A Catalunya hi ha més de 1.311.461 persones que tenen més de 65 anys i representen un 17,3% de tota la població. A partir d’aquesta edat és quan es produeix un augment dels indicadors fisiològics de fragilitat que condicionen una necessitat més gran del suport i de l’ús de serveis de salut. Amb més freqüència es declaren malalties dels ossos i de les articulacions (mal d’esquena lumbar i cervical, artrosi, artritis o reumatisme) i malalties de l’aparell circulatori (pressió alta, colesterol, varius a les cames o mala circulació de la sang) a més de depressió o ansietat i al·lèrgies cròniques. “El farmacèutic, en el seu paper d’assessor sanitari de primera línia, pot ajudar a gestionar millor el dia a dia que tant afecta la vida de la gent gran promovent l’envelliment actiu i fent intervenció en el seu estat de salut amb un acurat consell homeopàtic” explica María José Alonso, vocal d’Homeopatia i Plantes Medicinals del Col·legi i coordinadora de la formació.
Per aprofundir en el coneixement de les principals patologies a les quals el farmacèutic pot donar un senzill consell homeopàtic que tingui en compte accions secundàries o interaccions amb altres medicaments que el pacient pugui estar prenent, i donar les bases per saber quan cal derivar la persona a un especialista, el COFB va organitzar al mes de maig el curs “Consell homeopàtic a la gent gran”.
Xavier Díez, metge homeòpata, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, diplomat en homeopatia per la Universitat de Bordeus, i llicenciat en antropologia social i cultural, va ser el docent responsable de la formació, coordinada per M. José Alonso Osorio, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB.
Els cursos “Terapèutica homeopàtica per a farmacèutics. Iniciació” i “Consell homeopàtic per a la gent gran” tenen una valoració mitjana de 9 per part dels alumnes que els han cursat.
Terapèutica homeopàtica per a farmacèutics
El curs “Terapèutica homeopàtica per a farmacèutics. Primer cicle – Iniciació”, organitzat pel Col·legi en col·laboració amb el Centro de Enseñanza y Desarrollo de la Homeopatía (CEDH), va començar al gener i finalitzar el passat 29 de maig. Aquest primer cicle, el d’iniciació, estava orientat a farmacèutics sense coneixements previs; el segon cicle, el d’expert, està destinat a aquells que han cursat el primer cicle o ja tenen una titulació en homeopatia i necessiten ampliar coneixements tant teòrics com de caire més pràctic. En acabar el curs complet (els dos cicles) els alumnes obtenen el diploma de terapèutica homeopàtica d’expert farmacèutic.
Aquest primer cicle tenia per objectiu formar el farmacèutic en homeopatia de manera completa amb l’adquisició progressiva dels aspectes teòrics i pràctics i proporcionar-li els coneixements, les tècniques i els recursos que permetin oferir un consell farmacèutic en homeopatia amb plena seguretat, qualitat i eficàcia, així com facilitar l’especialització i la diferenciació de la farmàcia amb l’adopció del consell homeopàtic expert. El curs va comptar amb cinc seminaris: introducció a l’homeopatia, aparell respiratori, aparell digestiu, dermatologia i estats emocionals aguts.
El quadre docent estava format per Montserrat Gil, llicenciada en farmàcia per la Universitat de Barcelona i especialista en homeopatia per la Universidad de Zaragoza; Antonio Ortega, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, especialista en homeopatia per la Universidad de Valladolid, metge homeòpata a Barcelona i vicepresident de la SEMH; Modesto Roca, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, especialista en medicina interna i metge homeòpata a Barcelona; Mercè Sellés, llicenciada en farmàcia per la Universitat de Barcelona i especialista en homeopatia per la Universidad de Zaragoza; i Ana Isabel Urruchi, llicenciada en farmàcia per la Universitat de Barcelona i especialista en homeopatia per la Universidad de Zaragoza. Tots ells són diplomats en homeopatia pel CEDH i professors del mateix centre. Comptava amb la coordinació de M. José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, i Eloy Echeverría, director pedagògic del CEDH.
Amb la col·laboració de: