Estàs aquí: Inici > Destacats > Farmacèutics hospitalaris s’actualitzen en oncologia hematològica al COFB

Farmacèutics hospitalaris s’actualitzen en oncologia hematològica al COFB

14 desembre 2021

Durant els mesos de novembre i desembre va tenir lloc la formació “Actualització en Oncologia Hematològica” dirigida a farmacèutics hospitalaris. Organitzat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), juntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), el curs va constar d’una sessió setmanal durant 5 setmanes i va comptar amb el patrocini de Janssen i la col·laboració d’Astellas Pharma.

Abordatge transversal i multidisciplinari amb experts de reconeguda trajectòria

La formació va plantejar-se des d’una perspectiva multidisciplinària, ja que entre els ponents hi havia metges, psicòlegs i farmacèutics, tots ells de reconeguda trajectòria i amb una àmplia experiència dins del seu àmbit.

D'esquerra a dreta: Dr. Albert Altés; Dra. Ana Marín i Dr. Carlos Fernández de Larrea.
D’esquerra a dreta: Dr. Albert Altés; Dra. Ana Marín i Dr. Carlos Fernández de Larrea.

L’oncologia hematològica es va abordar des del punt de vista terapèutic (gestió i tractament dels càncers hematològics), psicològic (suport emocional en el tractament actiu) i farmacèutic (educació sanitària del pacient a l’era dels tractaments orals). Dins del primer bloc, Albert Altés, cap del servei d’Hematologia d’Althaia i president de la Societat Catalana d’Hematologia, va abordar la leucèmia limfocítica crònica; Ana Marín, de la unitat de limfomes del Servei d’Hematologia de l’Hospital Vall d’Hebron, va tractar el limfoma de les cèl·lules del mantell; i Carlos Fernández de Larrera, consultor de la unitat de mieloma i amiloïdosi del Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, va abordar la malaltia de Waldenström. D’altra banda, Mercedes Gironella, de la unitat de gammapaties monoclonals del Servei d’Hematologia de l’Hospital Vall d’Hebron, va aprofundir en el mieloma múltiple; i Ana Garrido, metgessa adjunta de guàrdies d’Hematologia Clínica del Servei d’Hematologia de l’Hospital Sant Pau, va centrar-se en la leucèmia mieloide aguda.

Primera fila, d'esquerra a dreta: La Dra. Mercedes Gironella i la psicòloga Judit López. Segona fila, d'esquerra a dreta: La Dra. Ana Garrido i la farmacèutica Estela Moreno.
Primera fila, d’esquerra a dreta: La Dra. Mercedes Gironella i la psicòloga Judit López. Segona fila, d’esquerra a dreta: La Dra. Ana Garrido i la farmacèutica Estela Moreno.

Així mateix, la psicòloga Judit López, experta en tractaments psicoemocionals a pacients oncològics, va centrar-se en la importància del suport emocional en el tractament actiu. Finalment, des de l’àmbit farmacèutic, Estela Moreno, farmacèutica de l’Hospital Sant Pau i coordinadora del grup de farmàcia oncològica de la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria, va aprofundir en els aspectes clau en l’educació del pacient a l’era dels tractaments orals.

Aspectes més rellevants tractats durant el curs

Es va fer una revisió de cada una de les cinc patologies, i de les opcions de tractament actual i futures.

Gestió i tractament dels càncers hematològics

Leucèmia Limfocítica Crònica

En aquesta patologia, la incorporació dels inhibidors de la tirosina de Bruton i altres combinacions sense citotòxics han canviat el pronòstic i han millorat la qualitat de vida dels pacients.

Limfoma del mantell

Sobre aquesta patologia està havent-hi molta investigació i tenim noves dianes per canviar el pronòstic i amb millor perfil d’efectes secundaris.

Malaltia de Waldenström

És una patologia menys freqüent, però important, on també els inhibidors de la tirosina de Bruton ha esdevingut una incorporació important a l’arsenal terapèutic.

Mieloma múltiple

Noves combinacions amb noves dianes estan recentment aprovades i comporta un canvi de seqüències de tractament del mieloma múltiple. Les teràpies cel·lulars amb CAR-T tenen també el seu paper en malaltia refractària.

Leucèmia mieloide aguda

Els inhibidors de FLT3, IDH, Bcl-2 i Plk són les principals novetats en teràpia dirigida. La immunoteràpia també té el seu paper en malaltia refractària.

La importància de la formació en oncologia hematològica

En els últims anys, s’han produït novetats terapèutiques en els tractaments contra els càncers relacionats amb la sang i s’han aplicat noves estratègies als pacients. L’envelliment de la població i una presència més acusada d’aquesta mena de càncers en el pacient ancià fràgil afegeix complexitat a la gestió.

En aquest sentit, David Conde, vocal d’Hospitals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va explicar que “en els últims anys hem assistit a novetats en diferents patologies hematològiques, amb nous abordatges de tractaments sistèmics que, conseqüentment, han canviat el curs clínic de diferents malalties”. “A causa de l’augment de noves molècules disponibles, és imprescindible posar-les en context i conèixer com s’integren en els protocols farmacoterapèutics d’aquestes patologies neoplàsiques”, va detallar.

Experts en cadascuna de les patologies van il·lustrar el panorama actual en la pràctica clínica, fent èmfasi en la implicació del farmacèutic.

Aspectes clau en l’educació del pacient en l’era dels tractaments orals

Dins d’aquest bloc, la farmacèutica Estela Moreno va fer una revisió del paper del farmacèutic/a vers els nous tractaments hematològics, la majoria dels quals són orals. Segons Conde, “és important dedicar temps a l’educació sanitària del pacient -perquè es prengui correctament la medicació-, a la revisió d’interaccions amb la medicació concomitant i medicina alternativa, i al seguiment d’efectes secundaris. La comunicació entre tots els professionals sanitaris és fonamental”.

Importància del suport emocional durant el tractament actiu

Pel que fa a l’àmbit emocional, la psicòloga Judit López Freixa va abordar la importància del suport emocional en el tractament actiu. Des del punt de vista de Conde, “des del diagnòstic, hi ha molts impactes a nivell emocional que, sovint, no es consideren. L’abordatge emocional amb escolta activa i intentant acostar-se al pacient són crucials també per motivar al pacient a iniciar o seguir el tractament hemato-específic. Moltes barreres s’han de trencar per consolidar el vincle professional-pacient”.

Valoració de David Conde, vocal d’Hospitals del COFB

Segons David Conde, vocal d’Hospitals del COFB, el curs va ser “un èxit d’assistència“. Es van repassar, avui dia, “els esquemes de tractament recomanats en patologies hematològiques com són la leucèmia limfocítica crònica, limfoma del mantell, malaltia de Waldeström, mieloma múltiple i leucèmia mieloide aguda“.

David Conde, vocal d'Hospitals del COFB.
David Conde, vocal d’Hospitals del COFB.

En aquestes patologies, “hem tingut avenços molt importants en els darrers temps, que fan necessària l’actualització. Ponents experts ens han fet un tastet de les futures teràpies prometedores”. Per finalitzar, “hem tingut dues sessions sobre suport emocional i el paper del farmacèutic clínic envers aquests tractaments. Com que la majoria són per via oral, és fonamental connectar emocionalment amb els pacients i una bona educació per part de farmàcia, per complir els objectius terapèutics“.

Amb el patrocini de:

Amb la col·laboració d‘Astellas Pharma.

Altres publicacions d’interès:

Un comentari

  1. Crec que temes tan sensibles com l’oncologia hematològica s’haurien de tractar com ho fais vosaltres. És un tema que cada vegada interessa més a la gent que ens envolta i per això seria interessant que aquest tipus d’investigacions es traduïssin a tants idiomes com fos possible. Pluglin

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal