Estàs aquí: Inici > Destacats > Josep Maria Guiu: “En l’àmbit internacional, el nivell de la farmàcia hospitalària al nostre país es considera molt elevat” (Vídeo entrevista)

Josep Maria Guiu: “En l’àmbit internacional, el nivell de la farmàcia hospitalària al nostre país es considera molt elevat” (Vídeo entrevista)

2 octubre 2018

La Federació Internacional de Farmacèutics (FIP) va nomenar durant el Congrés que es va celebrar del 2 al 6 de setembre a Glasgow el farmacèutic Josep Maria Guiu com a vicepresident per Europa de la Secció de Farmàcia Hospitalària de la Federació Internacional de Farmacèutics (FIP). Guiu és llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (UB) i especialista en Farmàcia Hospitalària. Actualment, és cap de planificació i coordinació farmacoterapèutica de l’Àrea de Farmàcia i del Medicament del Consorci de Salut i Social de Catalunya. A més, és membre del Comitè de Recerca del World Pharmacy Research Consortium.

Arran del seu nomenament, Guiu ens va concedir una entrevista per apropar-nos la seva visió sobre la situació actual de la farmàcia hospitalària, que recollim a continuació:

Les aportacions de la farmàcia hospitalària al sistema de salut

Per Josep Maria Guiu, els farmacèutics d’hospital poden aportar la seva expertesa dins de l’hospital i també fora d’aquest entorn,”posant molt èmfasi en el pacient ingressat i la seva transició a la resta del sistema: la farmàcia comunitària o els metges de família“. Segons Guiu, “la tasca del farmacèutic hospitalari encara no és suficientment coneguda fora de l’àmbit de l’hospital, especialment pels pacients que, en molts casos, no coneixen la figura del farmacèutic d’hospital”.

Reptes en l’àmbit internacional 

Segons el vicepresident per Europa de la Secció de Farmàcia Hospitalària de la Federació Internacional de Farmacèutics (FIP), haver estat nomenat en aquest càrrec li permetrà “compartir experiències d’èxit del nostre país amb la resta de països del món i col·laborar amb altres estaments internacionals de la farmàcia“.

Pel que fa a les principals problemàtiques que hi ha dins l’àmbit de la farmàcia hospitalària, Guiu destaca que alguns dels reptes compartits amb altres països en l’àmbit internacional són “el desabastiment i l’accés als medicaments, les dificultats en la formació, la complexitat en la farmacoteràpia dels pacients, la qual cosa requereix noves competències i nous rols per part dels farmacèutics i altres problemàtiques més regionals, com ara les dificultats per trobar farmacèutics en alguns països del món o les dificultats per aconseguir nivells de formació suficients pel que fa a l’excel·lència en farmàcia hospitalària“.

El nivell de la farmàcia hospitalària al nostre país

Segons Guiu, “en l’àmbit internacional, es considera que el nivell de la farmàcia hospitalària al nostre país és molt elevat”. I afegeix: “tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, tenim un nombre bastant significatiu de farmacèutics certificats per BPS (Board of Pharmacy Specialties) de l’American Pharmacists Association“. Malgrat això, també destaca que “encara hi ha algunes carències” com ara que no hi ha prou comunicació “entre els farmacèutics d’hospital i els d’oficina de farmàcia”.

El nou vicepresident per Europa de la Secció de Farmàcia Hospitalària de la Federació Internacional de Farmacèutics (FIP) durant el congrés celebrat recentment a Glasgow. (Imatge: Portalfarma)

El nou vicepresident per Europa de la Secció de Farmàcia Hospitalària de la Federació Internacional de Farmacèutics (FIP) durant el congrés celebrat recentment a Glasgow. (Imatge: Portalfarma)

El sector farmacèutic a Catalunya

Segons el vicepresident per Europa de la Secció de Farmàcia Hospitalària de la FIP, “el sector farmacèutic ha passat uns anys difícils, tant a la farmàcia comunitària com a l’hospitalària, moltes vegades, marcat per les restriccions pressupostàries”. Tot i això, en l’àmbit internacional, “hi ha moltes possibilitats de nous rols i d’una cartera de serveis que es pot reformar i adequar a les nostres necessitats, les dels nostres pacients i les del nostre col·lectiu”.

2020, Congrés de la FIP a Sevilla

A la part final de la conversa, el farmacèutic va explicar que el Congrés que l’any 2020 la FIP celebrarà a Sevilla basarà “el seu lema en les noves tecnologies, ja que des del sector farmacèutic creiem que tenen un gran paper. No només el relacionat amb la prescripció electrònica o la història clínica electrònica, sinó també en l’abordatge de les dades que ens proporcionen tots aquests sistemes com el big data o, per exemple, la introducció d’eines d’intel·ligència artificial en la nostra pràctica clínica diària“.

Altres publicacions d’interès:

Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal