A partir del dia 10 de novembre, 3.183 farmàcies de Catalunya posen a disposició de la població dispensadors de solució antisèptica per contribuir a la conscienciació sobre la importància del rentat correcte i consistent de mans, doncs són la principal via de contagi del virus. En el marc de la campanya, les farmàcies també incidiran en la importància de la vacunació en la població de risc com a mesura fonamental per evitar complicacions.
Aquesta acció, emmarcada en la campanya de la grip 2017-2018, s’ha impulsat conjuntament des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Departament de Salut de la Generalitat, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) i la Sociedad Española de Farmacia Familiar i Comunitaria de Catalunya (SEFAC Catalunya), amb la col·laboració d’Acofarma.
Promoure hàbits higiènics i la vacunació: els 2 objectius de la campanya a les farmàcies
Els dispensadors aniran acompanyats d’un cartell que, sota el lema “La grip s’atura aquí”, recull els dos objectius que persegueixen les farmàcies amb aquesta actuació: incidir en la necessitat de rentar-se les mans sovint (mecanisme de protecció més eficaç per prevenir la transmissió del virus de la grip) i promoure la vacunació entre la població de risc, especialment entre aquelles persones que no freqüenten l’atenció mèdica però sí que visiten habitualment la farmàcia – aquest és el cas per exemple dels pacients joves amb malalties cròniques estabilitzades – i entre els més de 7.000 professionals del col·lectiu farmacèutic, afavorint la seva immunització en els Centres d’Atenció Primària.
Es troben entre la població de risc els individus amb alt risc de complicacions (persones a partir de 60 anys, pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc i dones embarassades); individus que poden transmetre la grip a persones d’alt risc (treballadors sanitaris, contactes i cuidadors d’aquests individus); i persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat (policies, bombers, personal de protecció civil, treballadors exposats a aus o porcs i aus salvatges).
Un cop finalitzada la campanya es realitzarà una enquesta epidemiològica per estimar la proporció de persones dins la població de risc no vacunades per tal d’analitzar quin pot ser el valor afegit de la integració de la farmàcia comunitària en l’estratègia vacunal.
En el marc d’aquesta campanya, per primera vegada societats científiques i empresarials, organització professional i Departament de Salut han treballat conjuntament per integrar les farmàcies comunitàries en la prevenció de la grip.
Gràcies a la seva proximitat i accessibilitat, les farmàcies són el primer punt d’accés a la cadena sanitària davant de processos de baixa complexitat, a banda del més freqüentat per la població ambulatòria sana, fet pel qual es converteix en un recurs útil a l’hora d’informar i aconsellar la població de risc i contribuir a augmentar les taxes de vacunació.
Les 60 farmàcies sentinelles s’han integrat en l’estratègia de vigilància epidemiològica sindròmica per aconseguir una detecció precoç de persones que poden patir un quadre gripal. Concretament, a partir d’un formulari de registre epidemiològic validat, els farmacèutics registren i notifiquen una sèrie de dades, amb les quals es persegueix obtenir informació que contribueixi a avançar-se entre 5-12 dies a l’aparició del brot epidèmic, fet que contribueix a millorar la resposta assistencial.
La formació continuada, essencial per la gestió compartida de les estratègies vacunals
El 6 de novembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona una sessió amb connexió en streaming a les seus dels Col·legis de Girona, Lleida i Tarragona per tal de realitzar una formació específica sobre les estratègies vacunals enfront de la grip.
De la mà d’epidemiòlegs, immunòlegs, especialistes en medicina preventiva i salut pública, farmacèutics comunitaris i mediadors sanitaris, els professionals van poder aprofundir coneixements sobre l’epidemiologia de la grip, les estratègies preventives a desenvolupar, la funcionalitat de les accions adesenvolupar a la farmàcia comunitària dins la campanya anual de la grip estacional, així com la importància dels dispositius de vigilància epidemiològica sindròmica i les habilitats de mediació sanitària destinades a la motivació intrínseca de la població susceptible.
La sessió va anar a càrrec d’Eva Borràs, tècnica de salut del Programa de vacunacions de Catalunya; Lluis Urbiztondo, cap del Servei de Medicina Preventiva i Subdirecció General de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Ma Rosa Heras, coordinadora de l’equip de mediadors de la Societat Catalana de Mediació en Salut; Pilar Gascón, secretària del CCFC; Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB; Antoni Torres, president de FEFAC; i Salvador Tous, vocal de l’executiva SEFAC Catalunya.
També podeu consultar la nota de premsa enviada als mitjans de comunicació.
Organitza:
Amb la col·laboració de:
Altres informacions relacionades recollides al Blog: