Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Novetats en el tractament del reflux gastroesofàgic

Novetats en el tractament del reflux gastroesofàgic

7 juliol 2016

El reflux gastroesofàgic és el pas del contingut gàstric a l’esòfag, un fet que es produeix diàriament de manera fisiològica sense que produeixi símptomes ni patologia digestiva. L’efecte de l’àcid clorhídric i la pepsina contingudes en el reflux gàstric, sobre l’epiteli esofàgic, poden danyar la barrera protectora i augmentar la permeabilitat de la mucosa. La malaltia per reflux gastroesofàgic (MRGE) és un conjunt de signes i símptomes causats pel contacte excessiu del contingut gàstric amb la mucosa esofàgica. La prevalença actual d’aquesta patologia a Espanya és del 31,6%: té una evolució crònica amb períodes simptomàtics amb pirosis, dolor i regurgitació àcida; símptomes menys característics com nàusees i vòmits, epigastràlgia, aerofàgia; i símptomes més atípics com tos crònica, broncospasme, dolor toràcic pseudoanginós, laringitis, granulomes laringis o pèrdua de l’esmalt dentari.

novetats-tractament-reflux-gastroesofagic (2)

El doctor Serra a la conferència que va acollir el COFB

A la conferència “Reparació de l’epiteli esofàgic. Un nou camí per al tractament del reflux gastroesofàgic”, que va acollir el COFB el 5 de maig, el doctor Jordi Serra, cap de la Unitat de Proves Funcionals Digestives de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, va explicar que actualment disposem de medicaments que actuen sobre la inhibició de l’acidesa gàstrica com són els antiàcids, els antagonistes H2, i els inhibidors de la bomba de protons. D’altra banda trobem els alginats, que actuen de manera mecànica formant una barrera protectora a l’estómac per evitar el reflux gàstric calmant l’ardor a la boca d’aquest òrgan.

Davant les dades de què més del 30% dels pacients amb teràpia amb inhibidors de la bomba de protons no aconsegueixen resoldre els símptomes, en aquesta conferència es va presentar un nou medicament format per tres components amb tres accions diferents:

  • el sulfat de condroïtina, més abundant en els teixits amb una gran matriu extracel·lular (com els que formen els teixits connectius -cartílag, pell, vasos sanguinis, lligaments i els tendons-) que ha demostrat protecció epitelial de la mucosa esofàgica protegint les àrees desepitelitzades de l’agressió àcida;
  • l’àcid hialurònic, un constituent essencial de la matriu extracel·lular de tots els teixits animals -sent especialment abundant en els teixits connectius-, que ajuda a crear la trama de la matriu extracel·lular mitjançant les seves interaccions amb els proteoglicans o el col·lagen i que actua com a reparador;
  • i el Poloxàmer 407, que forma amb els dos anteriors un complex macromolecular amb activitat de barrera a la mucosa esofàgica perllongant l’acció, una acció bioadhesiva termo-reversible, el fenomen de termogel és reversible caracteritzat per una transició solució/gel depenent de la temperatura, convertint-se en un semisòlid amb l’augment de temperatura. “Aquesta combinació no s’ha associat a efectes adversos greus, és ben tolerat i es pot utilitzar en diabètics, intolerants al gluten i la lactosa. Es presenta com un coadjuvant dels inhibidors de la bomba de protons (IBP) en la MRGE, tant per adults com per nens” matisa Mercè Barau, anterior vocal del COFB i coordinadora d’aquesta formació.

Després de la presentació es va produir un intens debat sobre el nou medicament i es van plantejar preguntes sobre la seva actuació i els assajos clínics que té de moment.

Fitxa Reflux gastroesofàgic o regurgitació (via Farmaceuticonline)

novetats-tractament-reflux-gastroesofagic (1)
Amb la col·laboració de:

NORGINE

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal