Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Què ens provoca al·lèrgia? Alguns consells

Què ens provoca al·lèrgia? Alguns consells

20 març 2014

dandelion-1240013-mQuan una persona esternuda en plena primavera s’acostuma a associar més aviat amb una al·lèrgia que no pas amb un constipat. No és estrany, doncs, que aquesta reacció immunològica específica de l’organisme cap a una substància normalment inofensiva sigui una de les paraules més pronunciades durant aquesta època de l’any.

Són diversos els factors que la provoquen, entre ells el pol·len, partícules de la pols, espores de les flors o dels fongs, determinats aliments, goma de làtex, verí d’insectes i medicaments. D’altra banda, també són variades les tipologies d’al·lèrgies que existeixen.

La més comuna és la rinitis, una reacció al·lèrgica de les membranes de la mucosa nasal quan entren en contacte amb una o més substàncies al·lergògenes. La pateixen entre el 5% i el 25% de la població i els símptomes acostumen a ser esternuts, secreció nasal aquosa (rinorrea), congestió nasal, picor als ulls i llagrimeig i picor al nas i a la gola.

La farmàcia disposa actualment de molts principis actius per combatre les al·lèrgies i el paper del farmacèutic és molt important a l’hora de resoldre consultes dels afectats.

Les rinitis estacionals les tenen persones que són sensibles als pòl·lens de les plantes que depenen del vent per a la pol·linització, i a les espores de fongs i floridures. Quant a les rinitis cròniques, generalment les causes són els àcars, pèls i cèl·lules de descamació dels animals domèstics i espores de fongs.

Però, què fa que no totes les persones siguin al·lèrgiques? Es pot tenir una certa tendència, tot i que l’exposició als al·lergògens en un moment en què les defenses del cos estan baixes, o durant l’embaràs, pot desenvolupar l’al·lèrgia.

Per tal de detectar-la el mètode més comú són els tests cutanis, i tot i que no té cura, sí es poden controlar els símptomes i realitzar tractaments com banys salins, descongestius, antihistamínics, anticolinèrgics i corticoides. Alhora, també és difícil prevenir-la. Alguns consells que es poden tenir en compte són tancar finestres de cases i cotxes, evitar estar massa estona a l’aire lliure en èpoques de pol·linització (sobretot a les hores de la posta de sol, que és quan hi ha més pol·len en suspensió) i no tenir a casa catifes, coixins de plomes ni mantes de llana, així com evitar també els ninos de peluix a l’hora de dormir en el cas dels nens.

Més informació al web de salut del Col·legi: www.farmaceuticonline.com

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal