Estàs aquí: Inici > Destacats > Millorar en la qualitat de la presa de decisions amb l’anàlisi de decisió multicriteri (ADMC)

Millorar en la qualitat de la presa de decisions amb l’anàlisi de decisió multicriteri (ADMC)

28 gener 2020

El passat 17 de gener va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la formació “Anàlisi de decisió multicriteri” (ADMC), a càrrec de Miguel Ángel Casado, doctor en Farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid, director de Pharmacoeconomics & Outcomes Research Iberia (PORIB), professor universitari, membre del consell de direcció del màster en Avaluació Sanitària i Accés al Mercat de la Universitat Carlos III de Madrid.

Quins objectius tenia la sessió?

La formació tenia per objectius que els participants assimilessin les bases conceptuals de les anàlisis de decisió multicriteri (ADMC); aprenguessin quins són els principals mètodes d’ADMC de suport a la presa de decisions i selecció d’intervencions sanitàries; coneguessin les guies metodològiques internacionals sobre ADMC, analitzessin estudis d’ADMC publicats per revisar-ne el disseny, la metodologia, la presentació i la interpretació de resultats i es creessin un estat d’opinió sobre l’aplicació d’ADMC en la presa de decisions i la selecció d’intervencions sanitàries.

Durant la formació, es van tractar les bases conceptuals de les anàlisis de decisió multicriteri.

Durant la formació, es van tractar les bases conceptuals de les anàlisis de decisió multicriteri.

Teoria de la decisió

Durant la sessió, Casado va referir-se a la teoria de la decisió. En aquesta teoria, hi ha tres punts importants: el cost d’oportunitat, l’escassetat de recursos i l’assignació eficient de recursos.

  • Cost d’oportunitat: En assignar els recursos disponibles en un programa o intervenció sanitària, “sacrifiquem” altres oportunitats d’utilitzar aquests recursos.
  • Assignació eficient de recursos: Les necessitats d’atenció sanitària (resultats en salut) són il·limitades.
  • Escassetat de recursos: Els recursos són limitats (insuficients) per finançar totes les intervencions.

Com realitzar una anàlisi de decisió multicriteri?

A la darrera part de la sessió, Casado va detallar els passos que s’han de seguir a l’hora de realitzar un ADMC:

1.- Definir el problema de decisió

2.-Seleccionar i estructurar els criteris

3.-Mesurar el valor de les alternatives

4.-Puntuar les alternatives

5.-Ponderar els criteris

6.-Calcular les puntuacions agregades

7.-Gestionar la incertesa

8.-Discutir els resultats

Agents decisors en la selecció de medicaments 

Alguns dels agents decisors en la selecció de medicaments són les Comunitats Autònomes (Serveis Regionals de Salut, Comissions de Nous Medicaments, Agències d’Avaluació i Tecnologies Sanitàries); Atenció Primària (Comissions de Farmàcia i Terapèutica, Gerències i Direccions Mèdiques i Serveis Clínics), les Societats Científiques i els Pacients/Associacions de Pacients.

El ponent també va fer referència a les incerteses que poden envoltar els nous medicaments com la seguretat a llarg termini, l’efectivitat de les intervencions sanitàries, l’impacte pressupostari i la relació cost-efectivitat.

Reptes del Sistema Nacional de Salut

Un altre dels aspectes que es van abordar durant la sessió van ser els reptes del Sistema Nacional de Salut com la planificació (gestió dels medicaments emergents, plans per a l’abordatge de teràpies avançades i plans estratègics integrals per a l’abordatge de patologies); la reducció d’incertesa financera i clínica (acords de sostre màxim de despesa, preus dinàmics i acords de pagament per resultats) i la incorporació sostenible de medicaments (selecció de subgrups per a finançament).

El Dr. Miguel Ángel Casado, durant un moment de la sessió.

El Dr. Miguel Ángel Casado, durant un moment de la sessió.

Què poden aportar les ADMC?

Un altre dels aspectes que va abordar el Dr. Casado durant la sessió va ser què poden aportar les anàlisis de decisió multicirteri:

  • Transparència, consistència i rigor en el procés de presa de decisions.
  • Permet valorar múltiples criteris en conjunt.
  • Ajuden a segmentar un problema complex en tasques més simples per a la seva avaluació.
  • Els criteris poden ser expressats utilitzant qualsevol mesura (qualitativa, quantitativa)
  • Es poden incorporar formalment les preferències dels decisors i dels influenciadors (pacients, cuidadors, metges, farmacèutics, gestors, pagadors, població en general…).

En altres paraules, va explicar que les ADMC serveixen per “descompondre” un problema de decisió complex, on hi ha múltiples criteris que poden estar en conflicte o relacionats entre si.

Activitat organitzada conjuntament amb:

 

 

 

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal