A l’hora d’identificar i notificar de manera precoç els possibles riscos associats a l’ús dels medicaments, així com continuar treballant en la millora de la seva seguretat, les farmàcies realitzen una tasca molt important. Durant el primer semestre de l’any, els farmacèutics d’oficina de farmàcia van fer arribar 23 notificacions al Centre de Farmacovigilància de Catalunya informant sobre la sospita de reaccions adverses a medicaments. Aquestes notificacions representen el 12,6% que es realitzen en l’àmbit extrahospitalari.
Per tal de controlar la seguretat dels medicaments un cop es troben en el mercat, existeix una xarxa d’àmbit espanyol anomenada Sistema Espanyol de Farmacovigilància (SEFV). Aquesta xarxa té com a objectiu recollir, avaluar i enregistrar les sospites de reaccions adverses als medicaments comercialitzats (targetes grogues) mitjançant notificacions dels professionals sanitaris i, actualment, també dels pacients.
A partir de la informació obtinguda dels informes de targetes grogues es poden avaluar novament els beneficis i riscos dels medicaments. Si s’identifica un nou efecte advers, l’Agencia Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris pren mesures, sempre que sigui necessari, per assegurar que els medicaments s’utilitzen d’una manera que minimitza el risc, alhora que es maximitza el benefici del pacient.
Què és una reacció adversa a medicaments (RAM)?
Una reacció adversa a medicaments (també anomenada efecte advers o efecte secundari) és qualsevol resposta nociva i no intencionada que es produeix quan s’administra un medicament a la seva dosi habitual. Un exemple pot ser la tos seca quan es prenen alguns medicaments antihipertensius, o el restrenyiment quan es prenen certs analgèsics (medicaments per al control del dolor). Sovint només es tracta de petites molèsties tolerables, però en ocasions obliguen a abandonar el tractament i en algun cas poden arribar a posar en perill la salut de la persona. Trobareu més informació en aquest enllaç (espai “Medicaments” al web de la Generalitat).
Farmacèutics: Ciutadania: L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris posa a disposició dels ciutadans la pàgina web www.notificaRAM.es per a què puguin notificar directament i de forma electrònica las sospites de reaccions adverses a medicaments. La informació sobre com notificar i on fer-ho s’inclourà de gradualment en els prospectes dels medicaments autoritzats a Espanya. Consulteu sempre al vostre farmacèutic sobre qualsevol efecte secundari o sospita de reacció adversa d’un medicament que us preocupi.