Estàs aquí: Inici > Destacats > Gener i febrer: La distinció com a Institució Centenària de l’Ajuntament de Barcelona, les eleccions del COFB i l’augment d’incidència de covid i grip, temes més destacats als mitjans

Gener i febrer: La distinció com a Institució Centenària de l’Ajuntament de Barcelona, les eleccions del COFB i l’augment d’incidència de covid i grip, temes més destacats als mitjans

25 març 2024

El COFB rep la distinció com a Institució Centenària de l’Ajuntament de Barcelona

Al febrer, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va rebre la distinció com a Entitat Centenària de Barcelona atorgada pel Ple del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte es va celebrar al Saló de Cent del consistori on l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va entregar la distinció i el diploma a Jordi Casas, president del COFB. Amb aquesta distinció, l’Ajuntament de Barcelona acredita i reconeix l’antiguitat i trajectòria del COFB vinculada a la ciutat de Barcelona. La Vanguardia i els mitjans especialitzats Diariofarma, IM Farmacias, Farmaventas, Pharma Market i PMFarma en van fer ressò.

Aquest reconeixement coincideix amb l’any en què el Col·legi ha celebrat el seu 125è aniversari. En aquest sentit, El Global ha publicat a l’anuari l’article, signat pel president del COFB, “125 años impulsando la profesión farmacéutica”, on repassa esdeveniments, reconeixements i iniciatives més rellevants del Col·legi durant el 2023. El mitjà Gaceta Médica també va publicar l’article.

El COFB convoca eleccions pel 17 d’abril

El COFB ha convocat eleccions per renovar els càrrecs de la Junta de Govern, que tindran lloc el 17 d’abril. Als mètodes de vot tradicionals, presencial o per correu postal certificat, s’afegeix l’opció del vot remot electrònic per poder proporcionar, a tots els farmacèutics i farmacèutiques col·legiats del COFB que decideixin votar, més alternatives de participació. Els mitjans especialitzats IM Farmacias, Diariofarma, Correo Farmacéutico, El Global , Farmaventas i PMFarma van fer difusió de la nota de premsa enviada.

Augment de la incidència de covid i grip

Després de les festes de Nadal, els virus i les infeccions respiratòries, com el refredat, la COVID-19 i la grip, es van incrementar de forma exponencial, generant un augment en la demanda i venda de tests d’antígens. Des del Col·legi es va donar un missatge de tranquil·litat afirmant que, tot i que podia haver-hi falta d’estoc de forma puntual en alguna farmàcia, es podien trobar sense problema a qualsevol establiment.

A La Sexta van publicar una peça amb declaracions del farmacèutic de Barcelona Isidre Tarascó i, Badalona Comunicació, amb declaracions d’Ariadna Condon, coordinadora del COFB de les farmàcies del Barcelonès Nord. També va recollir-ho El Periódico (1 i 2) i els mitjans locals Diari de Girona (versió en paper) i Regió7.

A causa d’aquest augment d’infeccions respiratòries, com a mesura de prevenció, el 5 de gener el conseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar l’obligatorietat de l’ús de la mascareta als hospitals, centres d’atenció primària (CAP) i centres sociosanitaris de tot Catalunya. Alhora, Salut va recomanar fer-ne ús dins les farmàcies. Ràdio Ciutat de Badalona va parlar amb Ariadna Condon (a partir del minut 03:40); per la seva banda, Regió7 en va fer difusió.

Consell farmacèutic en el programa “Fet a mida” de La Xarxa

Durant els mesos de gener i febrer, la farmacèutica i secretària del Col·legi, Aina Surroca, ha continuat realitzant la secció quinzenal, cada dimecres en directe,  en el magazín “Fet a mida” de La Xarxa. Al gener, va parlar sobre L’abordatge de la depressió i l’estudi pilot de farmacogenètica” i “Quins medicaments, estris i material sanitari ha de tenir la nostra farmaciola”. Al febrer, a la secció es va abordar el “paper dels farmacèutics/ques en l’abordatge de les infeccions de transmissió sexual”.

Infarma Madrid 2024

A mitjans de febrer, va tenir lloc una trobada amb periodistes per anunciar les principals novetats d’Infarma Madrid 2024, organitzat pels col·legis farmacèutics de Madrid i Barcelona i CloserStill. Diferents mitjans es van fer ressò, recollint les principals línies estratègiques d’aquest Congrés i Saló, celebrat al recinte firal d’IFEMA del 19 al 21 de març. Alguns d’ells han estat Europa Press i La Razón (versió en paper) i els mitjans especialitzats El Global, IM Farmacias, El Farmacéutico, Diariofarma, Revista Farmanatur, NutraSalud, Correo Farmacéutico i PMFarma.

El COFB com a font d’informació

Estudi pilot de farmacogenètica en pacients psiquiàtrics ambulatoris

Correo Farmacéutico va preparar un reportatge en relació amb l’estudi pilot de farmacogenètica en pacients psiquiàtrics ambulatoris, que es va iniciar el passat octubre. Entre els objectius principals, l’estudi pilot pretén establir un circuit, en el qual es determinaran marcadors farmacogenètics, per poder estudiar la refractarietat i la toxicitat dels antipsicòtics i antidepressius.

A través de les declaracions de Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB; Mercè Barau, coordinadora del COFB de les farmàcies de Gràcia; Pau Riera, adjunt del Servei de Farmacia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; i María Llanos, psiquiatra coordinadora del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Gràcia, el reportatge reflecteix el circuit de l’estudi pilot, que compta amb la col·laboració de professionals sanitaris de diferents àmbits assistencials.

Projectes relacionats amb la salut sexual impulsats des de la farmàcia comunitària

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Sexual, celebrat el 14 de febrer, El Global va publicar un article per profunditzar en tres projectes, promoguts pel COFB, en relació amb la promoció de la salut sexual des de les farmàcies comunitàries. Per fer-ho, van contactar amb el farmacèutic comunitari, Francisco García-Vela, que va explicar en detall el programa de detecció precoç del VIH i el programa pilot de detecció precoç càncer de coll uterí i la iniciativa “La meva regla, les meves regles”.

Espai Europeu de Dades Sanitàries i la Llei d’Ordenació Farmacèutica de Catalunya

El Global va abordar les implicacions de l’Espai Europeu de Dades Sanitàries (EEDS), que permetrà als ciutadans de tota la Unió Europea tenir control de les seves dades sanitàries i decidir què i amb qui les volen compartir. El Global va fer un article al respecte amb declaracions de Jordi Casas, president del COFB, i altres membres de col·legis estatals i del Consejo General de Colegios Farmacéuticos.

D’altra banda, Correo Farmacéutico va elaborar dues peces informatives (1,2) i una d’opinió, en relació amb les lleis farmacèutiques autonòmiques. Per abordar la Llei d’Ordenació Farmacèutica de Catalunya, un de les més antigues juntament amb la del País Basc, en va parlar amb el president del COFB i del CCFC, Jordi Casas.

Formulació magistral

El Global va publicar una peça amb declaracions de Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, sobre la rellevància de la formulació magistral per complementar el medicament industrial i garantir una assistència sanitària integral i efectiva. Tot i així, hi ha algunes barreres legals, ja que, a Espanya, s’ha establert que es poden formular tots aquells principis actius que tinguin una indicació terapèutica, però no està permès l’ús del mateix principi per a diferents indicacions terapèutiques.

Medicaments i consell farmacèutic

En relació amb la medicació i el consell farmacèutic, el programa “El Pla B” de Ràdio 4, va entrevistar a Lorena Rivera, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del COFB per parlar en una tertúlia sobre els riscos de l‘automedicació. D’altra banda, a “La tarda de Catalunya Ràdio” van entrevistar a Mar Blanco, membre de la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB, sobre les interaccions entre medicaments i aliments, a partir de la guia elaborada pel Consejo General de Colegios Farmacéuticos. També sobre els medicaments i els aliments, a finals de febrer, Su Médico va publicar un article, amb menció al COFB, sobre els efectes de barrejar l’ibuprofèn amb l’alcohol.

Per la seva banda, el mitjà Cuidate Plus va dedicar una peça al Bromazepam, un dels ansiolítics més consumits a Espanya. La farmacèutica del CIM, Judit Carrera, va proporcionar informació en relació amb les indicacions, consells i precaucions a tenir en compte a l’hora de prendre aquest fàrmac.

En relació amb l’abordatge de les taques de pell des de la farmàcia comunitària, el mitjà Correo Farmacéutico a l’especial d’autocura, va realitzar un article, amb declaracions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, on va destacar la importància de tenir la màxima informació sobre el tema per poder realitzar un tractament personalitzat.

Finalment, el desabastiment de medicaments ha continuat sent un tema recurrent als mitjans. Des de Catalunya Press van publicar un article sobre aquesta problemàtica amb menció al COFB. I el mitjà Planta Doce va recollir la recomanació de l’Agència Europea del Medicament (EMA) de suspendre la venda de més de 400 medicaments. Per saber si els fàrmacs continuaven arribant a les oficines de farmàcia, van contactar amb el COFB.

Amb menció al COFB

Formació “Claus per millorar la gestió de la teva farmàcia”

Al febrer, FarmaQuatrium, FarmaVerita i Pharma Business Consulting van presentar la formació “Claves para mejorar la gestión de tu farmacia” al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), on van abordar el dia a dia a la farmàcia i com potenciar la seva rendibilitat des de tres punts de vista diferents. Els mitjans IM Farmacias i Farmaventas van publicar peces al respecte amb menció al COFB.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal