Estàs aquí: Inici > Destacats > Nova edició de la formació “Presa de mesures per a mitges de teràpia compressiva”

Nova edició de la formació “Presa de mesures per a mitges de teràpia compressiva”

21 juny 2024

El passat 28 de maig van tenir lloc, al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), dues sessions de la formació “Presa de mesures per a mitges de teràpia compressiva”, amb el patrocini de JOBST i An Essity brand. Les sessions, adreçades a farmacèutics/ques i tècnics/ques de farmàcia i parafarmàcia, van anar a càrrec de la consultora clínica de Jobst, Carolina Chomiak, i les va coordinar el vocal d’Ortopèdia del COFB, Lluís García.

Els objectius de la formació van ser aprendre a recomanar la mitja oportuna en funció de la situació del pacient, saber prendre les mesures per a les mitges bàsiques i saber realitzar l’ajustament bàsic del producte recomanat.

Aspectes teòrics a la presa de mesures

Chomiak va introduir la formació explicant  que es centraria en “els productes que s’utilitzen per a aquests casos i la pressa de mesures que s’ha de seguir”. Per fer-ho, va repartir un catàleg on apareix pas per pas com realitzar la pressa de mesures i va exposar que es poden agafar per a una peça estàndard o per a una peça a mida. La formadora va especificar que “en el cas de prendre mesures d’una peça a mida, les farmàcies han de tenir una llicència concreta perquè un ortopeda pugui ser el responsable de prendre les mesures”.

A continuació, va fer un repàs del retorn venós. Existeixen tres tipus de sistemes de vasos, l’arterial, el venós i el limfàtic: “el venós s’especialitza en drenar i transportar els fluids cap al cor; l’arterial transporta els fluids amb nutrients i oxigen; i el limfàtic realitza la neteja de la dermis i de l’espai intersticial”, va explicar Chomiak.

La consultora clínica de Jobst, Carolina Chomiak, en un moment de la formació.

Epidemologia de la IVC

El següent bloc de la sessió va girar al voltant de l’epidemiologia de la insuficiència venosa (IVC). En aquest sentit, Chomiak va mostrar la prevalença i incidència d’aquest tipus de patologies. Actualment, el IVC està present entre el 25 i 30% de la població adulta femenina i el 10-40% de la població adulta masculina i el 4% dels pacients progressen a estadis superiors.

La compressió terapèutica

En la tercera part de la formació, la consultora va tractar la compressió terapèutica. Primerament, va fer una diferenciació entre compressió, que “és la pressió exercida de forma contínua o intermitent, i la contenció, que és la pressió feta per bandatges no elàstics que contraresten el creixement del volum muscular resultant de la contracció del múscul”. Així mateix, va introduir el concepte d’elasticitat i extensibilitat. En aquest sentit, va apuntar que l’elasticitat és la capacitat que té un material a recobrar la seva forma original després d’haver cedit la força externa que l’extén, i l’extensibilitat, és la capacitat d’un material d’augmentar la seva superfície quan se li aplica dues forces en la mateixa direcció. Tot seguit, va enumerar els diferents tipus de suport afectats per aquestes condicions, el teixit: inelàstic, elàstic, d’alta elasticitat, de nul·la extensibilitat, de curta extensibilitat i de llarga extensibilitat. 

També va explicar la llei de Laplace, que indica que tenim un gradient de pressió natural de distal a proximal, i els diferents tipus de compressió: lleugera (<21 mmHg), normal (<22-29 mmHg) i forta (30-40 mmHg). En relació amb la compressió, va detallar les característiques dels diferents tipus de productes i va mostrar els diversos tipus de mitges de farmàcia i d’ortopèdia com la mitja curta, la llarga, el panti o la premama.

Un moment de la sessió amb els assistents a la formació.

A l’última part de la sessió, la formadora va indagar en la part més pràctica, la col·locació i cura de les peces de compressió i la correcta pressa de les mides de les mitges. A més, també va parlar dels aspectes clau de l’actuació del farmacèutic/ortopeda davant d’aquests casos i va donar un llistat de recomanacions per a pacients.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal