Què és?
La legionel·losi és una malaltia que s’associa habitualment a casos o brots relacionats amb torres de refrigeració, aigua calenta sanitària, banyeres d’hidromassatge, fonts ornamentals, condensadors evaporatius, etc. Això passa perquè la Legionella és un bacteri ambiental que es troba habitualment en les aigües superficials de llacs, rius, estanys, etc. És des d’aquí on aquest bacteri pot colonitzar els sistemes d’abastament dels nuclis urbans. Per evitar-ho, l’APSCAT du a terme actuacions de prevenció de la legionel·losi i de control sanitari oficial en les instal·lacions de risc de dispersió de legionel·la a Catalunya.
Es pot presentar de dues maneres:
- La Febre de Pontiac: és la manifestació lleu de la malaltia. La persona afectada presenta un estat febril lleu durant màxim 5 dies.
- La Malaltia del Legionari: és la manifestació més greu. La persona afectada té febre alta i acaba derivant en una pneumònia.
Símptomes:
Són semblants als de la grip. Els afectats presenten febre, esgarrifances, malestar, dolors musculars, mal de cap, cansament, pèrdua de gana i tos.
El període d’incubació oscil·la entre els 2 i 10 dies, en el cas de la Malaltia del Legionari, i des d’hores fins a dos dies, en el cas de la Febre del Pontiac.
– Es transmet per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols.
– No es transmet de persona a persona.
– Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
– Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.
El 2005, el Col·legi va becar un estudi sobre aquest tema: l’”Estudi de la legionel·losi a la província de Barcelona associada al manteniment de les torres de refrigeració i la qualitat de l’aigua”.
Per a més informació, consulta el nostre web de salut o el web de la Generalitat.