La resistència als antibiòtics, definida com la forma en la qual un bacteri modifica el seu genoma per inactivar la capacitat que té un determinat antibiòtic per eliminar-lo, és una situació que actualment genera incertesa sobre com es podran abordar les infeccions d’aquí a pocs anys. D’aquest tema en va parlar Santiago Grau, doctor en Farmàcia i cap de Secció del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar de Barcelona, a la tertúlia d’actualitat organitzada al Col·legi “Desmitificant els antibiòtics: causes i conseqüències”, que va estar moderada per Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB.
Per què apareix la resistència antimicrobiana? Estem preparats per viure en un món sense antibiòtics? Estem fent un bon ús d’aquests fàrmacs? Són algunes de les qüestions a les quals el doctor Grau dóna resposta al vídeo de l’inici, en què destaca les diferents tasques que pot desenvolupar el farmacèutic en aquest camp, com “informar el pacient de les possibles indicacions i efectes adversos que pot donar lloc el tractament amb antibiòtic i fer formació educacional a la població sobre la no necessitat freqüent de tractament amb aquest fàrmac enfront de determinades patologies”.
Durant l’entrevista també es parla d’altres temes com el llistat que ha fet públic l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre patògens prioritaris resistents a antibiòtics, en el qual s’inclouen 11 microorganismes i una família de bacteris considerats especialment perillosos per a la salut humana. Davant aquest escenari, l’OMS té com a objectiu intentar guiar i promoure la investigació i desenvolupament (I+D) de nous antibiòtics i combatre el creixent problema.
Potser també t’interessa:
Compromís amb la salut pública: informació sobre les resistències antimicrobianes
Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:
Entrevista a Manel Esteller, Director del Programa d’Epigenètica i Biologia d’IDIBELL (vídeo)
Entrevista a Rafael Guayta-Escolies, guardonat amb la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari 2016