Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Eines pel seguiment del pacient renal des de la farmàcia comunitària

Eines pel seguiment del pacient renal des de la farmàcia comunitària

29 maig 2017

El passat mes de maig,  Alberto Martínez-Castelao, metge especialista de l’Hospital de Bellvitge, Pere Travé, especialista en Bioquímica Clínica, i les farmacèutiques Marian March i Dra. M. Àngels Vía, van presentar la “Guia consensuada per l’ajust de dosi de medicaments en pacients amb insuficiència renal”, consensuada entre el Grup de Farmàcia Pràctica de la Universitat de Barcelona i la Societat Espanyola de Nefrologia (S.E.N.) en un acte que va acollir el COFB, moderat per la vocal de la Junta del Col·legi i responsable de la Comissió Delegada de Formació, Aina Surroca. Els responsables d’aquest document van presentar la problemàtica de la malaltia renal i van mostrar les accions dutes a terme en els darrers anys des de la S.E.N. per tal d’avançar en el cribratge i detecció de la malaltia. “La sessió també va permetre adquirir les habilitats pel seu ús en les activitats farmacèutiques orientades a la implementació de serveis farmacèutics relacionats amb l’ús segur dels medicaments” explica Surroca.

guia-insuficiencia renal COFB (4)

D’esquerra a dreta: M. Àngels Via, Marian March, Aina Surroca, Pere Travé i Alberto Martínez-Castelao

La funció assistencial del farmacèutic està dirigida, entre altres aspectes, a evitar o limitar els potencials efectes nefrotòxics que tenen determinats medicaments. Les principals precaucions per evitar l’aparició aquests efectes nefrotòxics són:

  • Conèixer quins fàrmacs són nefrotòxics i el tipus de nefropatia que produeixen, a fi de poder identificar ràpidament els símptomes característics.
  • Valorar si existeix un altre fàrmac de similar eficàcia, amb menor risc de nefrotoxicitat.
  • Identificar i corregir, si és possible, els factors de risc que faciliten l’aparició de nefrotoxicitat induïda per fàrmacs
  • Si és necessari emprar un fàrmac amb potencial nefrotòxic, realitzar controls periòdics de la funció renal.
  • Ajustar les dosis del fàrmac segons la taxa de filtració glomerular per evitar la seva acumulació: reduir la dosi o perllongar l’interval interdosis.
  • A més, també és important la funció del farmacèutic per evitar o reduir els efectes potencials que la insuficiència renal pot produir sobre la farmacocinètica dels medicaments que pugui estar utilitzant o vagi a utilitzar el pacient.

Font: Portalfarma

guia-insuficiencia renal COFB (1)

Aina Surroca

guia-insuficiencia renal COFB (3)

Pere Travé

 

 

 

 

Informació relacionada, publicada prèviament al Blog:

Potser també t’interessa:

Accés a la Guia, via UB

El farmacéutico crucial en la prevención de la enfermedad renal (via Portalfarma)
Insuficiència renal (via Departament de Salut)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal