- Blog COFB - https://blog.cofb.cat -

Tractament de la síndrome de l’intestí irritable amb probiòtics

sindrome-intesti-irritable-1La síndrome de l’intestí irritable (SII), també coneguda com a còlon irritable, és un trastorn crònic del tracte gastrointestinal. La SII no és una malaltia, sinó un grup de manifestacions clíniques que es presenten juntes. Es caracteritza per dolor i inflor abdominal i per l’alteració dels hàbits de defecació. De vegades es pot confondre amb afeccions que produeixen símptomes similars, com la malaltia celíaca o la malaltia inflamatòria intestinal. La SII afecta el 12% de la població d’arreu del món. Pot aparèixer a qualsevol edat, però acostuma a presentar-se a l’inici de l’adolescència o de la maduresa i és dues vegades més comuna en dones que en homes.  Es tracta d’un trastorn força comú que no lesiona l’intestí gros, però que pot tenir un fort impacte en la qualitat de vida de les persones que el pateixen (teniu més informació al Canal Salut de la Generalitat).

La conferència que va acollir el COFB el 18 de maig, es va dividir en dues parts:

sindrome-intesti-irritable

El doctor Alexandre Lapage durant la seva intervenció

L’equip docent va estar format per Francisco Guarner, especialista en malalties del tracte digestiu, investigador principal del Grup d’Investigació en fisiologia i fisiopatologia digestiva de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Institut de Recerca i Alexandre Lepage, International Business Development Director, Alimentary Health. Va moderar l’acte Anna Bach Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB.

Algunes conclusions que es van traslladar a la conferència:

  • Hi ha evidència que una flora deteriorada pot ser mediador d’un efecte pro-inflamatori, tal com va explicar el Dr. Lepage.
  • L’estudi del microbioma permet identificar defectes de l’ecosistema intestinal de persones amb trastorns funcionals digestius.
  • Hi ha espècies microbianes amb efectes antiinflamatoris que poden produir dolor (sensibilitat visceral, permeabilitat intestinal).
  • les espècies productores de lactat i butirat poden millorar la funció de barrera i el trànsit intestinal.
  • Els productors de SCFA  (àcids orgànics de cadena curta) fermentatius poden reduir la generació de gas.

Informació relacionada:

Curs al nostre web de formació Àgora Sanitària: Actualització en probiòtics en l’aparell digestiu. I edició. (el programa inclou un apartat destinat al SII).

Sociedad Española de Prebióticos y Probióticos (SEPyP): accedeix a activitats i consensos científics.

Gut Microbiota for Health: servei públic d’informació de la European Society for Neurogastroenterology & Motility (ESNM), membre de la United European Gastroenterology (UEG).

Amb la col·laboració de:

              FARMASIERRA-logo