Des de fa uns anys, el concepte d’alimentació ha canviat. El consumidor accepta fàcilment que la nutrició és un factor fonamental per mantenir l’estat de salut, però el panorama alimentari actual és molt complex i la forma en què arriba la informació pot generar confusió. Els farmacèutics són un bon referent en el consell sempre que estiguin ben formats i informats en aquestes qüestions. Els beneficis d’una dieta equilibrada han d’integrar consells sobre usos correctes i possibles precaucions sobre complements alimentosos.
Amb l’objectiu de facilitar les eines per dispensar complements alimentosos en el marc de la nova normativa i aplicar-les als diferents problemes de salut, el COFB va acollir al mes de febrer el curs “Actualització i casos pràctics en complements alimentosos”. Al llarg de cinc sessions, els alumnes van repassar el marc teòric i es van dividir en grups per discutir diversos casos i posar-los en comú. El curs va tractar tant l’actualització de la normativa i al·legacions de salut (amb bibliografia i recursos del marc normatiu que és d’aplicació a aquests productes, en especial sobre l’etiquetatge i els missatges publicitaris), com quins són els complements per controlar el pes i quins són beneficiosos per al sistema cardiovascular, digestiu i nerviós.
L’equip docent, coordinat per les vocals del COFB M. José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, i Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició, ens dóna el seu parer de com ha anat aquest curs, del que ja es prepara una propera edició per a finals d’aquest any:
Mar Blanco, farmacèutica comunitària i responsable del Departament Tècnic de l’Asociación Española de Fitoterapia y Nutrición (AFINUR): “sobre els temaris que he donat, a banda de citar els ingredients que més freqüentment veiem per les indicacions de control de pes i sistema nerviós, he reforçat molt el tema de la qualitat de la matèria prima i les diferents formes en què podem trobar els complements alimentosos. Per exemple, hem diferenciat els extractes (si estan o no estandaritzats, per exemple), o, en el cas de si són vitamines i minerals, saber quina forma química s’està utilitzant, diferències entre els omega 3 (vegetals o de peix/crustaci/alga), entre d’altres”.
També va formar part de l’equip docent Núria Casamitjana, doctora en Farmàcia i cap del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del COFB, per exposar les fonts d’informació que el farmacèutic pot consultar en aquest àmbit, tant aquelles de pagament (disponibles mitjançant consulta al CIM) com d’altres de consulta oberta: és el cas de National Center for Complementary and Integrative Health o Medline Plus.
La Vocalia d’Alimentació i Nutrició, a través del grup de complements alimentosos, treballa per fomentar el coneixement del professional farmacèutic amb l’objectiu de millorar el que sabem dels ingredients, què els composen, la qualitat o les seves indicacions, entre d’altre aspectes.
Amb el patrocini de: