Presentació de la Guia: Recomanacions per a l’alimentació durant la primera infància de 0 a 3 anys
L’1 de juny Conxa Castell, Cap del Servei de Promoció de Vida Saludable i de Prevenció de Malalties Cròniques no Transmissibles del Departament de Salut, i Maria Manera, dietista – nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, van presentar al COFB l’actualització i consens de les recomanacions d’alimentació saludable per a nadons i infants petits (de 0 a 3 anys), reflexionant sobre la importància dels àpats i de l’entorn familiar en la promoció de la salut i la prevenció de malalties. Va presentar i moderar l’acte Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi.
La guia de recomanacions de Salut Pública per a l’alimentació de 0 a 3 anys presenta destacades novetats respecte a l’anterior, del 2009.
Salut Pública aposta per flexibilitzar la introducció de nous aliments, reduir les quantitats de menjar i limitar el consum de carn vermella
Nous enfocaments de la guia:
- Calendari d’incorporació de nous aliments, textures, quantitats.
- Acompanyar els àpats dels infants. Família i escola. L’àpat com a espai de comunicació i educació.
Reforç d’aspectes clau:
- Alletament matern
- Control de la ingesta de proteïna
- Plats únics (llegums)
- Postres làcties, sucs, galetes, cereals d’esmorzar, etc.
Accediu a la Guia (en PDF).
HMO com a nou ingredient de les fórmules infantils: cada vegada més a prop de la llet materna
Els oligosacàrids de la llet humana (Human Milk Oligosaccharides, HMOs) són el tercer component sòlid més abundant de la llet materna i compleixen una important funció protectora pel lactant, promouen el creixement de bifidobactèries, inhibeixen el creixement de patògens i estimulen el desenvolupament del sistema immunitari.
Carla Balcells, de la Unitat Neonatal (Institut de Recerca Sant Joan de Déu) de l’Hospital Clínic i Sant Joan de Déu, va ser ponent d’una conferència que va acollir el Col·legi el 27 de juny. Es va mostra l’evidència actual d’aquests inmunonutrients presents en la llet materna i els beneficis del seu ús en fórmules infantils sobre el desenvolupament del nounat. Va moderar l’acte Anna Bach, Vocal d’Alimentació i Nutrició del COF de Barcelona.
Conferència amb la col·laboració de: