Recentment, el COFB ha acollit una formació de 4 sessions titulada “Problemes de la pell en patologies no dermatològiques”. El curs, coordinat per Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va comptar amb la docència de Leonor Prieto, farmacèutica i directora científica de L’Oréal Cosmética Activa i M. José Tribó, adjunta del Servei de Dermatologia i directora de la Unitat de Psicodermatologia de l’Hospital del Mar.
Els objectius de la formació eren identificar la relació entre la manifestació dermatològica i la patologia de base per la qual es rep la consulta; saber recomanar els productes i els tractaments dermatològics farmacèutics adequats a cada cas i derivar a l’especialista quan sigui convenient i adquirir els coneixements, les habilitats i les tècniques necessàries per proporcionar el consell més adient a la prevenció i el tractament dermatològic.
El paper dels farmacèutics davant els problemes de la pell en patologies no dermatològiques
Marta Alcalde explica que “la pell és l’òrgan més extens de l’organisme i, com a tal, és susceptible de patir moltes patologies. Però no tots els problemes que es manifesten a la pell són conseqüència d’una malaltia cutània, en moltes ocasions poden haver-hi altres patologies de base que els originin”.
I afegeix: “En general, són molt difícils d’identificar, però els farmacèutics, com a mínim, hem de conèixer-les, per tal que quan ens trobem davant una sospita puguem derivar al metge i siguem capaços d’assessorar amb tractaments dermocosmètics adjuvants que ajudin a millorar la simptomatologia dels pacients”.
Desenvolupament de les sessions
La Dra. Tribó, dermatòloga adjunta del Servei de Dermatologia i Directora de la Unitat de Psicodermatologia de l’Hospital del Mar, va fer un repàs de les principals manifestacions cutànies de les malalties metabòliques carencials, i va referir-se a les principals malalties per dipòsit (porfíries, amiloïdosis), malalties carencials (pel·lagra, úlceres) i endocrinopaties (malaltia tiroïdina, diabetis, síndrome de Cushing). També va parlar de les principals dermatosis ambientals i la seva repercussió (picades, reaccions davant substàncies químiques i dermatitis de contacte).
Segons la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, “una part molt interessant de l’exposició de la doctora va ser la relació de certes manifestacions cutànies amb problemes psicopatològics”. Tot i que “en aquests casos, és molt difícil pel farmacèutic poder-les identificar, sí que és important conèixer-les. Algunes d’aquestes afectacions com la dermatitis artefacta, la vulvodínia o les tricotilomanies, són cada cop més freqüents i afecten gent cada cop més jove. Per tant, poden tenir un gran impacte en la qualitat de vida de les persones i, a llarg termini, si no es detecten i tracten a temps poden suposar una gran despesa econòmica pel sistema de salut”, va exposar.
Durant el curs, també es van abordar problemes més fàcils d’identificar, com les agressions mecàniques, les dermatosis tèrmiques, les radiodermitis o les dermatosis per radiacions solars, fins a arribar als casos més greus de tumors cutanis.
Protocols de productes dermocosmètics
Per últim, Leonor Prieto, farmacèutica i directora científica de L’Oreal Cosmética Activa, va centrar-se en la part pràctica a la farmàcia i va exposar els diferents protocols de productes dermocosmètics, que poden ser útils com coadjuvants terapèutics en algunes de les patologies exposades. Aquests tractaments dermocosmètics d’higiene i hidratació, si bé no curen per si sols, fan sinergies amb els tractaments i a més de fer de coadjuvants ajuden a millorar la qualitat de vida dels pacients.
Amb la col·laboració de:
Altres publicacions d’interès: