Estàs aquí: Inici > Destacats > Aprofundint en la gestió integral del tractament de pacients amb patologia osteoarticular

Aprofundint en la gestió integral del tractament de pacients amb patologia osteoarticular

16 març 2021

Els dies 3 i 10 de març va tenir lloc en format virtual la formació “Patologies osteoarticulars: Atenció centrada en el pacient” coordinada per la vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, Anna Bach-Faig, i el vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, Josep Allué. L’equip docent de la formació va estar format per: M. José Alonso, farmacèutica, especialista en farmàcia industrial i galènica, diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller; Mar Blanco, farmacèutica comunitària i consultora alimentària; Marta Castells, doctora en farmàcia i experta en nutrició; Eloi Merencio, farmacèutic comunitari i Anna Ramírez, farmacèutica del Centre d’Informació del Medicament del COFB. La formació va constar de sessions teòriques i de la resolució de diversos casos pràctics. El format va ser un Webinar en directe, en el qual els assistents van tenir la possibilitat de plantejar qüestions o dubtes als ponents.

Un dels objectius de la formació consistia en adquirir habilitats per educar en nutrició per prevenir o tractar patologies osteoarticulars.

Un dels objectius de la formació consistia a adquirir habilitats per educar en nutrició per prevenir o tractar patologies osteoarticulars.

Programa de les sessions

  • Concepte de salut articular: prevenció de la malaltia i promoció de la salut
  • Descripció de situacions, patologies i tipus de pacients relacionats amb la salut articular
  • Consell alimentari
  • Revisió de tractaments farmacològics i de plantes medicinals
  • Principis actius d’indicació farmacèutica: complements alimentosos i fitoteràpia
  • Generalitats d’interaccions entre fàrmacs-plantes-aliments-complements alimentosos
  • Casos pràctics en: osteoporosi, artrosi, artritis, gota, lesions articulars i
    trastorns musculars i esquelètics

Quins objectius tenia aquesta formació?

Les dues sessions del curs tenien com a objectius principals:

  • Poder reforçar el paper de la farmàcia en la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut.
  • Saber integrar el tractament del malalt amb patologia osteoarticular (farmacològic, complements alimentosos, fitoterapèutic i consell alimentari).
  • Ser capaç d’assessorar sobre precaucions a adoptar en l’ús de medicaments i altres productes, els possibles efectes adversos i les interaccions amb els fàrmacs prescrits.
  • Adquirir habilitats per educar en nutrició per prevenir o tractar la patologia.

Artritis, un exemple de patologia osteoarticular

Segons el Canal Salut, artritis significa “inflamació de l’articulació”, i hi ha diferents malalties que n’ocasionen. L’artritis afecta una o moltes articulacions, i es caracteritza per produir dolor, rigidesa, inflor i dificultats per moure les articulacions.

Les artritis poden manifestar-se en persones de totes les edats, des d’infants fins a adults. Alguns tipus d’artritis poden curar-se, però molts són crònics i requereixen tractaments continuats. És per això que formacions com “Patologies osteoarticulars: Atenció centrada en el pacient” són importants a l’hora d’oferir un consell farmacèutic adequat, que millori la qualitat de vida de les persones amb patologies d’aquest tipus.

Millora de la qualitat de vida de persones amb patologies osteoarticulars

Per millorar la qualitat de vida de les persones amb artrosi, lesions articulars o altres problemes musculars i esquelètics cal seguir unes pautes de salut fonamentades en un estil de vida saludable, una dieta adequada i complementar amb l’ús de fitoteràpia i altres productes que poden ajudar a prevenir el trastorn i a alleujar els símptomes quan la patologia ja s’ha instaurat.

Actuació farmacèutica: gestió integral contemplant tots els tractaments

Durant la formació es va abordar que en l’actuació farmacèutica i en el seguiment del malalt, cal fer una gestió integral i tenir en compte tots els tractaments (farmacològics, fitoterapèutics, consells alimentaris i hàbits higiènics i dietètics). És per això que la farmàcia comunitària ha de ser capaç de desenvolupar una actuació farmacèutica adequada, conèixer les interaccions fàrmacs-plantes-aliments vinculades a la indicació de productes per combatre aquestes patologies per recomanar-los amb seguretat i eficàcia i fer-ne un seguiment correcte.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal