Estàs aquí: Inici > Destacats > Signat el conveni estratègic per fomentar el desplegament de l’atenció farmacèutica comunitària en el Sistema públic de Salut

Signat el conveni estratègic per fomentar el desplegament de l’atenció farmacèutica comunitària en el Sistema públic de Salut

10 febrer 2021

El Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han signat avui un conveni estratègic per desenvolupar projectes destinats a fomentar el desplegament de l’atenció farmacèutica en el marc del Sistema públic de Salut de Catalunya. Aquest conveni suposa un gran pas per la integració de la xarxa de farmàcies de Catalunya, permetent que esdevingui un punt d’atenció comunitària més dins del Sistema de Salut.

En primer pla (d'esquerra a dreta): Jordi Casas, president del COFB i del CCFC, i Adrià Comella, director del CatSalut. A la segona fila, Rosa Núria Aleixandre, vicepresidenta del CCFC i presidenta del COFGi, Xènia Acebes, directora de l'àrea Sanitària del CatSalut i Cari Pontes, gerència del Medicament del CatSalut. A l'última fila, Maria Enrique-Trancón, vicesecretària del CCFC i presidenta del COFL i Antoni Veciana, tresorer del CCFC i president del COFT.

En primer pla (d’esquerra a dreta): Jordi Casas, president del COFB i del CCFC, i Adrià Comella, director del CatSalut. A la segona fila, Rosa Núria Aleixandre, vicepresidenta del CCFC i presidenta del COFGi, Xènia Acebes, directora de l’àrea Sanitària del CatSalut i Cari Pontes, gerència del Medicament del CatSalut. A l’última fila, Maria Enrique-Tarancón, vicesecretària del CCFC i presidenta del COFL i Antoni Veciana, tresorer del CCFC i president del COFT.

L’atenció farmacèutica té potencial per augmentar de manera important el seu recorregut, sobretot, pel que fa a la seva cooperació i integració amb la resta de nivells assistencials. Això s’ha posat especialment de manifest en les iniciatives posades en marxa durant la COVID-19, en el marc de les quals l’accessibilitat i la capil·laritat de la xarxa d’oficines de farmàcies han refermat l’oportunitat d’avançar en la seva integració i consolidació com un element bàsic d’atenció sanitària de proximitat.

Alguns exemples d’aquestes iniciatives són la gestió del pla de medicació des de la farmàcia per evitar desplaçaments innecessaris a Centres d’Atenció Primària; el circuit per a l’entrega de proximitat de Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA) a través de la farmàcia comunitària i quan la farmàcia hospitalària ho sol·licita; el projecte Jo DIC! –acrònim de Derivació, Integració i Conscienciació–, amb l’objectiu de promoure una vigilància epidemiològica integrada; o l’estratègia de cribratge pilot de la COVID-19 que es va realitzar a les farmàcies del districte de Les Corts, a Barcelona.

3 grans àmbits d’actuació recollits al conveni

Els projectes en què es concreta el Conveni estan relacionats amb 3 grans àmbits d’actuació. En primer lloc, la promoció de la salut i prevenció de la malaltia; en segon lloc, l’accessibilitat i coordinació assistencial; en tercer lloc, l’atenció i seguiment farmacoterapèutic a pacients amb malalties cròniques.

Alguns d’aquests projectes que contempla el Conveni ja estan en marxa, com és el cas del Programa de primeres dispensacions, el Programa de cribratge de càncer de còlon i recte i el Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments. Així mateix, els que encara no ho estan, s’ha establert un sistema de priorització per anar-los desenvolupant progressivament, basat en aspectes operatius i de viabilitat, criteris assistencials, normatius i d’eines de sistemes d’informació.

Jordi Casas, president del COFB i del CCFC, en un moment de la seva intervenció durant la signatura del conveni.

Jordi Casas, president del COFB i del CCFC, en un moment de la seva intervenció durant la signatura del conveni.

Adopció de la marca “/Salut” per part de les farmàcies comunitàries

Atès que aquest Conveni suposa un avenç en la coordinació de les oficines de farmàcia com a part del Sistema públic de Salut de Catalunya, aquesta integració es farà visible a tot el sistema sanitari i a la ciutadania mitjançant l’adopció de la marca “/Salut” per part de les farmàcies, en els casos que es consideri adient.

Reforçar, estructurar i establir mecanismes per l’atenció farmacèutica continuada del pacient

Al 2010, es va aprovar el Concert d’Atenció Farmacèutica, signat entre el CatSalut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya –actualment vigent–, que estableix el marc de col·laboració entre ambdues institucions i regula la forma i les condicions en què la població assistida pel Sistema Nacional de Salut obté l’atenció farmacèutica de les oficines de farmàcia.

El CatSalut i CCFC coincideixen en el fet que per garantir una bona atenció del pacient és necessària una bona coordinació dels diferents nivells assistencials, que afavoreixi la coherència i continuïtat del procés i que acompanyi el pacient de manera fluïda segons les seves necessitats. En aquest sentit, donada la importància de garantir una atenció farmacèutica continuada i adequada al pacient al llarg de tot el procés terapèutic, s’ha decidit signar aquest nou conveni amb l’objectiu de reforçar, estructurar i establir mecanismes que afavoreixin aquesta continuïtat i la qualitat en l’atenció farmacèutica.

Valoració des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya

Jordi Casas, president del COFB i del CCFC, Rosa Núria Aleixandre, vicepresidenta del CCFC i presidenta del COFGi,  Maria Enrique-Tarancón, vicesecretària del CCFC i presidenta del COFL i Toni Veciana, tresorer del CCFC i president del COFT, van valorar l’abast d’aquest conveni.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal