La infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) i l’enorme incidència que ha tingut en la població mundial han propiciat un canvi quantitatiu i qualitatiu de la investigació. Els avenços dels últims anys han permès ampliar el coneixement sobre el virus, definir les pautes de tractament antiretroviral (TArV), fixar les bases per desenvolupar les vacunes, incorporar noves estratègies d’eradicació i fer de la retrovirologia humana una de les àrees més dinàmiques de la biomedicina. Els nous reptes en la teràpia antiretroviral i la personalització del tractament són objectius de salut que ajuden a millorar la qualitat de vida dels pacients amb VIH.
El 2 de març farmacèutics d’hospitals, d’atenció primària i de l’administració sanitària es van reunir per fer una reflexió conjunta de diferents especialistes amb punts de vista diversos sobre les noves estratègies terapèutiques. El curs “Actualització en VIH” va permetre als assistents aprofundir en el coneixement de les noves estratègies terapèutiques, analitzar el posicionament de les diferents guies terapèutiques, conèixer les alternatives d’abordatge de la malaltia i com personalitzar els tractaments. També incorporar nous reptes del tractament antiretroviral (TArV) i evidenciar el cost-eficàcia dels tractaments.
Els professors que van conformar el quadre docent, ens donen els seus punts de vista sobre el curs:
Elisabeth Deig, del Servei de Medicina Interna de la Unitat de Malalties Infeccioses VIH de l’Hospital General de Granollers, comenta que “la feina del metge i del farmacèutic hospitalari han d’anar de la mà. Cada vegada, es fan més tractaments individualitzats, i crec és important que el farmacèutic que fa la dispensació sàpiga els motius per els quals porta aquest tractament, si és un pacient que ha fracassat en tractament previs, si hi ha efectes secundaris o si se’n valen prevenir”. I afegeix: “Crec que si el farmacèutic te aquesta informació dels pacient pot fer una feina de forma més eficient i coordinada amb el metge, com per exemple insistir en l’adherència, detectar efectes secundaris, etc. D’altra banda, crec que el farmacèutic d’oficina de farmàcia també ha de conèixer els tractaments que porta el pacient per tal d’evitar interaccions amb altres fàrmacs o productes naturals…”. Deig anima “a mantenir aquest tipus de reunions, la passada crec que va anar molt bé, amb una molt bona assistència i participativa”.
Al seu torn, Josep Mallolas, consultor sènior del Servei d’Infeccions de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, trasllada que en la seva ponència va destacar “la història de la infecció pel VIH, el descobriment del virus i dels antiretrovirals així com les fases per les que hem passat: els primers 10 anys varen ser desoladors, sense tractaments, i només veiem un enorme nombre de persones morint per aquesta nova malaltia; els següents 10 anys, van aparèixer tractaments altament actius però molt tòxics, i els darrers 10 anys vivim amb opcions de tractament molt actives, còmodes, sense efectes adversos destacables i que, en definitiva, permeten que el pacient tingui una expectativa de vida pràcticament igual que la població general”.
El curs va estar coordinat per Cristina Roure, vocal d’Hospitals del COF de Barcelona, i Julio Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC).
Enllaços relacionats:
- Sida (via Farmaceuticonline, el nostre web de salut)
- VIH: Programa de detecció mitjançant test ràpid (via Farmaceuticonline, el nostre web de salut)
Amb la col·laboració de: