de resultar invisibles al seu entorn. Trinitat Vella, Roquetes, Sarrià i Tres Torres són els últims barris adherits al projecte Radars, que l’Ajuntament vol estendre a dos terços de la ciutat en els propers tres anys

Impulsat per l’Institut de Serveis Socials, Radars coordina la col·laboració d’entitats, veïns i veïnes, comerços del barri, farmàcies, i d’altres serveis, per tal de vertebrar una xarxa comunitària que possibiliti, no només la detecció de la gent gran en risc d’aïllament o amb sentiment de solitud, sinó que permeti també el desenvolupament d’accions preventives per a que persones grans en situació de vulnerabilitat puguin continuar gaudint d’autonomia.

Una de les novetats que contempla el conveni signat avui és que les farmàcies es puguin convertir en punt de trobada d’aquestes persones amb l’objectiu d’establir un vincle entre elles, així com oferir un espai on intercanviar experiències i on desenvolupar puntualment intervencions d’educació sanitària.

Funcionament del projecte

La detecció de persones grans en situació de vulnerabilitat o solitud es fa amb la col·laboració de tots els Radars veïnals, comercials i farmàcies del barri, i amb la implicació de les àrees bàsiques de salut i altres equipaments de territori, que, quan es detecta una situació d’aquestes característiques, es posen en contacte amb els responsables del projecte, que contacten amb la persona i li ofereixen l’oportunitat de participar-hi. Amb l’objectiu de completar aquesta funció, i amb la col·laboració de la Creu Roja, un equip de voluntaris fan prospeccions barri per barri per detectar persones grans que viuen soles i que siguin potencialment beneficiàries de Radars.

Un cop la persona gran s’adhereix al projecte se li ofereix rebre trucades periòdiques de seguiment, no només per avaluar la seva situació, sinó també per afavorir la creació d’un vincle de confiança amb els agents i recursos de l’entorn, que faciliten l’acompanyament i el vincle d’aquella persona amb els serveis i recursos del territori.

El projecte cerca trencar la solitud no volguda, vinculant les persones usuàries de Radars a la seva comunitat, per a la qual cosa es fomenta la seva participació en activitats promogudes per les entitats o equipaments del barri, i s’afavoreixen espais de trobada que facilitin l’establiment de relacions socials (amb altres usuaris Radars, amb persones voluntàries del projecte, amb veïns i veïnes del barri etc.).

Les farmàcies, agents clau de Radars

radars_farmacia

Farmàcia Radar

El paper de les farmàcies és cabdal per al projecte Radars, ja que els seus professionals tenen un perfil idoni com a agents de salut, alhora que són establiments plenament integrats en el teixit social de l’entorn. Cada farmàcia pot escollir el tipus d’intervenció que fa en el marc del projecte, i pot actuar com a:

Pel president del COFB, “és una satisfacció per a la professió la renovació d’aquest Conveni, ja que permet demostrar, un cop més, la utilitat social de la farmàcia i el compromís que té amb les persones. Som els agents sanitaris més propers, i gràcies a projectes com Radars, podem desenvolupar accions que van en coherència amb la nostra voluntat d’aportar valor a l’entorn i, més concretament, millorar la qualitat de vida de la gent gran, que és un dels principals col·lectius amb qui tractem a la farmàcia”.

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials ha destacat, per la seva banda, que Radars “és un exemple extraordinari d’implicació de la comunitat en la qualitat de vida dels seus propis veïns i veïnes”, i ha celebrat que la participació dels diversos agents hagin permès un creixement sostingut del projecte al llarg dels anys “que volem continuar enfortint”. “Una vida comunitària densa, activa, implicada i compromesa és capital social, un capital tan valuós com el econòmic”, ha valorat Ortiz.

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (també es pot consultar a la Sala de Premsa del web institucional).

Potser també t’interessa: