L’oficina de detecció precoç del càncer colorectal de Barcelona ha avaluat, per primer cop a l’Estat Espanyol, la satisfacció dels usuaris d’un programa de cribratge de càncer colorectal. Aquest estudi, realitzat conjuntament entre l’Hospital del Mar, l’Hospital Clínic i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, ha esta liderat per la Dra. Andrea Burón, del servei d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar.
L’estudi, publicat en la revista Gastroenterología y Hepatología, ha recollit l’opinió i les experiències de 1.189 usuaris del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte de Barcelona, entre desembre del 2013 i febrer del 2014.
Segons la Dra. Burón, “les puntuacions i respostes obtingudes respecte les oficines de farmàcia i l’atenció dels farmacèutics, avalen inequívocament el seu rol dins el Programa com a punt d’informació, distribució i recollida del test”.
La claredat i comprensió del material de comunicació, com la carta d’invitació i el tríptic, l’efectivitat de l’atenció telefònica, el procés de recollida de la mostra i la comunicació dels resultats, van ser tots ells aspectes globalment ben valorats.
Respecte els usuaris enquestats que no havien participat en el Programa, cal destacar que la meitat refereixen com a motiu de no participació “no donar-hi importància”, i al voltant d’una quarta part el “control recent de patologia colorectal”, és a dir, en la major part dels casos, la realització d’una colonoscòpia prèvia.
Aspectes no tan ben valorats van ser el mètode utilitzat de preparació del colon per a la realització de la colonoscòpia, en què un 51.8% de les dones i 31.7% dels homes refereixen bastants o moltes molèsties, l’accessibilitat telefònica, referint un 27.1% alguna dificultat per contactar telefònicament, i la preocupació davant un resultat positiu, on un 5.6% mostren bastant o molta preocupació.
Sobre el programa a la ciutat de Barcelona
L’any 2010, la ciutat de Barcelona va ser pilot a posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte en col·laboració amb les farmàcies, començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. El Programa s’adreça a homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. El 2015 el Programa va començar la seva extensió a la resta de la ciutat, de manera que a finals del 2017 aproximadament un total de 400.000 homes i dones de 50 a 69 anys hauran estat convidats almenys un cop a participar.
Podeu consultar el llistat complert de les ABS on ja s’està aplicant i altres informacions d’interès a la web del Programa i les farmàcies participants al nostre web de salut.
Cada dos anys, les persones que formen part de la població diana reben una carta convidant-los a participar en el programa voluntàriament. Les persones convidades s’adrecen a les farmàcies comunitàries que participen en el programa, on el farmacèutic consciencia sobre la importància de realitzar-se la prova, aconsella sobre la seva correcta realització i detecta possibles motius d’exclusió. Els participants recullen i entreguen el test de cribratge a la farmàcia. Des d’aquí es fa arribar al laboratori de l’Hospital Clínic, que analitza la prova. Si aquesta resulta positiva, s’informarà a la persona de la conveniència de realitzar una visita a la unitat de cribratge on, probablement, se li recomanarà la pràctica d’una colonoscòpia per establir el diagnòstic definitiu i extirpar lesions malignes o premalignes. Depenent dels resultats, la persona haurà de seguir els protocols específics de seguiment.
Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (també la podeu consultar a la Sala de Premsa del web institucional)