El passat 29 de setembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) en format webinar la formació “Visió 360º de la salut del cartílag articular”, centrada a donar a conèixer les principals afeccions del cartílag articular i la forma d’abordar-ho des de l’oficina de farmàcia.
La formació, moderada per Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, va anar a càrrec de María José Alonso, farmacèutica comunitària, membre de les vocalies de Plantes Medicinals i Homeopatia (de la qual va estar anteriorment vocal) i d’Alimentació del COFB, i de Carmen Porcar, metge especialista en Medicina de l’Educació Física i l’Esport, metge adjunta del CAR Sant Cugat del Vallès i professora del grau de Ciències de l’Educació Física i l’Esport de l’Escola Universitària Blanquerna.
El cartílag articular és el teixit que recobreix les superfícies òssies que formen part de les articulacions, aquest i el líquid intraarticular fan que els ossos llisquin uns sobre els altres sense pràcticament fricció.
Al llarg de la vida i de forma natural es produeix un desgast d’aquest cartílag per motius d’edat, però n’hi ha d’altres que poden accelerar aquest deteriorament com, l’activitat física d’impacte o els moviments repetitius. En aquesta sessió les dues ponents van incidir especialment en la salut del cartílag, en com l’esport pot afectar aquest teixit i quines opcions d’indicació farmacèutica es poden oferir.
Factors de risc associats a la lesió del cartílag i l’artrosi articular
La Dra. Carmen Porcar va començar la ponència parlant sobre les diferents funcions del cartílag articular i de la seva composició, destacant els diversos factors de risc associats a la lesió d’aquest i l’artrosi articular. Els factors genètics, l’edat, el sexe, la nutrició, el sobrepès i l’obesitat o el sedentarisme poden ser factors que predisposin el fet de patir una malaltia articular.
Per altra banda, també va explicar que existeixen dos tipus de lesions del cartílag articular, per una banda la lesió aguda (relacionada amb els traumatismes aguts) i la lesió crònica (dolor de llarga durada pel desgast progressiu del cartílag).
Prevenció de lesions a l’esport
Seguidament, Porcar va parlar sobre les prevencions que es poden seguir per tal d’evitar lesions fent esport, destacant la necessitat d’establir fases en les sessions d’entrenament: fase d’escalfament, fase principal i refredament. Va assenyalar que “per a prevenir les lesions cal respectar els temps de recuperació i de descans, és allò al qual se li diu entrenament invisible”.
Les consultes més freqüents a l’oficina de farmàcia
La farmacèutica comunitària María José Alonso va abordar la temàtica des de l’àmbit de l’oficina de farmàcia, tot centrant-se en els principals grups de població consultant: persones que practiquen esport, persones amb dolors osteomusculars, persones amb artrosi diagnosticada, entre d’altres.
Posteriorment, i a tall de tancament, va destacar la necessitat de fer preguntes al pacient per tal de saber quin és el seu historial mèdic i les seves pràctiques habituals, ja que focalitzar les preguntes permet oferir una bona resposta. Així, Alonso va destacar que “cal fixar-nos en diferents aspectes: pacient, símptomes, temps, accions, medicaments, al·lèrgies i malalties, i a partir d’aquí cal fer una valoració de la simptomatologia articular, i, si s’escau, derivar el pacient al metge.”
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- El COF de Barcelona i la Universitat de Barcelona presenten la VII Edició del Màster d’Ortopèdia per a Farmacèutics, que oferirà per primer cop una modalitat híbrida
- Aprofundint en les patologies de l’extremitat inferior i les solucions amb ortesis
- Abordatge i tractament del dolor crònic moderat-intens no oncològic des de la farmàcia comunitària