- Blog COFB - https://blog.cofb.cat -

Les farmàcies tornen a participar al programa de detecció precoç de càncer de còlon

Més de 400 farmàcies de Barcelona van participar entre 2010 i 2011 a la primera ronda del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, una iniciativa pionera a Europa. Ara ens trobem a la meitat de la segona ronda, (una ronda té una durada de dos anys) i gairebé totes les farmàcies que van col·laborar a la primera s’hi estan tornant a implicar, afegint-s’hi de noves.

Abans que les oficines de farmàcia s’uneixin al programa, a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) s’hi imparteix una formació obligatòria on s’actualitzen coneixements sobre el tema i s’hi expliquen els circuits. L’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar i l’Institut Català d’Oncologia realitzen el programa -actiu a les seves àrees d’influència amb la col·laboració del COFB.

El paper de les farmàcies

La tasca de les farmàcies consisteix en tenir un paper proactiu a l’hora de convèncer i conscienciar de la importància de la realització de la prova i en facilitar el kit necessari per fer-la, així com retornar la mostra recollida.  Des dels hospitals de referència s’envia una carta per convidar a participar en el programa a la població de risc per tal que es dirigeixin a la farmàcia per obtenir el kit i fer-se la prova.

En la primera ronda 79.884 persones es van fer la prova de detecció precoç del càncer de còlon i recte. Es tracta d’un 43,5% de les persones cridades a fer-se-la, un resultat de participació que es considera molt alt.

La col·laboració entre hospitals, atenció primària i farmàcies és crucial a l’hora d’assolir l’èxit de participació de persones en edat de risc que es fan la prova. En el cas concret de les farmàcies, es considera clau la seva accessibilitat.

Gràcies a aquest programa es van detectar 244 càncers i 1.640 adenomes d’alt risc entre 2010 i 2011.