Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Tractament del VIH: quina és la situació de la vacuna?

Tractament del VIH: quina és la situació de la vacuna?

4 març 2015
Human_Immunodeficency_Virus_-_stylized_rendering

Diagrama d’una secció del virus de la immunodeficiència humana (simulació gràfica). Font: Los Alamos National Laboratory – Wikimedia Commons

La infecció del Virus de la immunodeficiència humana (VIH) i la gran incidència que ha tingut en la població mundial han propiciat un canvi quantitatiu i qualitatiu en la investigació. Els avenços dels últims anys han permès ampliar el coneixement sobre el virus, definir les pautes de tractament antiretroviral, fixar les bases per al desenvolupament de vacunes, incorporar noves estratègies d’eradicació i fer de la retrovirologia humana una de les àrees més dinàmiques de la biomedicina. La recerca biomèdica de medicaments incorpora fàrmacs nous als sistemes sanitaris i, a vegades, quan aquests fàrmacs es comencen a comercialitzar, l’evidència de l’efectivitat i la seguretat encara és parcial o insuficient, especialment pel que fa a dades comparatives amb altres alternatives terapèutiques.

Per tal d’aprofundir en el coneixement de les noves estratègies en el tractament antiretroviral (TAR), evidenciar el cost-eficàcia del TAR i exposar la situació actual de la vacuna pel VIH, el Col·legi va organitzar el 5 de febrer, conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), la conferència “Actualització en el tractament del VIH. Situació de la vacuna” a la que van assistir farmacèutics d’hospitals, de centres d’atenció primària i de l’administració sanitària.

Tomàs Casasín (vocal d’Hospitals del COFB) coordinador de l’acte -juntament amb Julio Martínez d’SCFC- destaca alguns dels punts més interessants tractats a la conferència:

En la primera ponència, Actualització en el tractament del VIH. Noves estratègies de tractament, Esteve Ribera, cap clínic de la Unitat VIH, Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, va parlar de les teràpies lliures d’anàlegs recollides a les guies de tractament antiretroviral internacionals i es va realitzar una revisió de l’evidència científica, novetats publicades de les teràpies lliures d’anàlegs comparades amb les teràpies triples i monoteràpia, aprofundint en quins factors del pacient cal tenir en compte a l’hora d’iniciar el tractament i quins són candidats a les diferents opcions terapèutiques, tenint en compte la pròpia experiència clínica com a factor que pot predisposar.

actualitzacioVIH (2)

Del tractament amb nous inhibidors de la integrasa, tant en pacient naïf com en pacient no naïf, Ribera va destacar la seva eficàcia, major potència, millor perfil de seguretat i baix grau d’interaccions. També es va fer una reflexió sobre la falta de estudis i experiència clínica a més llarg termini.

La segona ponència, El punt de vista del farmacèutic. Cost-eficàcia, va anar a càrrec de Joaquín Machí, farmacèutic actualitzacioVIH (1)especialista del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Viladecans, i va posar en evidència que la utilització de les diferents estratègies terapèutiques tenen una repercussió econòmica molt important en un entorn de recursos limitats com és el sanitari. Es va destacar la falta de coherència entre les noves guies publicades pel grup d’estudi de la SEIMC (Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica) GeSIDA i la tarifa plana que ha instaurat CatSalut com a sistema de pagament pels tractaments antiretrovirals, deixant entreveure que aquest sistema de control de la despesa pot ser inviable o molt difícil de complir. Es  va analitzar el cost-eficàcia dels tractaments existents a les guies GeSIDA 2015 i de les teràpies lliures d’anàlegs existents, així com de les biteràpies i monoteràpies.

Importància d’incorporar elements de variables cost-eficàcia o cost-efectivitat a l’hora de decidir entre diferents estratègies terapèutiques en el tractament antiretroviral.

En la tercera ponència, Experiència en simplificació del tractament antiretroviral, Joaquín Serrano, farmacèutic del Servei de Farmàcia de l’Hospital Son Llàtzer de Palma de Mallorca, va fer una descripció detallada de l’experiència en simplificació a aquest hospital.

Bons resultats amb biteràpies i sobretot en monoteràpies tot i la desconfiança, que va en augment, a l’hora d’utilitzar aquestes estratègies.

Per a concloure l’acte, Beatriz Mothe, de la Fundació Irsicaixa de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, va parlar de la Situació de la vacuna contra el VIH. Va exposar amb molt detall la situació actual de la vacuna per al VIH i les bases per al desenvolupament de noves vacunes, destacant la dificultat de sintetitzar una vacuna que resulti eficaç.

Importància de la recerca biomèdica en el camp dels diferents tipus de vacunes preventives o terapèutiques, i dificultat per trobar un indicador adequat per monitoritzar la seva eficàcia, deixant ben clar que encara queda molt camí a recórrer en la troballa d’una vacuna adequada.

VIH: Programa de detecció mitjançant test ràpid

Conèixer aviat la possibilitat d’estar infectat pel virus de la sida, permet un diagnòstic precoç, i establir un tractament el més aviat possible millora extraordinàriament el pronòstic. La determinació de la infecció per VIH mitjançant un test ràpid a les oficines de farmàcia pretén afavorir l’accessibilitat al diagnòstic a totes aquelles persones que presentin conductes de risc per a la infecció. La prova, que dura uns 20 minuts, és totalment anònima.

Consulta el llistat de farmàcies que participa.

Amb el patrocini de:

 janssen_logo

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal