Estàs aquí: Inici > SUMARI > APROFUNDEIX

APROFUNDEIX

Copagament, igual per a tothom?

Fa tres mesos que el copagament farmacèutic va entrar en vigor a espanya. En aquest sentit, la generalitat de catalunya és un dels governs autònomics que més s’ha desviat del pla d’aplicació fixat pel ministeri de sanitat. Però què ha passat a les altres comunitats? I a catalunya?

El Govern català no creia convenient que els usuaris paguessin més del que marca el seu topall mensual i, defensant que no podria tenir a punt els sistemes informàtics per evitar-ho, l’executiu d’Artur Mas va aprovar una mesura transitòria per endegar el copagament. En aquesta decisió van influir les negociacions del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya amb l’Administració catalana ja que la corporació farmacèutica volia evitar el procediment de consultar pacient a pacient quina és l’aportació que li corresponia, tal com s’havia plantejat en un inici, pel bloqueig que això suposaria en el mostrador i, sobretot, per haver de demanar a l’usuari l’avançament de diners que els hi serien retornats en 3-6 mesos. Catalunya és l’única autonomia que va optar per aplicar la mesura esglaonadament mentre que en d’altres comunitats segueixen patint problemes a causa de la ràpida i precipitada implantació de la mesura. Cal dir també que les farmàcies catalanes estaven aplicant des del 23 de juny la taxa d’1 euro per recepta de la Generalitat de Catalunya, que ja va suposar canvis en els programes de gestió i va generar moltes consultes per part dels ciutadans.

Catalunya, andalusia, galícia i madrid són les úniques ccaa on els seus usuaris no han de pagar més del que estrictament els pertoca segons nivell de renda.

A Catalunya va ser a l’agost quan els usuaris actius van començar a fer efectiva l’aportació que els pertocava segons el nivell de renda. El deute acumulat per usuaris actius i pensionistes es comença a abonar l’1 d’octubre, la mateixa data en què els pensionistes, com estava previst, comencen a pagar el 10% dels medicaments prescrits en el moment de la dispensació. Tot i que fins aplicar el copagament han passat tres mesos, més temps que a la resta de comunitats, s’ha complert l’objectiu que tant la Generalitat com el Consell pretenien: que cap ciutadà avancés diners a l’Administració.

Aquest procés ha suposat un esforç extra pels farmacèutics que s’han convertit, encara més, en un agent clau i necessari dins el sistema en detriment de l’atenció a l’usuari a causa de l’allau d’explicacions i consultes que es veuen obligats a atendre.

De l’aprovació a l’aplicació

Després de l’aprovació del copagament farmacèutic, diverses autonomies es van oposar a fer pagar de més als ciutadans per aquells medicaments receptats a partir de l’1 de juliol tal com establia el RDL 16/2012:
> Astúries: va anunciar que els hi seria tècnicament impossible la seva aplicació el dia fixat.
> Canàries: va mostrar la seva disconformitat amb la mesura per considerar poc just que les comunitats autònomes que han complert amb el sostre de dèficit hagin de pagar per altres que no ho han fet.
> Andalusia: va afirmar des de l’inici que no estava d’acord perquè s’atemptava contra la Constitució i contra l’Estatut andalús en limitar les capacitats de les autonomies.
Tot i que la mesura en un principi tenia força oponents entre els governs autonòmics, les úniques comunitats que no van cobrar el copagament als usuaris el dia que marca el RDL van ser només Catalunya i el País Basc. La primera, per la mesura transitòria d’aplicació i la segona, per la normativa que va aprovar el Parlament Basc que deixava sense efecte el Reial Decret Llei del Govern central. La resta
de les autonomies, disset, van començar amb el copagament farmacèutic de manera uniforme.

Devolució de l’excés de pagament als pensionistes

Algunes comunitats, tot i acatar la reforma, consideren especialment problemàtic un punt del RDL 16/2012: l’avançament de diners per part dels usuaris, sobretot dels pensionistes, un cop hagin superat el seu topall. Els Governs d’aquestes autonomies han implantat mesures pròpies per intentar evitar que els usuaris paguin en excés.
> Andalusia: va ser el primer govern autonòmic que va decidir aprovar una mesura sobre aquest punt. El Govern andalús va anunciar que els pensionistes no avançarien en cap cas diners un cop superat el seu topall. Per evitar aquest fet, les seves targetes sanitàries marquen quant ha desemborsat el jubilat per tal que el sistema salti un cop s’hagi arribat al topall, i evitar així que el farmacèutic cobri de més.

> Catalunya: com va adoptar des d’un començament una aplicació transitòria de la mesura, cap usuari ha pagat més del que marca el seu topall mensual.
> Galícia: una setmana més tard que Andalusia, Galícia va anunciar que introduiria una reforma semblant a l’andalusa perquè els seus pensionistes no avancin diners.
> Madrid: inicialment el govern d’Aguirre va aplicar el copagament tal com marca el RDL però a mitjans d’agost Madrid va decidir crear una targeta de cartró, anomenada Document de Dispensació, que els jubilats hauran de portar sempre a sobre en el moment de la retirada de medicaments. A partir de l’1 de setembre els farmacèutics marcaran ‘manualment’ la quantitat de diners que paguen i deixaran de cobra’ls-hi el 10% addicional un cop hagin arribat al seu topall estampant un segell que indiqui ‘Topall d’aportació’. Segons el vocal de Farmàcia del COF de Madrid, Jaime Acosta, aquest és un “sistema transitori” que es durà a terme “fins la completa adaptació dels sistemes informàtics de la Conselleria de Sanitat”.
> País Basc: en aquesta autonomia encara no s’ha posat en marxa el copagament i, per tant, cap usuari ha pagat el recàrrec pels medicaments.
El procés d’aplicació del copagament a catalunya ha estat més llarg que a la resta de comunitats però s’ha aconseguit que els usuaris no avancin diners a l’administració.

D’acord amb el que va publicar FACUA-Consumidores en Acción la resta de comunitats sí que han vist com els usuaris es veien obligats
a avançar diners. Tot i així, algunes autonomies han aplicat variacions de diferent grau a la mesura per tal d’evitar aquest fet.
> Aragó: a mitjans de setembre es va crear un grup de treball per crear un sistema que permetés que els pensionistes no paguessin més de 30€ al mes. Un cop els jubilats arribin a aquesta quantitat no se’ls seguirà cobrant i així evitaran que avancin molts diners a l’Administració.
> Castella i Lleó: ha reduït de tres a sis mesos el temps de reemborsament de les quantitats excedides pels pensionistes. A més, es retornarà al mateix compte corrent en què s’ingressa la pensió.
> Astúries: retornarà els diners trimestralment tot i que els pensionistes hauran de conservar els tiquets de compra on apareguin les dades d’identificació de l’usuari per tenir dret a la devolució.
> Balears: aquesta comunitat aposta per un sistema mixt. A les Illes els usuaris que tinguin accés a la recepta electrònica rebran el reemborsament al compte corrent mentre que els que rebin les prescripcions manuals hauran de sol·licitar la devolució personalment.
> Canàries: des dels Col·legis canaris s’ha fet una proposta a la Conselleria de Salut canària perquè els pensionistes no avancin els diners. S’ha proposat una aplicació informàtica per aconseguir aquest objectiu però encara estan a l’espera de resposta per part de l’Administració.
>Cantàbria: tot i decidir al principi que retornaria els diners en un període de sis mesos, a mitjans d’agost va anunciar que tindria preparat el primer reemborsament a principis de novembre.
> Castella-La Manxa, Ceuta, Extremadura, La Rioja, Melilla i Múrcia:
estan aplicant el copagament farmacèutic tal com marca el RDL. Reemborsaran els diners als pensionistes als sis mesos, el màxim que marca la mesura.
> Navarra: la Conselleria de Salut navarra pretén en un principi reduir el temps de reemborsament a tres mesos i es retornarà a través del compte bancari del pensionista.
> València: els pensionistes tenen un topall màxim de 30€ a pagar d’excés al mes. Un cop hi arribin no avançaran més diners a la Generalitat Valenciana, que els hi retornarà la diferència en un període
de tres mesos.

El País Basc encara no aplica el copagament
El País Basc va aprovar una normativa per deixar sense efecte la mesura del Govern central una setmana abans de l’entrada en vigor d’aquesta. Tot i creure’s emparats per les competències autonòmiques, el 13 de juliol el Govern central va posar una reclamació al Tribunal Constitucional assegurant que les comunitats poden millorar o augmentar les carteres de serveis comuns del SNS però, en cap cas, decidir sobre el seu finançament. Per aquesta raó, el 26 de juliol, el TC va admetre a tràmit el recurs presentat per Rajoy
obligant al Lehendakari a acatar la resolució. Tot i així, el Govern basc va anunciar que al setembre presentarien les al·legacions al recurs per evitar aplicar el copagament ja que consideren “que és absolutament legal”. En cas de no acceptar-se les al·legacions, s’estan preparant ja els sistemes informàtics per posar en marxa el copagament però s’ha avisat que s’establiran mecanismes de compensació per evitar que els jubilats bascos hagin d’aportar la quantitat addicional del 10%.

Problemes més remarcables arrel del copagament a l’Estat espanyol
• Avançament de diners per part dels usuaris un cop superat el seu topall (i com es fa la devolució d’aquests diners).
• Errors informàtics i caigudes del sistema.
• Usuaris amb receptes antigues que volen adquirir medicaments.
• Problemes amb el creuament de dades dels usuaris entre la Seguretat
Social i Hisenda.
• Desfasi de les dades dels usuaris calculats a partir de la renda del
2010.
• Col·lapse per l’aplicació del copagament i l’entrada en vigor de la
recepta electrònica a la vegada a algunes autonomies.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal