Estàs aquí: Inici > Destacats > Automedicació: Riscos i aspectes a tenir en compte

Automedicació: Riscos i aspectes a tenir en compte

9 setembre 2019

Quan parlem d’automedicació fem referència a la presa de medicaments per iniciativa pròpia sense previ reconeixement mèdic, ni en el diagnòstic de la malaltia, ni en la prescripció o seguiment del tractament. No obstant això, l’automedicació responsable pot ser convenient si s’utilitza per tractar símptomes menors durant un temps limitat.

En aquest sentit existeixen medicaments que no necessiten recepta mèdica i es poden adquirir a la farmàcia. Tot i això abans de fer-ne ús és important que el farmacèutic ens indiqui com els hem d’emprar correctament.

Les conseqüències més importants d’una automedicació irresponsable poden ser:

  • Aparició de toxicitat: efectes secundaris, reaccions adverses i en algun cas intoxicació
  • Falta d’efectivitat, perquè se’n fa ús en situacions en les quals no són necessaris
  • Dependència o addicció als medicaments
  • Emmascarament de processos clínics greus i conseqüentment retard en el diagnòstic i tractament de la patologia
  • Interaccions amb altres medicaments, plantes o aliments que la persona estigui prenent. Pot haver-hi una potenciació o una disminució de l’efecte del medicament
  • Resistències als antibiòtics

Com podem evitar-ne els riscos associats?

1. Ús responsable

No prendre cap medicament que necessiti recepta, sense que hagi estat prescrit pel metge, qui és qui ha de diagnosticar qualsevol malaltia. També el temps d’ús dels medicaments que no requereixen recepta ha de ser raonable. A més d’evitar el consum d’alcohol quan s’estan prenent medicaments.

2. No es recomana en alguns grups de població

En cas d’embaràs, lactància materna, presència de malalties cròniques o bé si es tracta d’infants, cal consultar sempre al metge abans de prendre cap medicament, encara que sigui una presentació publicitària.

3. Compra a Internet: els medicaments, només a la farmàcia

La presència d'aquest logotip comú proporciona garanties als usuaris sobre la legalitat del lloc web on comprarà medicaments.

La presència d’aquest logotip comú proporciona garanties als usuaris sobre la legalitat del lloc web on comprarà medicaments.

Només es poden vendre per Internet, medicaments d’ús humà no subjectes a prescripció mèdica, a través de llocs web d’oficines de farmàcia legalment autoritzades. Per tal de verificar la seva autenticitat, la farmàcia ha d’estar identificada amb un logotip comú, visible a la seva pàgina web. Prement en el logotip, s’accedeix al lloc web de l’autoritat competent corresponent i pot verificar si la farmàcia figura en el llistat públic i continuar amb la compra.

 

4. És important la conservació dels medicaments

Llegir i conservar el prospecte de tots els medicaments. És important saber què es pren, perquè ens ho prenem, com i quan ens ho prenem.
Conservar els medicaments en el seu embalatge original.

Informació basada en el contingut de la web de salut Farmaceuticonline:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal