El passat 7 d’abril, la campanya #AtencióDiabetis impulsada pel COFB, va tenir al seu espai al Diabetes Experience Day 2018 celebrat aquest any al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona. Aquest esdeveniment, ja de referència en l’àmbit europeu per les persones amb diabetis, va reunir a 1.500 assistents vinculats a aquesta patologia -persones amb diabetis, familiars, indústria, professionals sanitaris, administració pública a més de la presència per primera vegada d’una institució col·legial farmacèutica com el COFB-.
L’abast de la campanya #AtencióDiabetis
Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del Col·legi, va ser l’encarregat d’explicar l’abast i els objectius del projecte. Emmarcada la seva intervenció en un format d’entrevista sota el títol “El papel del farmacéutico en diabetes”, va compartir que, en primer lloc, aprofitant la capil·laritat i la proximitat del farmacèutic a la possible persona amb diabetis, es pretenia esbrinar si a la farmàcia “hi cabia un escenari de prevenció respecte als pacients que visitaven la farmàcia quant a la diabetis o prediabetis“.
A més, es pretenia “validar una sèrie de qüestionaris que ens permetessin també traslladar informació a l’usuari“. A escala quantitativa, Bagaria va qualificar #AtencióDiabetis com un “gran èxit de participació” tant en l’àmbit de farmàcies voluntàries implicades com d’usuaris.
Primeres dades preliminars de la campanya #AtencióDiabetis:
- Van participar 322 farmàcies de la província de Barcelona.
- 801 farmacèutics.
- 2354 usuaris assolits.
- Un 20% van tenir valors compatibles amb prediabetis.
- Un 8,75% amb diabetis.
També va destacar la rellevància del fet que ha estat una intervenció conjunta, consensuada i elaborada juntament amb altres actors rellevants com l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació Catalana de Diabetis, l’Associació de Diabètics de Catalunya (Adc) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).
El paper del farmacèutic en la diabetis
Bagaria va posar de manifest la capacitat del farmacèutic per passar a tenir un paper més actiu, més enllà de la tradicional dispensació del medicament. En aquesta línia, considera que el fet que el professional “pugui qüestionar a l’usuari sobre certs aspectes i que li pugui oferir informació de cara a prevenir un possible problema de salut, és quelcom pel que val la pena apostar”. Va incidir especialment en el potencial del farmacèutic com a aliat a l’educació en diversos aspectes de la salut, i de com els tests realitzats als usuaris i la informació addicional que se’ls hi facilitava, centrada en els hàbits saludables, poden ajudar en la prevenció de la patologia. Per finalitzar, va afegir que, com a professional especialista en el medicament, es pot tenir “un paper important en l’acompanyament de la persona diagnosticada per garantir l’adherència al tractament i l’ús racional i adequat dels medicaments“.
Podeu reviure l’entrevista amb en Guillermo Bagaria aquí:
Altres publicacions relacionades recollides al Blog:
Wow! Lots of socialization about diabetes. With so many people who recognize diabetes starting from prevention and treating it Thank you for sharing your experience and knowledge.