Estàs aquí: Inici > Destacats > 31 de març: Dia Mundial contra el càncer de còlon

31 de març: Dia Mundial contra el càncer de còlon

31 març 2016
material-PDPCCR

Materials del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

Prevenir per vèncer al càncer. Avui, 31 de març, se celebra el Dia Mundial contra el càncer de còlon una malaltia que registra més de 6.000 nous casos cada any a Catalunya. És el segon càncer més freqüent entre les dones, i el tercer entre els homes, i el que té més incidència si es sumen  homes i dones. És la segona causa de mort  mper càncer i moren aproximadament 2.100 persones per càncer cada any, i la majoria es produeixen en persones de més de 54 anys. Una detecció precoç augmenta de manera significativa la supervivència.

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR), en què participen activament les farmàcies, persegueix diagnosticar i tractar els casos de càncer de còlon i recte el més aviat possible. El diagnòstic precoç ha demostrat que disminueix la incidència del càncer i augmenta significativament la supervivència.

El Programa es va iniciar l’any 2000 a l’Hospitalet de Llobregat, i després, el 2004, a l’Alt Penedès. A finals de 2009 es van incorporar les farmàcies: s’establia un model organitzatiu entre l’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat de la prova i el nivell de participació a través de la implicació dels farmacèutics.

La implicació de les farmàcies en el Programa ha contribuït a facilitar l’accessibilitat de la prova i a augmentar la taxa de participació dels usuaris, una xifra que augmenta any rere any. Així ho demostren xifres de la província de Barcelona:

Primera ronda (2010-2011):

  • taxa de participació del 43,5%
  • 79.884 persones es van fer la prova d’una població diana de 197.000 persones

Segona ronda (2012-2013)

  • taxa de participació del 48%
  • 81.777 persones van accedir a la prova d’una població diana de 170.000 persones.

Desplegament del programa

Al gener de l’any passat el programa es va engegar a les comarques d’Osona, la Garrotxa i el Ripollès, en el seu desplegament progressiu a tota Catalunya. Des del setembre del 2015 el Programa ha iniciat de forma gradual la seva extensió a la resta de Barcelona ciutat, l’àrea Metropolitana Sud, Àmbit del Barcelonès Nord, Maresme i Vallés Occidental i fins al final d’any s’ha anat desplegant a la resta del territori de la regió, que inclou els municipis de les comarques del Garraf, el Vallés Oriental, Anoia i el Bages-Berguedà. Està previst que el Programa estigui present a tots el territoris a principis del 2018.”

Concretament, pel que fa a Barcelona ciutat, al districte de Nou Barris estan actives les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Ciutat Meridiana, Xafarines, Roquetes, Guineueta, Prosperitat, Rio de Janeiro i Verdun, i properament ho estaran les de Turó de la Peira, Vilapicina i Cotxeres; a Sarrià–Sant Gervasi, les ABS de Vallvidrera- Les Planes i Marc Aureli; a Les Corts, les ABS de Pedralbes, Montegre i Les Corts; a Ciutat Vella, les ABS del Raval i la Barceloneta; a Sant Martí, l’ABS de Camp de l’Arpa i properament les de Ramon Turró, Poblenou i Vila Olímpica; a l’Eixample, les ABS de Dreta de l’Eixample i Passeig Sant Joan, i properament les de Comte Borrell-Rosselló, Casanova, Sagrada Família, Gaudí i Via Roma; i a Sant Andreu estaran properament actives les ABS de Casernes i Sagrera.

Com funciona el programa? 

Està adreçat a una població diana d’homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat de més risc i en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. A partir del passat mes, i al llarg de dos anys, aquestes persones aniran rebent una carta acompanyada del tríptic informatiu del Programa i un llistat de farmàcies adherides al programa, on la persona interessada haurà de lliurar la carta rebuda, que conté imprès un codi d’identificació personal. A la farmàcia li faran unes preguntes sobre els seus antecedents personals i familiars, i li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia, que no cal que sigui la mateixa on va anar a recollir el tub col·lector de la mostra. El mètode de cribratge es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta en femta. Les farmàcies informaran a la Unitat de Cribratge corresponent de qualsevol inconvenient sorgit en l’obtenció de la mostra.

La tasca dels farmacèutics consisteix en tenir un paper proactiu a l’hora de convèncer i conscienciar de la importància de la realització de la prova i en facilitar el kit necessari per fer-la, així com retornar la mostra recollida.

Veure llistat de farmàcies de la província de Barcelona que participen al programa.

Si els resultats de les anàlisis són negatius, els participants rebran una carta on se’ls informarà d’aquest resultat i se’ls tornarà a convidar al cap de dos anys. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d’endoscòpies del centre respectiu, on se’ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d’aleshores, que parteix de la realització d’una colonoscòpia diagnòstica, una exploració de l’interior del budell. Aquestes colonoscòpies es realitzen a l’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar, Hospital de la Vall d’Hebron i Hospital de Sant Pau, i permeten detectar i prevenir tant càncers com adenomes d’alt i baix risc.

La darrera fase és indicar al pacient què cal fer segons els resultats: participar de nou en el Programa en dos anys si el risc és baix, fer una segona exploració al cap d’un temps (1 ó 3 anys) o ser derivat a un centre de diagnòstic i fer el tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

Consells per prevenir el càncer de còlon

Dieta saludable i variada
Procura prendre amb freqüència aliments rics en fibra (cereals, llegums…) i menjar fruites i verdures diàriament (si és possible, 5 peces).
Conserva els aliments de manera adequada (congelador, frigorífic…) i consumeixi’ls abans que s’espatllin.
Modera el consum de greixos, especialment carns vermelles, així com dolces i sucres.

Control del sobrepès
L’obesitat és un dels majors agents de risc. Mantén-te sempre, en la mesura del possible, en pes adequat a la teva altura i constitució física.

Legs of a young man runningExercici físic amb regularitat
Realitza algun esport o, almenys, algun tipus d’activitat física diàriament. Caminar una bona estona, per exemple.

Evitar tabac i alcohol

Proves periòdiques
Si pertanys a algun dels grups de risc (majors de 50 anys, antecedents familiars o malalties de l’intestí), parla amb el teu metge perquè valori si ha de realitzar-te alguna prova, a fi de comprovar l’existència o no de pòlips i prevenir que es converteixin en tumors.

Font: Alianza para la prevención del cáncer de colón

twitter-LOGOSegueix el tema a Twitter!

Hashtags: #diamundialcancercolon #DarleVozSalvaVidas
Alianza Contra el Cáncer de Colon: @AlianzaColon
Asociación Española Contra el Cáncer: @aecc_es

Per a més informació:

Potser també t’interessa:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal