El taller de comparacions indirectes i metaanàlisi en xarxa, una activitat organitzada pel Col·legi conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), va tancar un cicle de quatre tallers d’introducció a l’anàlisi estadística, que van començar el passat mes d’octubre. El primer taller va ser una formació introductòria a l’anàlisi estadística (teniu més informació en aquesta notícia publicada al Blog).
- El segon taller es va dedicar a les revisions sistemàtiques (25 de novembre del 2016) i tenia per objectius introduir la metodologia de les revisions sistemàtiques per interpretar i aplicar des del punt de vista clínic, els resultats de revisions sistemàtiques d’intervencions terapèutiques, i revisar els passos bàsics per fer una revisió sistemàtica des de la formulació de la pregunta d’investigació fins a la forma adequada fer el report del resultat. Va anar a càrrec de Gerard Urrútia, llicenciat en medicina i cirurgia, investigador en el Centre Cochrane Iberoamericà i metge adjunt del Servei d’Epidemiologia i Salut Pública a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.
- El tercer taller es va centrar en el metaanàlisi (10 de febrer). El taller es va plantejar per ensenyar als alumnes a introduir d’una manera intuïtiva les principals tècniques per fer una metaanàlisi, en el marc d’una revisió sistemàtica com a part de la integració quantitativa de resultats d’estudis clínics independents. També per donar-los eines per saber interpretar una metaanàlisi, revisar les principals mesures de l’efecte que es poden combinar en una metaanàlisi i els principals models per a combinar resultats (efectes fixos i aleatoris i identificació de diferències entre estudis). Aurelio Tobías, doctor en medicina preventiva i salut pública, llicenciat en ciències i tècnica estadística, investigador científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a Barcelona, i investigador visitant a la London School of Hygiene and Tropical Medicine a Londres, va ser el docent assignat per aquest taller.
- El quart i últim taller es va dedicar a les comparacions indirectes i metaanàlisi en xarxa (19 de maig). Aquest taller va permetre als alumnes conèixer els conceptes bàsics per fer el procés de lectura crítica de la metaanàlisi de comparacions indirectes i de la metaanàlisi en xarxa, revisar els conceptes metodològics en què es fonamenta una revisió sistemàtica tradicional, amb metaanàlisi, i l’extensió amb comparacions indirectes i de tractaments mixtos a la metaanàlisi en xarxa, i introduir l’extensió de la guia PRISMA per a aquest tipus de revisions. Aurelio Tobías, anteriorment citat, va ser un dels professors responsables d’impartir el taller, juntament amb Marta Roqué, llicenciada en matemàtiques, investigadora en el Centre Cochrane Iberoamericà a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i a la Fundació Salut i Envelliment, Universitat Autònoma de Barcelona.
Els tallers estaven adreçats a farmacèutics d’atenció primària, d’hospitals, de l’administració sanitària i investigadors en ciències de la salut. la coordinació va anar a càrrec de Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària, i Cristina Roure, vocal d’Hospitals, ambdues del COF de Barcelona, i Julio Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC).
Amb la col·laboració de: