Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Seguiment del pacient diabètic tipus II a la farmàcia comunitària

Seguiment del pacient diabètic tipus II a la farmàcia comunitària

30 desembre 2015
curs-pacient-diabetic-tipusII (1)

El doctor Pere Travé va ser un dels docents del curs que va acollir el COFB

Les dades de prevalença de la diabetis a tot el món són molt elevades. L‘edat, l‘obesitat, la presència d‘història familiar, les ètnies, el sedentarisme, un nivell socioeconòmic baix, la tolerància a la glucosa alterada, la hipertensió arterial i la hiperlipèmia són factors de risc que s‘associen al desenvolupament de la diabetis mellitus tipus 2 (DM2). Establir un bon control i seguiment del pacient diabètic millora l’adherència al tractament, el grau de compliment de la teràpia dietètica o la resolució dels problemes que presenta en general el programa terapèutic, alhora que facilita el control glucometabòlic, la reducció de l’aparició de manifestacions agudes i cròniques o atenua l’impacte si ja han aparegut.

Amb l’objectiu de formar i responsabilitzar al farmacèutic en les tasques de prevenció, seguiment farmacoterapèutic i control del pacient amb aquesta malaltia, el COFB va acollir al mes de novembre el curs “Seguiment del pacient diabètic tipus II”. La formació va permetre establir mecanismes de coordinació amb els equips d’atenció primària; també donar a conèixer les estratègies dietètiques que poden ajudar el pacient diabètic a aconseguir canvis en els hàbits d’alimentació i activitat física que aconsegueixin millorar el control metabòlic, permetent que els farmacèutics assistents implementin aquests serveis professionals a la farmàcia comunitària. “Aquests serveis s’orienten a la prevenció de la malaltia, la detecció de possibles pacients de risc, la identificació de pacients diabètics mal controlats i el seguiment farmacoterapèutic personalitzat del pacient diabètic per facilitar-li l’adherència i la seguretat del tractament farmacològic per tal d’evitar l’aparició d’efectes adversos indesitjables” explica Pere Travé, doctor en farmàcia i diplomat a l’Institut Pasteur de Paris, especialista en anàlisis clíniques i bioquímica clínica, i un dels docents del curs.

La formació es va dur a terme mitjançant l’abordatge d’hàbits higiènico-dietètics que impliquen la implementació de programes de pèrdua de pes i plans d’exercici físic que condueixin a disminuir el risc de la malaltia. “Tanmateix, s’han desenvolupat eines per a la detecció precoç de la malaltia, donat que s’estima que per cada pacient diabètic conegut, existeix un altre que ho desconeix i que la seva freqüència augmenta significativament amb l’edat, l’excés de pes i vida sedentària” explica Travé, i per abordar el problema “s’ha destinat un temps d’aprenentatge per a promoure el cribratge en la població susceptible de risc, segons les recomanacions del Ministeri de Sanitat”.

curs-pacient-diabetic-tipusII (3)

Assistents al curs de seguiment del pacient diabètic tipus II

D’altra banda, i donat que el pacient diabètic presenta un alt risc cardiovascular i que aquest pot ser identificat a la farmàcia, es van dur a terme exercicis a l’aula de càlcul del risc coronari segons les taules Regicor, adaptades a la població catalana i amb les taules Score de risc cardiovascular, adaptades a la població europea, per tal que els farmacèutics assistents adquirissin les competències necessàries per a dur a terme aquest servei.

Donada la importància de portar un control des de la farmàcia dels pacients que pateixen aquesta malaltia -la diabetis és una de les principals causes d’insuficiència renal i els pacients diabètics requeririen un control farmacèutic dels seus medicaments alhora que també cal tenir present les possibles complicacions que aquesta malaltia pot causar-, es va considerar d’interès aprofundir en els sistemes per a la millora de l’ús efectiu i segur dels medicaments que utilitzen: “Concretament, al curs es va treballar el mètode de determinació de la funció renal mitjançant el filtrat glomerular, accedint a la pàgina web de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN) per tal d’entrenar el significat i ús de les fórmules, així com la categorització de la malaltia renal” matisa Travé. El seguiment farmacoterapèutic dels pacients diabètics a la farmàcia és un servei farmacèutic d’elevada importància, donat que aquests pacients necessiten un control periòdic de la seva medicació per garantir que s’utilitzen de forma segura en funció de la pèrdua de la funcionalitat renal.

A banda del doctor Travé, l’equip docent va estar formar per Mercè Mercadé, farmacèutica comunitària i membre del grup de treball d’atenció farmacèutica del COFB, i Gemma Tribó,  farmacèutica comunitària, diploma en Alimentació i nutrició comunitària de l’Escuela Nacional de Sanidad, professora associada d’estades de pràctiques tutelades de la Facultat de Farmàcia i professora del màster oficial de farmàcia assistencial de la UB. La coordinació va anar a càrrec de Mercè Barau, vocal de la Junta de Govern del Col·legi.

Potser també t’interessa:

Amb la col·laboració de:

roche

   

rapid control  

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal