- Blog COFB - https://blog.cofb.cat -

Nova edició del taller d’ostomies

El passat 13 de març va tenir lloc al COFB  una nova edició del taller d’ostomies. Combinant pràctica i teoria estava adreçat a farmacèutics, tècnics i auxiliars de farmàcia. La formació va anar a càrrec de Patricia López, coordinadora del Servei d’Atenció d’Infermeria de Hollister Ibérica i Carmen del Pino, infermera estomaterapèuta, gestora de casos de patologia oncològica còlon- recte i responsable de la consulta d’ostomia al Consorci Sanitari Parc Tauli de Sabadell. La coordinació del taller va anar a càrrec de Montserrat Gironès, vocal d’Ortopèdia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Novament, la formació sobre ostomies va despertar un gran interés, omplint l'aula on es va celebrar.

Novament, la formació sobre ostomies va despertar un gran interés, omplint l’aula on es va celebrar.

Els objectius: coneixement de les ostomies i el material per tractar-les

La formació tenia per objectius:

Què és una ostomia?

Una ostomia és una derivació quirúrgica de l’aparell digestiu o de l’aparell urinari per eliminar els residus que l’organisme genera per un lloc diferent del natural, quan no és possible fer-ho pel conducte normal. La persona que en porta una incorporada necessita un material específic per fer la cura diària de l’estoma.

Carmen del Pino, infermera estomaterapèuta i responsable de la consulta d’ostomia al Consorci Sanitari Parc Tauli de Sabadell, en un moment de la seva sessió.

Carmen del Pino, infermera estomaterapèuta i responsable de la consulta d’ostomia al Consorci Sanitari Parc Tauli de Sabadell, en un moment de la seva sessió.

Aprenentatge sobre les ostomies

Durant el taller les dues docents van abordar els temes diversos relacionats amb el camp de les ostomies. És per això que van fer una classificació de les diferents ostomies, van descriure’n les causes més freqüents, el material necessari per tenir-ne cura i les complicacions principals. També van fer referència a la preparació mecànica del còlon i als sistemes continents.  Des de la vessant més pràctica es va abordar la irrigació per colostomia així com la resolució de diferents casos relacionats amb les temàtiques impartides.

 

Amb la col·laboració de:

 

 

Altres publicacions d’interès: