Els passats 20, 22 i 29 de setembre va tenir lloc la formació “Actualització clínica en patologia cardiovascular: cardiopatia isquèmica”, organitzada conjuntament amb SEFAP i amb el patrocini de Menarini. Impartida al COFB amb modalitat híbrida, la formació tenia per objectius potenciar el paper clínic del farmacèutic d’Atenció Primària (FAP) amb els fonaments bàsics del coneixement de la fisiopatologia, la prevenció i el tractament farmacològic de la patologia isquèmica. D’altra banda, també es volien donar eines per millorar el suport als equips d’Atenció Primària a l’hora de resoldre consultes farmacoterapèutiques, sessions formatives o revisar la medicació en pacients que presenten aquestes patologies.
L’equip docent va estar format per Xavier Garcia-Moll, metge especialista en cardiologia, cap de la Unitat d’Hospitalització de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; M. Àngels Hortelano, metgessa especialitzada en medicina familiar i comunitària i Gemma Rodríguez, farmacèutica d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut.
Metodologia de la formació
A través de sessions teoricopràctiques, el primer dia de la formació es va presentar un cas i un model d’informe de revisió de la medicació que, amb el coneixement adquirit en les sessions teòriques i l’experiència pròpia, els alumnes van haver de resoldre individualment. En la darrera sessió, va haver-hi la resolució grupal, aplicant els conceptes impartits en l’activitat, amb enfocament pràctic i desenvolupament interactiu.
Sessió 1: Risc cardiovascular
En la primera sessió, la Dra. M. Àngels Hortelano, metgessa especialitzada en medicina familiar i comunitària de l’ICS, va abordar la fisiopatologia de la malaltia isquèmica coronària, el control dels factors de risc cardiovascular i el circuit codi IAM (atenció d’emergència a la malaltia cardiovascular) des del punt de vista de l’Atenció Primària. La Dra. Hortelano va definir el risc cardiovascular com la probabilitat que té un individu de presentar una malaltia cardiovascular en un termini definit, en general, 10 anys. El risc cardiovascular està determinat per l’efecte multiplicador que tenen els factors de risc cardiovascular. Les malalties incloses dins del concepte “risc cardiovascular” són la cardiopatia isquèmica i la malaltia cerebrovascular.
Pel que fa als factors de risc cardiovascular, la doctora els va definir com a característiques, exposicions, hàbits de vida o malalties que augmenten la probabilitat de patir una malaltia cardiovascular, promovent el desenvolupament i la progressió de l’arterioesclerosis. Alguns dels factors de risc cardiovascular causals poden ser el tabac, la pressió arterial elevada, la diabetis mellitus, l’edat avançada i el colesterol sèric total i el colesterol-LDL elevats. El risc cardiovascular té com a utilitat més important establir les prioritats de prevenció cardiovascular i decidir la intensitat de la intervenció i la introducció o no de fàrmacs. El risc cardiovascular és la probabilitat de patir una malaltia coronària i cerebrovascular. I, finalment, el risc coronari és la probabilitat de patir una malaltia coronària.
Factors de risc cardiovascular
La doctora Hortelano va posar el focus en alguns dels factors de risc cardiovascular com l’obesitat o el tabaquisme. I, en el cas de l’obesitat, va recordar que la prevalença d’aquesta augmenta amb l’edat, tant en homes com en dones, i en aquells grups de menor nivell cultural i de zones rurals. Algunes de les principals malalties associades a l’obesitat són: diabetis, hipertensió arterial, cardiopatia isquèmica, alteracions osteoarticulars, apnees del son…
Pel que fa al tabac, la doctora va destacar que amplifica l’efecte dels altres factors de risc cardiovascular i accelera el desenvolupament d’arterioesclerosi. Dins d’aquest bloc, la metgessa va repassar els beneficis de deixar de fumar.
Codi infart
Ja en la part final de la seva intervenció, la Dra. Hortelano va referir-se al codi infart, que consisteix en l’activació d’un conjunt de dispositius assistencials encaminats a atendre les persones que presenten símptomes d’un possible infart.
Sessió 2: Dolor toràcic, diagnòstic diferencial
El Dr. Xavier Garcia-Moll, metge especialista en cardiologia, cap de la Unitat d’Hospitalització de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau va començar la seva intervenció parlant del dolor toràcic i les seves característiques. També va referir-se a l’algoritme per a l’abordatge del dolor toràcic a urgències, que té per objectiu establir una orientació diagnòstica en el menor temps possible.
Com a punts clau de la seva intervenció, el Dr. Garcia-Moll va destacar que el dolor toràcic és una patologia prevalent a urgències i que el fet de protocol·litzar la seva atenció disminueix ingressos inadequats i altes inadequades en el menor temps possible. D’altra banda, també va remarcar que la col·laboració entre serveis (generalment, Cardiologia i Urgències) és fonamental. Tot plegat, sense deixar de banda que la formació del personal és una part important per a l’eficiència i implicació en el procés.
Sessió 3: Cas pràctic
En el marc de la tercera sessió, Gemma Rodríguez, farmacèutica d’Atenció Primària i la Dra. M. Àngels Hortelano, metgessa especialitzada en medicina familiar i comunitària van fer la presentació i la resolució d’un cas clínic. En el cas es presentava la situació d’un pacient de 62 anys amb 4 factors de risc cardiovascular. Per això se li recomana tractament farmacològic, i algunes mesures d’estil de vida saludable com la reducció de sal en la dieta, entre altres.
En el cas clínic també es va repassar el codi IAM i es va refermar la importància de cuidar el nostre cor. Hi ha mesures higiènico-dietètiques que ens poden ajudar com: evitar el tabac, mantenir un pes normal o reduir els nivells d’estrès i ansietat.
Valoració de la vocal d’Atenció Primària del COFB
Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB, explica que “cada vegada, és més important que la figura del farmacèutic d’Atenció Primària (FAP) estigui més integrada dins l’activitat assistencial de l’equip d’atenció primària i que es potenciï el seu rol clínic de suport en les decisions farmacoterapèutiques”.
Des del seu punt de vista, “per poder desenvolupar correctament aquesta tasca, és fonamental que el FAP adquireixi coneixement de fisiopatologia i valoració clínica de les diferents patologies més prevalents a l’atenció primària. Amb aquest objectiu, s’ha dut a terme aquesta activitat formativa de revisió de la cardiopatia isquèmica“.
Vallès també destaca que a través de formacions com aquesta “s’ofereix l’oportunitat d’aplicar els mateixos criteris a l’hora de proporcionar consell farmacoterapèutic tant en l’àmbit de l’atenció primària com en l’àmbit comunitari a través de les oficines de farmàcia“.
Activitat organitzada conjuntament amb:
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès: