Estàs aquí: Inici > Destacats > Març i abril: Inici de la distribució de productes menstruals a les farmàcies, les eleccions al COFB i la celebració d’Infarma Madrid 2024, temes més destacats als mitjans

Març i abril: Inici de la distribució de productes menstruals a les farmàcies, les eleccions al COFB i la celebració d’Infarma Madrid 2024, temes més destacats als mitjans

29 maig 2024

Comença la distribució de productes menstruals gratuïts a les farmàcies

Anunci de la data d’inici de la campanya “La meva regla, les meves regles”

A finals de febrer, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi Casas, van anunciar que la distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables començaria el 4 de març. El Global va publicar una notícia al respecte amb declaracions de Jordi Casas, president del COFB i la farmacèutica del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB, Masha Sanatgar, va ser entrevistada a Ràdio Barberà.

A més, l’anunci de la data va ser la notícia més vista del 324. També en van fer ressò mitjans generalistes com La Vanguardia, RTVE, Ràdio 4, Telecinco, El País, El Periódico (1 i 2), RAC 1, Diari ARA, Betevé, Onda Cero, ACN, 20 minutos i elDiario.es; i els mitjans especialitzats IM Farmacias i Correo Farmacéutico. A banda, una gran quantitat de mitjans provincials també ho van compartir.

4 de març: comença la dispensació universal i gratuïta de productes menstruals reutilitzables a les farmàcies de Catalunya

El passat 4 de març, va començar la distribució dels productes menstruals reutilitzables a través de les farmàcies comunitàries de Catalunya. Durant el primer dia de la iniciativa “La meva regla, les meves regles”, es van dispensar o reservar un total de 38.000 productes i 166.145 dones o persones menstruants van descarregar el codi QR. La posada en marxa de la campanya va ser tot un èxit, en només 10 dies des de l’inici de la dispensació de productes, 225.000 dones i persones menstruants ja tenien el seu producte i es va superar la descàrrega de 400.000 codis QR. Els mitjans de comunicació van fer molta difusió de la iniciativa. Concretament, La Vanguardia en la versió en paper i El Farmacéutico van publicar peces amb declaracions de Jordi Casas, president del COFB. Catalunya Ràdio ho va fer amb declaracions de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, qui també va ser entrevistada a Onda Cero. Tanmateix, Ràdio Rubí va entrevistar a Marc Carulla, delegat del COFB de les farmàcies de Rubí; i la Cadena Ser al farmacèutic, Eloi Merencio.

La Cadena Ser va publicar dues peces amb declaracions del llavors vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, la primera, a partir del minut 09:59 i la segona, a partir del minut 02:09. Marta Gento, secretària del COFB, va oferir declaracions a RTVE, TV3 (a partir del minut 51:16) i Europa Press. A “Els Matins” de TV3 van entrevistar l’Eduard Fernández-Rajal, coordinador del COFB de les farmàcies de Nou Barris. RTVE (a partir del minut 21:41) i La Xarxa (a partir del minut 01:04:55) també van compartir la notícia amb declaracions d’Amèlia García-Miranda, vocal del COFB. Per la seva banda, coordinador del COFB de les farmàcies del Vallès Occidental Oest, Joan Brugueras, va ser entrevistat pel Diari de Terrassa i Terrassa Digital i Ràdio Sabadell també va publicar una notícia amb declaracions de Meritxell Blanchart, coordinadora del Col·legi de les farmàcies del Vallès Occidental Est. Ràdio Ciutat de Badalona i Badalona Comunicació (1 i 2) també van cobrir la iniciativa, per fer-ho van comptar amb declaracions d’Ariadna Condon, coordinadora del COFB de les farmàcies del Barcelonès Nord.

Àmplia repercussió internacional de la campanya d’equitat menstrual

L’inici de la campanya “La meva regla, les meves regles” va generar més de 250 impactes en premsa, dels quals una trentena van ser mitjans internacionals que van fer ressò de la campanya. Algunes de les notícies més destacades van ser publicades en el The Guardian, The Washington Post, Reuters, Independent, US News, Fox News, AP News, The Chronicle, Euro News (1, 2 i 3), Le Figaro, Radio France i Harper’s Bazaar.

Finalment, els mitjans especialitzats, Farmaventas (1, 2 i 3), IM Farmacias, Correo Farmacéutico, Farmacosalud, Consejos de tu Farmacéutico, Saludemia, El Farmacéutico i PMFarma també van publicar diferents notícies informant de la iniciativa d’equitat menstrual.

Les eleccions del COFB i la presa de possessió de la nova junta de Govern

El passat 13 de març, va començar la campanya electoral per formar la nova Junta de Govern del COFB. Es van presentar dues candidatures: “Farmacèutics Compromesos” encapçalada per Jordi Casas, i “#avançaFARMA” presidida per Guillermo Bagaría. En aquestes eleccions, als mètodes de vot tradicionals, presencial o per correu postal certificat, es va afegir l’opció de vot remot electrònic per afavorir l’exercici del vot i augmentar la participació. Els mitjans especialitzats IM Farmacias, El Farmacéutico, Correo Farmacéutico, Redacción Médica, Farmaventas, PMFarma i El Global van fer ressò de la notícia.

9.300 col·legiats i col·legiades van estar cridats a participar en la jornada electoral, que va tenir lloc el 17 d’abril, per escollir la candidatura per dirigir el futur de la institució els pròxims quatre anys. La candidatura “Farmacèutics Compromesosva guanyar les eleccions amb un total de 2.258 vots. El Diari ARA i els mitjans especialitzats Farmaventas, IM Farmacias, El Global, Redacción Médica, Diariofarma, El Global, El Farmacéutico, Correo Farmacéutico, Crónica Global i PMFarma, van publicar peces al respecte.

La nova Junta de Govern va prendre possessió dels seus càrrecs pel mandat comprès entre el 2024 i el 2028, en un acte intern celebrat a la Sala d’Actes del Col·legi el 25 d’abril. Els mitjans especialitzats Diariofarma, El Global, IM Farmacias, Farmaventas i PMFarma van fer difusió de la nota de premsa enviada i el mitjà Via Empresa va publicar una peça amb menció a Jordi Casas, president del COFB.

Infarma Madrid 2024

Els dies 19, 20 i 21 de març es va celebrar la 34a edició del Congrés Europeu de Farmàcia i Saló de Medicaments i Parafarmàcia, Infarma Madrid 2024, organitzat pels col·legis de farmacèutics de Madrid (COFM) i Barcelona (COFB) amb la col·laboració de CloserStill. Sota el lema “Posa la teva farmàcia a l’avantguarda”, la Trobada Europa de Farmàcia va comptar amb més d’un centenar de ponents i prop de mig centenar de sessions per abordar les darreres novetats del sector i impulsar a la professió per fer front a les necessitats sanitàries i socials més urgents. Els mitjans especialitzats IM Farmacias (1 i 2), El Farmacéutico, Pharmamarket, Farmaventas van fer ressò de la nota de premsa enviada abans d’Infarma. A més, IM Farmacias va publicar dues notícies (1 i 2): per una banda, una entrevista a Jordi Casas, president del COFB; i, per altra banda, una peça partir de les seves declaracions.

Durant el Congrés, Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, va moderar una taula sobre l’SPD i IM Farmacias va fer una peça al respecte. El Global també va fer ressò d’una la taula d’actualitat sobre la intervenció del farmacèutic en relació amb les darreres novetats terapèutiques, on va participar la farmacèutica Aina Surroca. Així mateix, Europa Press, Farmaventas, Revista Farmanatur i IM Farmacias van compartir peces informatives de la taula d’actualitat “Pacient amb diabetis, què puc fer per a tu?”, que va comptar amb la participació d’Elena Palau, vicetresorera del COFB, i Marta Alcalde vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi.

Infarma Madrid 2024 va tancar amb una assistència de 25.400 visitants diaris, un 24% més que a Infarma Madrid 2022. L’esdeveniment va reunir a més 300 expositors, més de 4.000 congressistes i més de 1.000 marques van estar representades. Els mitjans Europa Press, Diariofarma i PMFarma van publicar peces sobre la clausura del Congrés.

Consell farmacèutic en el programa “Fet a mida” de la Xarxa

Als mesos de març i abril, s’ha continuat realitzant la secció quinzenal en el magazín “Fet a mida” de La Xarxa. Al març, es va dedicar la sessió a parlar de l’inici de la distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a les farmàcies. Per fer-ho, van fer una connexió en directe des de la farmàcia de la vocal d’Oficina de Farmàcia, Mercè Barau; i, a continuació, la farmacèutica, Aina Surroca, va exposar tots els detalls de la campanya “La meva regla, les meves regles” des del plató. A l’abril, Surroca va parlar sobre “Com ens hem de prendre els medicaments?” i “La primavera i les al·lèrgies”.

El COFB com a font d’informació

Problemes de subministrament de bosses d’orina i d’Ozempic

A finals del mes de març, els problemes de subministrament amb les bosses d’orina van augmentar. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va informar que la fàbrica que abastia aquest producte a tot Europa havia tancat i el subministrament de bosses d’orina era limitat i de forma discontínua. El 324 va publicar dues peces (1 i 2) al respecte, una amb declaracions de Jordi Casas, president del COFB; i, una altra, amb declaracions de Marta Gento, secretària del COFB. Tanmateix, el programa “Tot es mou” de TV3 i El Nacional van fer ressò del desabastiment amb declaracions de la responsable del CIM, Lorena Rivera. Terrassa Digital també va fer referència als problemes de subministrament de les bosses d’orina, per fer-ho van parlar amb Joan Brugueras, coordinador del COFB a les farmàcies del Vallès Occidental Oest. Catalunya Ràdio també va abordar aquesta situació en el “Catalunya migdia”.

Per altra banda, durant els mesos de març i abril, el desabastiment de medicaments va continuar i El Global va publicar una notícia al respecte amb declaracions de Lorena Rivera. Precisament, l’Ozempic és un dels medicaments que presenta problemes de subministrament i, per això, Betevé en va parlar amb Lorena Rivera i Cat Zona també en va fer difusió.

La venda de fàrmacs sense recepta de forma online i consell farmacèutic sobre l’ús de medicaments

Per altra banda, a finals de març, Correo Farmacéutico va publicar dues peces (1 i 2) en relació amb els límits de la venda de medicaments sense recepta mitjançant les pàgines web de les farmàcies i sobre quines comunitats autònomes tenen més farmàcies registrades al portal Distafarma. Per fer-ho, van entrevistar al president del COFB, Jordi Casas.

A l’abril, la Fiscalia de l’Audiència Nacional va demanar informació a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per investigar els efectes adversos del fàrmac Nolotil, després de rebre una denúncia del Defensor del Pacient. La farmacèutica, Cinta Tomàs, va oferir declaracions al respecte a l’ACN incidint en la importància de prendre el fàrmac amb prescripció. Van recollir la notícia elaborada per l’agència: El Nacional, Vilaweb, Diari de Girona i el Segre.

En relació amb la medicació i el consell farmacèutic, el programa “A contrallum” de Ràdio 4 va entrevistar a Lorena Rivera, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del COFB per parlar sobre l’automedicació i el paper del farmacèutic en aquest sentit. El mateix mitjà, al programa “El pla B” va entrevistar a Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals del COFB, en relació amb els medicaments que s’han deixat d’utilitzar, com l’aigua del carme. Per altra banda, RTV Vilafranca va publicar una peça sobre les al·lèrgies primaverals amb declaracions del farmacèutic Oriol Amadó.

Consell davant els robatoris a farmàcies

A l’abril es va estendre la preocupació per les farmàcies de la zona del Vallès pels atracaments portats a terme per un lladre reincident. El mitjà Crónica Global va publicar un article al respecte, en el qual la farmacèutica, Laura Gomà, va explicar que el Col·legi organitza dues reunions anuals amb els Mossos d’Esquadra per fer un balanç de la situació i analitzar els delictes.

Amb menció al COFB

Eficiència energètica a la farmàcia

Al març, Correo Farmacéutico va publicar una peça amb declaracions d’Agustí Ortega, gerent de COFBServeis, i Montse Boada, farmacèutica comunitària, sobre l’eficiència energètica a la farmàcia.

Consell farmacèutic

En relació amb el consell farmacèutic, OK Diario va compartir una notícia sobre que es pot menjar durant la menopausa amb menció al COFB. Per la seva banda, El Diari de la Sanitat va publicar un article amb menció al COFB relacionat amb consells a seguir per preparar la pell per rebre el sol.

L’ús de l’ebastina i l’espirulina

El mitjà Cuidate Plus va abordar l’ús de l’ebastina en una publicació amb menció a Maria Perelló, farmacèutica del Departament tècnic farmacèutic, projectes professionals i recerca del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), i El Mundo va parlar de l’espirulina en una notícia amb menció al COFB.

II edició de l’Integral Women Health

Finalment, el 17 d’abril es va celebrar la segona edició del congrés Integral Women Health i Farmaventas va fer una peça al respecte amb menció a la farmacèutica del Departament de Formació i Desevolupament Professional del COFB, Masha Sanatgar.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal