Estàs aquí: Inici > Destacats > Quin és el present i el futur de les vacunes en patologies respiratòries?

Quin és el present i el futur de les vacunes en patologies respiratòries?

11 gener 2024

El passat 13 de desembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la tertúlia d’actualitat “Present i futur de les vacunes en patologies respiratòries”. La tertúlia va anar a càrrec de Montse Martínez, cap de servei de Medicina Preventiva de la subdirecció general de Promoció de la Salut del Departament de Salut, i de David de la Rosa, pneumòleg adjunt del Servei de Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La vocal de Salut Pública del COFB, Núria Oliva, va moderar la sessió.

Els objectius de la tertúlia van ser conèixer les patologies respiratòries de les quals existeix prevenció mitjançant vacunació, revisar les vacunes per a la prevenció d’aquestes patologies de l’adult, presentar les novetats i les tendències de futur en la prevenció i actualitzar el calendari vacunal amb les últimes novetats i incorporacions de vacunes i grups de vacunació.

D'esquerra a dreta: Montse Martínez, Núria Oliva i David de la Rosa.
D’esquerra a dreta: Montse Martínez, Núria Oliva i David de la Rosa.

La presentació de la tertúlia va anar a càrrec de la vocal de Salut Pública del COFB, Núria Oliva, que va comentar que a través de la conferència es pretén conèixer una mica més tota l’actualitat sobre les vacunes. En aquest sentit, va explicar que “hi ha una gran varietat de vacunes conjugades i recombinades amb tecnologia ARN missatger (ARNm)” i que aquestes són les que “protagonitzen el futur de la medicina preventiva”. Per tancar la presentació va recalcar la importància d’estar actualitzats per poder oferir “tota la informació que requereix l’usuari i donar resposta a les consultes que us adrecen a les oficines de farmàcia”.

Sobre el present i futur de les vacunes en patologies respiratòries en va parlar Montse Martínez, cap de servei de Medicina Preventiva de la subdirecció general de Promoció de la Salut del Departament de Salut. Martínez va compartir l’estratègia d’immunització a Catalunya, “de la qual hem d’estar orgullosos, ja que tenim un dels calendaris i recomanacions de vacunació més amplis globalment”.

Situació actual de la vacunació per a la prevenció de patologies respiratòries

En relació amb les cobertures de vacunació en l’àmbit estatal, Martínez va assegurar que “l’acceptació de la vacunació continua sent molt elevada” i que la vacunació en primoinfants és molt bona, però que descendeix tant amb l’edat com amb les dosis de record: “amb l’edat perdem l’adherència a les recomanacions de vacunació i això és molt important, sobretot per les malalties que volem prevenir en persones de més edat”. La situació no millora en adults, en què “el salt encara és més gran i les cobertures de vacunació són inferiors a les que ens agradaria, ens movem en uns escenaris força inferiors a la primovacunació”. Tot i això, va assenyalar que hi ha “moltes vacunes segures i eficaces” i que amb determinades malalties, el que es necessita “és una cobertura més elevada per tenir aquesta immunitat de grup”.

Pel que fa al calendari de vacunació, la cap de servei de Medicina Preventiva va confirmar que s’ha modificat molt després de la COVID-19: “el calendari no és estàtic sinó que és dinàmic i l’anem adaptant segons les necessitats que detectem de la població”. Respecte al nom del calendari va especificar que van un pas més enllà i que, en un futur, passarà a dir-se “calendari d’immunitzacions”. I va afegir que “Catalunya elabora el seu calendari de vacunacions en el marc del Calendari Comú del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) i amb l’assessorament del Consell Assessor de Vacunacions”. La situació epidemiològica, les noves vacunes, les cobertures de vacunació, les estratègies de vacunació i la càrrega de la malaltia són alguns dels criteris d’avaluació per fomentar les modificacions en el programa de vacunació d’Espanya i les estratègies de Salut Pública, segons va especificar.

Montse Martínez en un moment de la tertúlia d'actualitat sobre les vacunes en patologies respiratòries.
Montse Martínez en un moment de la tertúlia d’actualitat sobre les vacunes en patologies respiratòries.

També va abordar les vacunacions fora del calendari, que s’administren a persones amb malalties cròniques, infants prematurs, immunodeficiències i tractaments immunosupressors, persones immigrants o refugiades, convivents amb pacients amb patologies de risc, dones en edat fèrtil o gestació i persones amb trastorns genètics. En referència a les persones amb condicions de risc, la professional va mostrar gràfiques amb diferents taxes de cobertura de vacunació i taxes de l’autopercepció d’estar saludable. Per millorar les taxes de vacunació va assegurar que cal “treballar conjuntament tots els professionals sanitaris de tot el sistema sanitari amb els ciutadans per aconseguir que les recomanacions de vacunació, mitjançant els canals de comunicació, arribin als ciutadans”.

Novetats en les recomanacions d’immunització

La cap de servei de Medicina Preventiva va compartir les darreres novetats en les recomanacions d’immunització a Catalunya 2022-2023, com és el cas de l’ampliació de la vacuna contra l’herpes zòster, canvis en la vacunació de la meningitis B, la inclusió de la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) també en nois o el canvi de la vacuna antipneumocòccica per la vacuna antipneumocòccica conjugada. Com a novetat de la tardor de 2023, Martínez va indicar que s’ha recomanat vacunar de la grip a tots els infants entre 6 i 59 mesos durant la campanya de vacunació antigripal, ja que “en malalties respiratòries les complicacions no només són en persones grans”. Alhora, també va recordar les indicacions i recomanacions tant de la vacunació de la COVID-19 com de la grip.

Per tancar la seva presentació, va abordar el Programa d’immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) per a infants a Catalunya: aquest és “el motiu principal pel qual parlem de calendari d’immunitzacions i no de vacunes”, ja que no és una vacuna sinó un anticòs monoclonal. Respecte al programa, va assenyalar que “som pioners no només aquí sinó a escala global” i que, de moment, no tenen resultats, però “no hi ha notícies de col·lapses d’urgències de pediatria i això és un bon senyal”.

Vacunació en el pacient respiratori adult

Seguidament, va intervenir David de la Rosa, pneumòleg adjunt del Servei de Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que va compartir la següent reflexió per iniciar la seva ponència: “la vacunació podem entendre-la com a una actitud intel·ligent vers una situació que sabem positivament que potser produirà complicacions si no l’evitem abans que succeeixi”.

Abans d’entrar a detallar les diferents patologies respiratòries, que es poden prevenir mitjançant la vacunació, el pneumòleg va definir què són les vacunes: “qualsevol preparació destinada a generar immunitat contra una malaltia, estimulant la producció d’anticossos, sense el risc de contraure la malaltia”. De la Rosa va repassar les diferents tipologies i classificacions de vacunes i va assegurar que amb l’arribada del SARS-CoV-2 es van posar en marxa “mecanismes d’acció que feia molts anys que estaven en calaixos; les vacunes d’ARN no són noves, ja s’havien començat a explorar, però per a virus que no tenien una gran implicació en l’epidemiologia comunitària”. El pneumòleg va mencionar algunes de les contradiccions de les vacunes i els efectes adversos relacionats, alhora que va introduir dos conceptes en relació amb els pacients crònics: la immunosenescència i el “immunofitness”.

Virus de la grip

En el cas de la grip, la va descriure com “una malaltia contagiosa, que es transmet fàcilment de persona a persona, amb un període d’incubació d’entre 1 i 3 dies”. Sobre aquest virus, va remarcar que “és important el seu impacte; l’any 2019 va haver-hi 600.000 casos, gairebé 30.000 hospitalitzacions i va causar la mort de gairebé 4.000 persones.  

Respecte a la simptomatologia de la grip, el doctor va comentar que, a vegades, és difícil de distingir de la COVID-19, per això va recomanar els tests de grip i COVID-19. “Vers la grip, la vacuna és la millor mesura de prevenció”, va indicar.

David de la Rosa durant la seva exposició.
David de la Rosa durant la seva exposició.

Pneumococ

Seguidament, va parlar sobre el pneumococ, “una patologia infecciosa causada pel “Streptoccocus pneumoniae”. En la major part dels casos, “aquesta patologia es produeix per l’aspiració o microaspiració del nostre propi pneumococ” . El doctor va repassar tant els efectes aguts com les seqüeles d’aquesta malaltia, així com les diferències entre les quatre vacunes autoritzades: una polisacàrida amb 23 serotips (VNP23) i tres conjugades (VCN13, VCN15 i la VCN20).

Virus de la varicel·la zòster

Per altra banda, David de la Rosa va parlar sobre el virus de la varicel·la zòster, una “infecció que acostuma a ocórrer en la infància”, que queda latent, tot i que “pot reactivar-se en una etapa posterior, causant una erupció i dolor característic en el dermatoma corresponent”. Segons va puntualitzar, alguns estudis han demostrat que els pacients amb asma o amb EPOC tenen més possibilitats de reactivació, respecte al mateix grup de població sense aquestes patologies. En relació amb les vacunes, va recordar quines són les recomanacions de vacunació a Catalunya, així com les vacunes autoritzades per a aquest virus.

Tos ferina

“La tos ferina és una malaltia infecciosa altament contagiosa i infradiagnosticada i, tot i que el seu impacte és major en infants, noves dades suggereixen que en persones grans i en persones amb malalties cròniques pot condicionar una morbiditat, mortalitat i costos significatius”, va apuntar el pneumòleg pel que fa a la tos felina, alhora, que va exposar diverses pautes d’ús d’aquesta vacuna en adults.

COVID-19

El doctor també va fer referència a la COVID-19, que “ha arribat per quedar-se”. En relació amb les vacunes, va mostrar les xifres de la distribució de persones vacunades de COVID-19, un total de 41.310.204 i va explicar que “la diferència de xifres entre les persones vacunades i les complicacions que s’han produït, ens fan poder afirmar que són vacunes segures i efectives”.

Virus respiratori sincicial (VRS)

Finalment, respecte al virus respiratori sincicial, va confirmar que en infants va ser un problema l’any 2022. “La immunització en infants ho tinc claríssim, ja que ens ajudarà a reduir l’impacte d’infecció en aquest grup d’edat, però en adults crec que estem anant una mica ràpid”, fent referència al fet que cal plantejar correctament les recomanacions de vacunació d’aquest virus. “És possible que la vacunació vers el VRS sigui la següent en implementar-se”, va concloure el doctor.


Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal