Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > 4 de febrer: Dia Mundial contra el Càncer

4 de febrer: Dia Mundial contra el Càncer

3 febrer 2017
2017WCD_CampaignPoster_CATALAN_0 (1)

Cartell de la campanya mundial

Cada any una cita uneix la població mundial en la lluita contra el càncer: el Dia Mundial contra el Càncer se celebra cada 4 de febrer, una iniciativa de conscienciació que promou l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Sota el lema ‘Nosaltres podem. Jo puc’ (‘We Can. I Can’), la campanya bianual 82016-2018) d’aquest Dia Mundial planteja com tothom -com a pobles o com a individus- podem fer la nostra part per reduir la càrrega mundial del càncer, un missatge que es convida a compartir a través de les xarxes socials per combatre de formal global la malaltia. El Dia Mundial contra el Càncer és una oportunitat per reflexionar sobre el que es pot fer i prendre mesures.

El 4 de febrer és també “una jornada per exposar els avenços que, constantment, s’estan fent en aquesta línia. I enguany, l’anàlisi de les darreres dades de què disposa el Pla Director d’Oncologia sobre el càncer a Catalunya duu a una conclusió estadística: que la supervivència a un càncer a Catalunya ha crescut, de mitjana, un 7% en deu anys. En concret, la supervivència als 5 anys dels pacients diagnosticats amb càncer entre 1995 i 1999 va passar d’un 50,2% al 57,3% als diagnosticats entre els anys 2005-2007″ explica el Departament de Salut i afirma que “la taxa de mortalitat per càncer de les dones catalanes és la més baixa d’Europa i la incidència de tots els càncers es manté estable a Catalunya des de 1994” (podeu ampliar dades a la seva nota de premsa).

Per què el Dia Mundial contra el Càncer és important?

  • Actualment, 8,2 milions de persones moren de càncer cada any a tot el món, dels quals, 4 milions de persones moren de forma prematura (amb edats de 30 a 69 anys).
  • Dia Mundial contra el Càncer és l’oportunitat ideal per difondre el missatge i elevar el perfil del càncer en les ments de la gent i dels mitjans del món.

Consulta i comparteix la infografia de la pàgina oficial del Dia Mundial (PDF).

Font: http://www.worldcancerday.org/

Almenys un terç de tots els casos de càncer poden prevenir-se. La prevenció constitueix l’estratègia a llarg termini més cost-eficàcia per al control del càncer. Cal apostar per fer un estil de vida saludable, el teu farmacèutic et recomana (via Portalfarma):

  • Realitzar exercici físic de forma continuada, però començant progressivament. No és recomanable realitzar un esforç puntual i tornar al sedentarisme habitual.
  • Abandonar el consum de tabac i/o alcohol.
  • Controlar l’estrès.
  • Protegir la pell a l’exposició solar.
  • Cuidar l’alimentació perquè aquesta sigui saludable.
  • Disminuir el consum de greixos saturats (embotits, cansalada, mantega, formatges grassos, nata, etc.)
  • Incrementar el consum de greixos insaturats (peixos, pollastre, oli d’oliva. etc.)
  • Consumir aliments que aportin fibra (pa integral, verdures, fruites lleguminoses, etc.)
  • Evitar els aliments hipercalòrics (sucre i derivats, gelats, xocolata, etc.)

També pots consultar els consells de la Organització Mundial de la Salut (OMS) per prevenir el càncer.

A1-pebrots_01

Cartell de la campanya de la FECEC

D’altra banda, Oncolliga i FECEC juntament amb els establiments Condis, tornen a posar en marxa la campanya “Posem-li pebrots al càncer 2017. Una campanya solidària que se celebra per tercer any consecutiu, amb motiu d’aquest dia mundial, els dies 3 i 4 de febrer. L’objectiu és fomentar la solidaritat amb les persones que pateixen la malaltia i difondre la tasca que realitzen aquestes entitats. Els voluntaris participants oferiran una bossa amb dos pebrots, un de verd i un de vermell en més de 400 establiments Condis repartits per tot Catalunya a canvi del preu simbòlic d’1,5 euros. Les aportacions recollides es destinaran íntegrament a projectes de suport i atenció als malalts oncològics i les seves famílies. Així mateix, aquesta acció solidària se suma a altres iniciatives que es desenvolupen amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer i que també actuen d’acord amb el codi europeu, destinat a prevenir la malaltia. La campanya es pot seguir a les xarxes socials amb el hashtag #Pebrotscàncer .

Les farmàcies ajuden a prevenir el càncer de colon

adhesiu-colon

Adhesiu que identifica a les farmàcies que participen al Programa

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR), en què participen activament les farmàcies, persegueix diagnosticar i tractar els casos de càncer de còlon i recte el més aviat possible. El diagnòstic precoç ha demostrat que disminueix la incidència del càncer i augmenta significativament la supervivència.

A la 2a Jornada d’Estratègia i Accions per a la farmàcia comunitària 2016-2018, que va tenir lloc el passat 15 de novembre, es va posar de manifest què s’ha aconseguit amb els serveis professionals posats en marxa a les farmàcies comunitàries i en quin estat es troben. Pel que fa a aquest programa, en el qual participen les farmàcies juntament amb hospitals, centres d’atenció primària, ICO i distribució farmacèutica, es van comunicar noves xifres: durant el 2015 118.183 persones van poder accedir a fer-se la prova de detecció de sang en femta, amb la participació de 658 farmàcies, que han recollit un total de 107.515 tests, el 79% del total. D’aquests, 7.689 van donar positiu, i gràcies a aquest programa, que està previst que estigui implementat a tot Catalunya al llarg del 2017, el 2015 es van detectar 1.139 adenomes d’alt risc, 1.472 adenomes de baix risc i 315 càncers invasius.

Consulta el llistat de farmàcies que participa en el programa a la província de Barcelona.

Més informació d’interès:

Pàgina oficial World Cancer Day: http://www.worldcancerday.org/

twitter-LOGOSegueix el tema a Twitter amb els hashtags #WorldCancerDay #WeCanICan

Día Mundial contra el Cáncer (via Portalfarma)

El càncer a Catalunya – Monografia 2016 (Departament de Salut)

Informació sobre el càncer de mama, coll uterí, pròstata i consells nutricionals per prevenir la malaltia al nostre web de salut (via Farmaceuticonline)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal