El passat 17 de novembre va tenir lloc al COFB la formació “Gestió de l’ansietat a l’oficina de farmàcia: novetats terapèutiques”, que va comptar amb les intervencions de Vicente Gasull, metge especialista de medicina familiar i comunitària i coordinador de salut mental de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN) i Fernando Hidalgo, doctor en farmàcia i vocal de Plantes Medicinals del COF de Granada. La moderació de la sessió va anar a càrrec de Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB.
Allué va explicar que la conferència “va abordar un tema de molta actualitat com és l’ansietat i va proporcionar informació completa i pràctica sobre aquesta patologia i la seva gestió amb un nou medicament a base de plantes, en particular de l’oli essencial de Lavandula angustifolia Mill”.
Durant el transcurs de la conferència, Allué va introduir el medicament, presentant la informació de la monografia EMA i la de la farmacopea Europea de Lavandula angustifolia Mill. El vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB va destacar que “tenir un medicament de no prescripció per tractar l’ansietat permet una indicació farmacèutica per resoldre els estats transitoris d’ansietat“.
D’altra banda, el Dr. Gasull, coordinador del Grup de Salut Mental de SEMERGEN, va indicar que l’ansietat ha de ser tractada des d’un inici començant amb psicoteràpia i va mostrar que hi havia un espai buit en el tractament farmacològic (ISRS, ISRN, benzodiazepines, buspirona, antihistamínics) que ha ocupat aquest medicament d’oli essencial de lavanda.
Finalment, Fernando Hidalgo, vocal de Fitoteràpia del COF de Granada, va referir-se als diferents perfils de pacients que demanen consell i als criteris de derivació al metge. L’exposició de diferents casos reals fruit de la seva experiència a l’oficina de farmàcia va ser, en paraules d’Allué, “molt interessant i profitosa pels assistents”.
Detecció precoç dels símptomes de l’ansietat i tractament, claus per la millora de la qualitat de vida dels pacients
Els trastorns d’ansietat són, amb diferència, els trastorns psiquiàtrics més freqüents a la Unió Europea amb una prevalença del 14%. Els trastorns d’ansietat subclínica són estadis de l’ansietat més lleu que sovint no es reconeixen i pels quals els tractaments existents tenen limitacions d’eficàcia i seguretat. La detecció precoç dels símptomes transitoris de l’ansietat i el seu tractament són claus per evitar la seva progressió i recuperar la qualitat de vida.
En aquesta conferència revisarem la simptomatologia de l’ansietat i les opcions de tractament existents, i coneixerem les novetats terapèutiques d’indicació farmacèutica a base de plantes medicinals. També s’aportaran casos pràctics per poder donar resposta a les consultes sobre ansietat a l’oficina de farmàcia.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès: