Estàs aquí: Inici > Destacats > Arrenca ‘Infarma Madrid 2024’ amb l’objectiu de posar a la farmàcia a l’avantguarda

Arrenca ‘Infarma Madrid 2024’ amb l’objectiu de posar a la farmàcia a l’avantguarda

19 març 2024

Infarma Madrid 2024 ha obert avui les seves portes a tres intensos dies que converteixen Madrid en la capital europea de la farmàcia. Prop de 34.000 professionals previstos, 3.500 congressistes i 300 expositors dels principals laboratoris i empreses del sector es reuneixen a partir d’avui en el recinte firal d’IFEMA Madrid per abordar les novetats i impulsar a la professió per afrontar les necessitats sanitàries i socials més urgents, sota el lema “Posa la teva farmàcia a l’avantguarda”.

Inauguració d'Infarma Madrid 2024 (d’esquerra a dreta): Marta de Zarandieta, secretaria del COFM; Agustín Torres, president de CloserStill; Manuel Martínez del Peral, president del COFM; José Luis Martínez-Almeida, alcalde de l’Ajuntament de Madrid; Fátima Matute, consellera de Sanitat de la Comunitat de Madrid; Jordi Casas, president del COFB; Jesús Aguilar, president del CGCOF; José Manuel Becerra, director del Congrés; Juan Arrizabalaga, director general d’IFEMA Madrid.
Inauguració d’Infarma Madrid 2024 (d’esquerra a dreta): Marta de Zarandieta, secretaria del COFM; Agustín Torres, president de CloserStill; Manuel Martínez del Peral, president del COFM; José Luis Martínez-Almeida, alcalde de l’Ajuntament de Madrid; Fátima Matute, consellera de Sanitat de la Comunitat de Madrid; Jordi Casas, president del COFB; Jesús Aguilar, president del CGCOF; José Manuel Becerra, director del Congrés; Juan Arrizabalaga, director general d’IFEMA Madrid.

L’alcalde de l’Ajuntament de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i la consellera de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Fàtima Matute, han inaugurat aquest matí la 34 edició del Congrés Europeu de Farmàcia i Saló de Medicaments i Parafarmàcia, que organitzen els col·legis oficials de farmacèutics de Madrid i Barcelona, en col·laboració amb CloserStill.

José Luis Martínez-Almeida ha posat en valor “la proximitat dels farmacèutics i la seva capacitat de connectar amb els ciutadans, i també d’evolucionar i saber adaptar-se als canvis amb exemples de col·laboració com Infarma”. Ha instat a “no caure en la complaença, a tenir la voluntat d’estar a l’avantguarda amb polítiques de sostenibilitat i d’innovació per ser capaços de reinventar-se en el futur”. “La farmàcia és un element essencial de l’entramat econòmic i del teixit social de Madrid”, ha assegurat i ha emplaçat als farmacèutics a col·laborar en el programa de Soledad no desitjada que promou l’Ajuntament, on “les oficines de farmàcia juguen un paper extraordinari”.

“Una farmàcia protagonista”

“Volem una farmàcia que sigui protagonista en tot el procés preventiu i assistencial del pacient”, ha assenyalat Fátima Matute. La consellera s’ha referit als reptes assistencials i al paper que poden jugar els farmacèutics. “Necessitem a la farmàcia per afrontar l’envelliment, per abordar la cronicitat, per donar resposta a la salut mental, per millorar l’adherència i la personalització dels tractaments o per impulsar la prevenció, la continuïtat assistencial o la sostenibilitat del sistema”, ha afirmat.

Ha destacat la digitalització dels vals d’estupefaents, els programes per optimitzar les teràpies per a pacients majors polimedicats o la potenciació de la farmàcia sentinella com a exemples de col·laboració amb la farmàcia madrilenya. “Són assoliments guanyats a pols i amb els quals busquem assegurar que tots els ciutadans i, especialment els de major fragilitat i vulnerabilitat, tinguin un accés més fàcil, àgil i segur al medicament”, ha subratllat.

També s’ha referit al desenvolupament de la nova Llei de Farmàcia de la Comunitat de Madrid, una norma “amb la qual busquem situar a la nostra regió a l’avantguarda d’una gestió sanitària en la qual la reivindicació de la farmàcia sigui un pilar essencial”. Serveis assistencials com l’atenció farmacèutica domiciliària en la dependència, el seguiment dels tractaments, la col·laboració entre la farmàcia comunitària, hospitalària i d’Atenció Primària, la coordinació sociosanitària o la col·laboració en cribratges i programes de detecció precoç de malalties són alguns dels projectes en marxa destacats per Matute.

“Més innovadores, avantguardistes i sostenibles”

Per part seva, el president del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid, Manuel Martínez del Peral, ha ressaltat que Infarma “és part de la solució a les grans necessitats que les farmàcies tenen avui dia per ser més innovadores, avantguardistes i sostenibles”. També s’ha referit al Congrés com “una invitació per avançar en la millora de la nostra professió i fer-la així més capaç de respondre sanitària, social i econòmicament als grans desafiaments que tenim per davant”.

En aquest sentit, ha esmentat reptes com l’envelliment, la cronicitat, la polimedicació, la fragilitat, així com  la necessitat de mobilitzar i coordinar tots els recursos sanitaris per promoure la prevenció, la continuïtat assistencial i l’atenció integral. “Els farmacèutics som part de la solució necessària a tots aquests reptes”, ha afirmat en la seva intervenció, on ha emmarcat Infarma com “la gran trobada global de la farmàcia comunitària al nostre país”.

Per part seva, el president del Col·legi Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas, ha posat en valor “la col·laboració imprescindible entre els col·legis de farmacèutics de Barcelona i Madrid i CloserStill per tirar endavant Infarma i fer possible el binomi de Congrés i Saló”.

També ha destacat l’esforç per aconseguir que “Infarma torni a ser la gran trobada global del sector, perquè no sols és un fòrum amb continguts en totes les àrees d’interès per a la farmàcia, sinó perquè, a més d’un punt de trobada dels farmacèutics, és també un lloc d’intercanvi d’experiències i coneixements amb les principals empreses i laboratoris del sector, així com dels representants de l’Administració, institucions i associacions de pacients, entre altres”.

El president del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, Jesús Aguilar, ha reivindicat la xarxa de més de vint-i-dues mil oficines de farmàcia com “una conquesta social de tots els espanyols, una garantia d’equitat i accessibilitat en la prestació farmacèutica i en l’accés als serveis farmacèutics en qualsevol lloc i amb la mateixa qualitat, amb independència del codi postal”. Aguilar ha recalcat el valor sanitari i social del farmacèutic “per poder donar a la societat el millor de nosaltres mateixos com a professionals” i, finalment, ha emplaçat a “comptar amb la farmàcia i els farmacèutics com a garantia d’èxit en qualsevol projecte de millora de la salut que es posi en marxa”.

El president de CloserStill, Agustín Torres, ha avançat les grans xifres del Congrés i Saló, unes xifres que “són un reflex de la puixança del sector, del paper clau que juga l’oficina de farmàcia, i de la confiança que els farmacèutics dipositen en Infarma per conèixer les novetats de la indústria”. Finalment, ha destacat l’esforç conjunt dels tres organitzadors “per fer possible que Infarma continuï creixent any rere any al servei de la farmàcia”.

Unir innovació i sostenibilitat

Javier Goyeneche, fundador de Ecoalf, una marca eco de moda internacional que ha aconseguit crear la primera generació de productes reciclats amb la mateixa qualitat i disseny que els productes no reciclats, va obrir el programa d’Infarma amb una conferència sobre el valor de la innovació “per fer les coses de forma més responsable” i la urgència d’actuar per regenerar i fer el planeta sostenible.

“El problema dels residus és molt més dramàtic del que podem imaginar i va a pitjor. Els recursos naturals del planeta són limitats, i no existeix un altre planeta en el qual puguem viure. Per això, és tan important unir innovació i sostenibilitat, perquè el que fas ja no és suficient, el més important és com ho fas”, ha instat davant un auditori de més d’un centenar de farmacèutics.

Goyeneche ha apel·lat al paper de cada persona per decidir i actuar de manera més responsable amb cada compra. “Els nostres hàbits diaris van sumant, cada decisió compta, i pots decidir si vols ser part de la solució o del problema”, ha defensat durant una intervenció en la qual ha presentat xifres per conscienciar sobre la dimensió del problema: 500.000 milions de bosses de plàstic utilitzades a l’any per a tan sols 30 minuts de vida útil, 650.000 tones de xarxes de pesca rebutjades en el fons de l’oceà, 200.000 milions d’ampolles de plàstic no es recullen cada any, etcètera.

Com a part d’una de les indústries més contaminants de l’economia, Ecoalf és una “marca d’estil de vida sostenible, liderant el canvi amb cada producte que creguem” i abanderant un canvi que es tradueix, per exemple, en 1.400 tones de residus recuperats del fons de l’oceà gràcies a la col·laboració de més de 5.000 pescadors involucrats en la iniciativa “The upcycling oceans”.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal