Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Els farmacèutics amplien coneixements en la tècnica MAPA i la interpretació de l’electrocardiograma

Els farmacèutics amplien coneixements en la tècnica MAPA i la interpretació de l’electrocardiograma

21 gener 2016

Les malalties cardiovasculars són la causa primera de mort a nivell mundial. L’electrocardiograma és una eina molt útil per fer la detecció precoç d’aquestes malalties. D’altra banda, la tècnica MAPA proporciona avantatges en la identificació, l’avaluació i el seguiment del pacient hipertens. El coneixement d’aquestes dues tècniques pot posicionar al farmacèutic comunitari com un actor més en el cribratge i seguiment de les malalties cardiovasculars.

Per conèixer la tècnica MAPA, la seva lectura, aprendre a interpretar un electrocardiograma (ECG) des de la farmàcia comunitària –i així poder donar resposta a una consulta- o platejar la possibilitat de oferir-los com un servei, el COFB va organitzar una formació específica que va tenir lloc el passat 26 de novembre a la seu col·legial. El professorat del curs va estar format per Mariano De la Figuera, metge de família de l’EAP Sardenya de Barcelona, i Manel Rabanal, doctor en farmàcia, membre del Departament de Fisiologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.

tallers MAPA i ECG 261115 (2)El farmacèutic comunitari, per la seva formació i proximitat a la població, és el professional sanitari idoni per col·laborar en la detecció precoç i seguiment de les malalties cardiovasculars” va explicar Manel Rabanal al llarg del curs. També va detallar que s’estableixen vuit etapes per poder interpretar i informar correctament sobre un ECG i, pel que fa a la principal intervenció del farmacèutic comunitari, va  dir que “consistiria en informar al pacient i, en cas de sospita d’alteració cardiovascular, elaborar un breu informe i derivar al pacient al seu metge especialista”. Així mateix, va puntualitzar que “a partir d’un manual bàsic sobre l’ECG seria interessant i factible realitzar aquesta prova diagnòstica a les farmàcies”.

tallers MAPA i ECG 261115 (1)La tècnica MAPA és imprescindible per al correcte maneig de l’hipertens. Hi ha una discrepància entre les indicacions raonables de les guies i la pràctica clínica, perquè en aquests moments logísticament no és possible” va comentar Mariano de la Figuera al llarg de la seva exposició. “És precís combinar les tècniques AMPA i MAPA per optimitzar la mesura de la pressió ambulatòria. Ara per ara, però, falta investigació que validi els algoritmes que combinen aquestes dues tècniques” va afegir.

“La tècnica MAPA no està molt estesa però pot aportar informació de gran valor relativa al comportament de la hipertensió arterial en molts malalts, així com servir per ajustar correctament el tractament” ens explica Mercè Barau, vocal del COFB i coordinadora d’aquesta formació. “Un dels punts més innovadors del curs va ser el coneixement que es va donar per poder interpretar un ECG d’una manera senzilla, i el poder aprendre a reconèixer sobre el paper una sèrie de valors que ens permeten calcular des de la freqüència cardíaca a l’interval P-Q i QT de gran importància fins i tot per valorar l’efecte secundari de certs fàrmacs”.

tallers MAPA i ECG 261115 (3)

Per saber-ne més…

  • AMPA: monitorització ambulatòria de la pressió arterial.
  • MAPA: auto-mesura, aparell 24 hores que registra cada cert temps la pressió arterial.
  • Ona P: despolarització auricular.
  • Ona T: repolarització ventricular.
  • Interval P-Q: fragment de l’ECG entre el principi de l’onda P (activitat auricular) i l’inici del complex QRS (activitat ventricular). Correspon a l’interval a-c del pols venós i normalment és de 0,12 a 0,20 seg. Temps de conducció fins als ventricles (font: DEMCAT).
  • Interval QT: temps que transcorre des de l’inici de l’ona Q, fins al final de l’ona T. Durada total de l’activitat elèctrica del ventricle (font: DEMCAT).

Aquesta formació era exclusiva per a farmacèutics comunitaris que hagessin fet el curs “Les línies estratègiques del Pla de Salut: implicacions per a la farmàcia comunitària”, edició 2013 – 2014.

Amb la col·laboració de:

esteve

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal