El passat 31 de maig el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va acollir la conferència “Afeccions oculars que cursen amb ulls vermells. Casos pràctics a l’oficina de farmàcia” en modalitat webinar, amb el patrocini de Bausch+Lomb. El ponent va ser Pablo Gili, oftalmòleg a l’Hospital Universitari “Fundación Alcorcón” de Madrid i professor acreditat per l’ANECA. Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va moderar la sessió.
L’objectiu de la conferència va ser ajudar a identificar les diferents patologies que cursen amb ull vermell per poder oferir les recomanacions terapèutiques més indicades i/o derivar correctament al metge. Aquest curs va voler abordar l’actuació farmacèutica en afeccions oculars d’una manera molt dinàmica i pràctica.
L’ull vermell: concepte i casos clínics
Gili va iniciar la sessió fent una breu introducció sobre conceptes generals de l’ull vermell. “L’ull vermell fa referència a l’envermelliment de la superfície anterior de l’ull i fins i tot, a vegades, es parla de les parpelles i les estructures annexes a l’ull”, va explicar.
Causes i símptomes de l’ull vermell
L’ull vermell és un signe, és a dir, quelcom que veiem en el pacient, i, a la vegada, un símptoma, tal com va remarcar el ponent. Pot aparèixer de forma aïllada sense tenir cap altre símptoma o signe associat, o pot aparèixer associat a diverses causes:
- La conjuntivitis és la causa més freqüent, però també la menys greu.
- La queratitis, uveïtis i el glaucoma són afectacions més greus però, per sort, menys freqüents.
Altres símptomes que poden acompanyar l’ull vermell són molèsties com el llagrimeig, la picor i cremor, dolor ocular o alteracions visuals. Gili també va nomenar altres signes i símptomes amb més gravetat, com les anomalies pupil·lars, la pèrdua de transparència de la còrnia i/o la cambra, i la falta de resposta al tractament (en 24-48 hores) associats a l’ull vermell.
Seguidament, l’oftalmòleg va presentar 4 casos clínics de diferents afeccions oculars per tal de realitzar una activitat pràctica en format de preguntes amb els participants de la formació. Aquestes afeccions van ser l’hemorràgia subconjuntival, la conjuntivitis, el mussol, i l’ulcera corneal infecciosa.
Recomanacions generals sobre el maneig de l’ull vermell a la farmàcia comunitària
Concloent la conferència, Gili va fer un repàs de les afeccions oculars que cursen amb ulls vermells lleus indicant les seves causes, símptomes, signes i respectiu tractament. L’oftalmòleg va indicar que “d’acord amb allò que us digui el pacient o l’aspecte de l’ull, haureu de tenir una sospita diagnòstica i, en funció d’això, heu de donar als pacients unes recomanacions o aconsellar una derivació a l’oftalmòleg o al metge de capçalera“. També va remarcar que un ull vermell greu requerirà sempre l’actuació d’un oftalmòleg.
Consells generals per aplicar a casa en cas de patir ulls vermells
- Evitar l’ús de lentilles
- Neteja de vores palpebrals amb tovalloletes
- Neteja de les secrecions oculars amb sèrum
- Usar màscares o draps freds (calents en el cas dels mussols)
- Ús de llàgrimes artificials i gels
- Col·liris antibiòtics si hi ha lleganya
- Evitar ús indiscriminat de corticoides
Si a l’ull vermell l’acompanya dolor i/o disminució de la visió, cal remetre sempre a l’oftalmòleg.
Amb el patrocini:
Altres publicacions d’interès: