Estàs aquí: Inici > Secció de fotografia del COFB > Cinc cèntims de… L’histograma, un bon ajut per millorar les nostres fotos

Cinc cèntims de… L’histograma, un bon ajut per millorar les nostres fotos

12 març 2019

L’histograma és una eina que hi ha a les nostres càmeres que ens diu si l’exposició és correcta o no en el mateix moment que fem la fotografia. Ens informa sobre la protecció de píxels de cada tonalitat que hi ha en una imatge. Per això, és una eina molt interessant que val la pena aprofitar.

La gràfica combina dues variables. L’eix vertical indica quina proporció de cada tonalitat hi ha a la imatge. L’eix horitzontal distribueix les diferents tonalitats de gris, la part esquerra correspon al negre pur i la dreta al blanc pur.

Com llegir un histograma 

Si ens fixem en l’eix horitzontal i el dividim mentalment en tres zones, la de l’esquerra ens diu la quantitat d’ombres i de parts fosques de la imatge, la central ens informa de la lluminositat mitjana i la dreta de la quantitat de blancs i llums de la imatge.

En general podrem dir:

  • Un histograma que acumuli la major part de la informació en la part dreta, és molt probable que correspongui a una imatge sobreexposada.
  • A l’inrevés, si la major part de la informació la trobem a la part esquerra, és molt probable que estigui subexposada.
  • Un histograma amb tota la informació acumulada en una mateixa zona, ens donarà una imatge poc contrastada, ja que el contrast lumínic el proporciona la diferència entre llum i ombra.
  • Si la informació la trobem acumulada als dos extrems de la gràfica, serà una imatge d’alt contrast com, per exemple, un contrallum.

Cal no oblidar que les característiques de la fotografia les decideix la persona que fa la foto, per tant no cal obsessionar-se per saber si l’histograma està equilibrat o no, simplement cal fer-ne una bona interpretació per aconseguir el millor resultat.

Et recomanem que configuris la càmera perquè et mostri l’histograma i analitzis la foto. Pensa que com més coneguis la teva càmera, més partit en pots treure.

Claus tonals: clau alta i clau baixa

El coneixement de l’histograma ens pot ajudar a desenvolupar una bona tècnica per començar a fer fotos amb nivells extremadament alts de blancs o de negres.

A continuació presentem una sèrie de fotografies amb el seu histograma perquè puguis analitzar la informació que dóna.

A la fotografia en clau alta, apareixen tots els tons de la gamma però predominen els clars. En general són escenes amb poc contrast. Molta llum. Tons suaus. Poques ombres. La il·luminació és molt homogènia.

Autor: Alfred Roig

Autor: Alfred Roig

A la fotografia en clau baixa apareixen tots els tons, però predominen els foscos. Un sol punt de llum. Fons negre. Escena contrastada. Prioritza els tons foscos en la composició.

Autor: Alfred Roig

Autor: Alfred Roig

Tant la clau alta com la baixa són imatges amb una llum molt controlada. No són fotos ni sobreexposades, ni subexposades.

Foto subexposada

L’histograma mostra una zona a l’esquerra que correspon a la part fosca inferior subexposada, i una zona mitjana que correspon al cel.

Autor: Alfred Roig

Autor: Alfred Roig

Foto exposada correctament

L’histograma mostra una manca de negres i blanc absoluts.

Autor: Alfred Roig

Autor: Alfred Roig

No és una foto d’alt contrast. Per ser una foto d’alt contrast hauria de tenir una zona de blancs similar a la de negres. És una foto en la qual domina el color negre.

Autor: Alfred Roig

Autor: Alfred Roig

 

Periòdicament, des de la Secció de Fotografia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (FotoCofb), anirem compartint sota el format anomenat “Cinc cèntims de …” que pretén ser una ràpida aproximació que aporti conceptes bàsics en diferents aspectes fotogràfics i així aconseguir millorar la nostra dedicació fotogràfica. Per a qualsevol dubte o consulta estem a la vostra disposició. Podeu contactar-nos per correu: fotocofb@gmail.com o a través de Maribel Cortes (mcortes@cofb.net).

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal