Estàs aquí: Inici > Destacats > Insuficiència venosa: mites i realitats

Insuficiència venosa: mites i realitats

29 abril 2019

El passat 10 d’abril es va celebrar al COFB la formació “Mites i realitats de la insuficiència venosa” a càrrec del Dr. José Román Escudero, director del Servei Mancomunat d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital de Sant Pau i de l’Hospital Dos de Maig de Barcelona, a més de president de l’Associació Cuida tus Venas.

L’objectiu de la sessió, coordinada per Montserrat Gironès, vocal d’Ortopèdia del COFB, era fer un repàs de les realitats de la insuficiència venosa, desfer els mites i tractar casos concrets aplicats a la pràctica diària de la farmàcia.

Al començament de la sessió, el Dr. Escudero va referir-se a conceptes com el funcionament de la circulació, la histologia vascular, el retorn sanguini, l’anatomia venosa o la fisiologia venosa. Pel que fa a la insuficiència venosa crònica (IVC), va explicar que es tracta d’un conjunt de símptomes i signes que apareixen en extremitats inferiors, secundaris a l’estasi venosa. També va definir en què consisteix la malaltia tromboembòlica venosa, un trastorn en què es forma un trombo (coàgul) a l’interior de les venes, que bloqueja el flux sanguini i produeix diferent simptomatologia, en funció del lloc on es produeixi. Els signes i símptomes són: dolor, inflor sobtada (edema), sensació de calor, palpitació del cordó venós i envermelliment de la pell.

L'objectiu de la sessió, coordinada per Montserrat Gironès, vocal d'Ortopèdia del COFB, era fer un repàs de les realitats de la insuficiència venosa, desfer els mites i tractar casos concrets aplicats a la pràctica diària de la farmàcia

L’objectiu de la sessió, coordinada per Montserrat Gironès, vocal d’Ortopèdia del COFB, era fer un repàs de les realitats de la insuficiència venosa, desfer els mites i tractar casos concrets aplicats a la pràctica diària de la farmàcia

La trombosi: dades i xifres

Al llarg de la conferència, el doctor va aportar algunes dades i xifres rellevants sobre la trombosi als països occidentals, que recollim tot seguit:

  • 1-2 persones per 1.000 habitants/any
  • Mortalitat del 3,6% al cap de 30 dies i el 12,6% en un any
  • En persones majors de 65 anys, l’aparició és superior a 1 per 100 individus/any
  • Només a Europa hi ha 1,5 milions de casos/any de trombosi, amb una mortalitat del 36%: 543.000 persones/any (la qual cosa, suposa una mort per trombosi venosa cada minut).
  • És la principal causa prevenible de mortalitat en pacients hospitalitzats per qualsevol altra patologia
  • És la segona causa de mort en pacients amb càncer tractats amb quimioteràpia
  • Primera causa de mortalitat en embarassades.
  • Dels supervivents, el 25-50% desenvolupa molèsties cròniques de les cames, conegudes com a síndrome posttrombòtica.
  • Base genètica: 60% factors genètics i 40% factors ambientals com edat, obesitat, tabaquisme, hipertensió arterial (HTA), diabetis mellitus, varius,  càncer, malaltia autoimmune, infeccions, ingrés hospitalari, anticonceptius orals, cirurgia general o ortopèdica.

Insuficiència venosa crònica: prevenció

Pel que fa a les mesures que es poden adoptar per prevenir la insuficiència venosa crònica el doctor va destacar, sobretot, els canvis en l’estil de vida com:

  • practicar exercici habitualment (caminar, anar amb bicicleta, practicar natació)
  • portar sabates amb un taló de 3 a 4 cm
  • evitar la roba ajustada que pugui dificultar la circulació venosa normal
  • visitar periòdicament el metge i seguir les seves instruccions

D’altra banda, també es va recomanar un conjunt d’exercicis emmarcats en la prevenció com, per exemple, fer moviments de pedaleig, moure els dits dels peus amb les cames lleugerament esteses i elevades o moure cada cama en petits cercles mentre s’està estirat.

Possibilitats terapèutiques de la insuficiència venosa crònica

Entre les possibilitats terapèutiques exposades pel doctor, es va fer referència, entre d’altres, a la medicació, la radiofreqüència, la lligadura endoscòpica, el vapor d’aigua, l’endolàser o les mitges elàstiques. Dins d’aquest últim punt, estretament relacionat amb la categoria d’Ortopèdia de les oficines de farmàcia, es va destacar la importància de la compressió adequada i a les mesures que cal prendre prèviament.

Montserrat Gironès, vocal d'Ortopèdia del COFB, acompanyada del Dr. Roman Escudero.

Montserrat Gironès, vocal d’Ortopèdia del COFB, acompanyada del Dr. Roman Escudero.

Conclusions de la sessió i paper de la farmàcia

Com a conclusions de la sessió, el Dr. Román  va destacar que la insuficiència venosa crònica és altament prevalent en pacients atesos en Atenció Primària a l’Estat espanyol, especialment en dones i en edats avançades i que la derivació a l’especialista o la utilització dels tractaments més invasius és infreqüent. Pel que fa al paper de la farmàcia, el doctor va explicar que aquesta pot i ha de servir per alertar de la presència de l’IVC, alleujar la simptomatologia i recomanar una visita a l’especialista.

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal