Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Cap on va la recerca en síndrome coronària aguda i insuficiència cardíaca?

Cap on va la recerca en síndrome coronària aguda i insuficiència cardíaca?

27 febrer 2015

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la malaltia cardiovascular és la causa més important de mort a tot el món i encara està en ascens. La intervenció dels professionals en la prevenció de la síndrome coronària aguda (SCA) i la insuficiència cardíaca (IC), la reducció dels factors de risc cardiovascular i la millora de l’adherència als tractaments, ha reduït significativament la mortalitat cardiovascular. Malgrat tot, les dades d’estudis recents mostren que un de cada sis pacients amb SCA mor durant el primer any després d’haver sofert un primer episodi.

Per conèixer cap a on va la recerca en síndrome coronària aguda i insuficiència cardíaca, saber quins són els nous reptes clínics i terapèutics i aprofundir en el coneixement dels tractaments farmacològics des del maneig inicial fins a l’atenció primària, el Col·legi va organitzar el curs “Actualització en la síndrome coronària aguda i la insuficiència cardíaca” per a farmacèutics d’atenció primària, d’hospitals i comunitaris. Va tenir lloc el 12 de febrer.

curs-sindrome-coronaria (1)

“Un curs interessant i controvertit des del punt de vista del debat sobre el rol que ha de tenir cada nivell assistencial en el seguiment d’aquest tipus de pacients i al mateix temps molt enriquidor al comptar amb la presència de farmacèutics de tots els àmbits assistencials”, explica Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB i coordinadora del curs.

Aquesta formació, que es va poder cursar presencialment i online amb el suport Webinar (va ser retransmesa en paral·lel a la sessió presencial per mitjà d’Internet) va ser una reflexió conjunta amb diferents especialistes amb punts de vista diversos sobre la clínica i la terapèutica farmacològica de la síndrome coronària aguda i la insuficiència cardíaca.

Lina Badimón, farmacèutica i metgessa especialista i directora del Centre d’Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC), Centre Mixte del Consell Superior de Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC) a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau-UAB, i el Antoni Bayés, president de la Societat de Cardiologia i Director de Servei de Cardiologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, van oferir, per una banda, una xerrada sobre les novetats en què s’està treballant actualment en l’abordatge farmacològic de la síndrome coronària aguda i quines són les línies de futur en la recerca de tractaments que millorin el pronòstic d’aquest problema de salut. D’altra banda, el Dr. Bayés va presentar un nou model d’organització multidisciplinar, coordinat des de l’hospital, per millorar l’atenció sanitària als pacients amb insuficiència cardíaca, i on és fonamental la coordinació i la integració amb l’activitat assistencial de l’atenció primària i de l’oficina de farmàcia. Tots dos van aportar idees noves en el maneig d’aquestes dues patologies, des del punt de vista de la recerca i de l’àmbit hospitalari, que van ajudar a que els assistents es fessin una idea de quin serà el futur en l’abordatge terapèutic d’aquestes dues patologies.

curs-sindrome-coronaria (3)

D’esquerra a dreta, Antoni Bayés, Roser Vallès, Lina Badimón, Ana M. de Andrés i Natalia López

En la segona part del curs, Ana M. de Andrés, farmacèutica especialista en farmàcia hospitalària que treballa a l’Àmbit d’Avaluació de Farmàcia de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), i Natalia López, metgessa de família de l’EAP Congrés-CS Maragall SAP Dreta – Barcelona Ciutat, van explicar quines són les recomanacions actuals en el maneig farmacològic d’aquestes dues patologies, síndrome coronària aguda i insuficiència cardíaca, sobretot en l’àmbit de l’atenció primària. També van ajudar a aclarir aspectes controvertits en la selecció de les millors opcions terapèutiques actuals tenint en compte la qualitat i la seguretat d’aquestes opcions.

Amb el patrocini de:

 

astrazeneca_logo

 

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal