“A la farmàcia, amb el menjar SÍ es juga”. És el lema de la III Jornada Professional d’Alimentació que va tenir lloc a Madrid el passat 5 de maig i va reunir a farmacèutics de tot l’Estat interessats en l’alimentació. Una jornada organitzada pel Consell General de Col·legis Farmacèutics, a través de la Vocalia Nacional d’Alimentació, per afavorir la formació i actualització dels farmacèutics en què es van repassar les principals novetats entorn de l’alimentació i la salut.
Durant l’obertura d’aquesta jornada, Jesús Aguilar, president del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos va destacar que “els farmacèutics comunitaris som un referent sanitari per als dos milions de persones que entren cada dia en les farmàcies, consultant-nos els seus dubtes sobre els medicaments, i també sobre aspectes relacionats amb la salut, com és l’alimentació”. Per la seva banda, Aquilino García, vocal nacional d’Alimentació, va presentar la jornada i va ressaltar la importància de la formació del farmacèutic en l’alimentació. La jornada, portada a terme entre els diferents vocals d’Alimentació de tot l’Estat, va destacar per l’elevada participació de molts d’ells com a ponents.
Durant la jornada es van abordar temes com la nutrició infantil. Entre altres conclusions, el Llibre Blanc de la Nutrició Infantil ressalta que una alimentació adequada en els primers anys de la vida i una activitat física suficient és la millor inversió per aconseguir adults més sans.
També es va celebrar una taula rodona sobre complements alimentosos, en la qual es va abordar el seu ús en activitat física, en persones majors i en situacions de sobrepès i de degeneració macular associada a l’edat. El farmacèutic comunitari amb una formació específica és un professional adequat en la cadena sanitària per informar els esportistes, pacients sans, sobre els augments en les ingestes recomanades i en quins punts nutricionals ha d’incidir depenent de l’esport practicat. També en les persones majors desenvolupa una labor important en la detecció d’interaccions entre medicaments i aliments.
També es va presentar un estudi en el qual s’observa un paper cada vegada més important del sedentarisme i la falta d’activitat física en la problemàtica del sobrepès i l’obesitat. A la tarda va tenir lloc la segona taula rodona sobre “Atenció nutricional des de l’oficina de farmàcia”, en què es va aprofundir en l’ús dels probiòtics, prebiòtics i microbiotes; les al·lèrgies i intoleràncies alimentoses, i la síndrome metabòlica. Finalment, la conferència de clausura va aprofundir en la dieta mediterrània i la seva adaptació a la dieta de l’esportista.
Font: nota de premsa del Consejo “Los farmacéuticos comunitarios, importantes aliados de la población para mejorar los hábitos alimentarios” (05/05/2016)
Dins la taula rodona “Atenció nutricional des de l’oficina de farmàcia”, la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach, va exposar la seva ponència sobre la “Síndrome metabòlica”. Us traslladem el més destacat de la seva intervenció: El conjunt de factors de risc cardiovascular (FRCV) -resistència a la insulina, hiperglucèmia, obesitat visceral o abdominal i dislipèmia-, juntament amb altres factors com la hipertensió, conformen l’anomenada síndrome metabòlica (SM). Si afegim a la llista de FRCV l’obesitat global, accedim al concepte de cardiodiabesitat. El farmacèutic comunitari centra part dels seus esforços en les tasques de promoció de la salut. L’atenció nutricional en el pacient amb síndrome metabòlica planteja múltiples reptes: en primer lloc, ha d’aconseguir uns objectius de paràmetres bioquímics i antropomètrics susceptibles de ser modulats amb estils de vida i alimentació. Més enllà d’aconseguir aquests canvis, el farmacèutic, com a agent de salut, hauria de motivar, acompanyar, pactar, i proporcionar consell alimentari, duent a terme un seguiment que permeti millorar la qualitat i esperança de vida del pacient. Per exemple, el programa de detecció del risc cardiovascular, Farmacardio, pioner a Espanya, compta amb el farmacèutic com a professional decisiu per a la intervenció en activitats preventives, potenciant-ho en un àmbit diferent del de la dispensació i reforçant la farmàcia com a centre de salut, accessible, de proximitat i d’interès en actuacions preventives. L’abordatge de la síndrome metabòlica des de l’oficina de farmàcia mitjançant l’atenció nutricional està àmpliament justificat i fonamentat. La prevenció de la SM des de la farmàcia comunitària pot passar també per una atenció nutricional utilitzant com a coadjuvants als complements alimentosos: aquests poden modular la sensibilitat a la insulina, la tolerància a la glucosa, reduir l’obesitat i hipertensió i millorar el patró de perfil lipídic. Els beneficis d’una dieta equilibrada suposen integrar consells d’usos correctes i possibles precaucions sobre complements alimentosos, sempre tenir en compte i entenent la diferència entre fitoteràpia i aquests tipus de complements per al sistema cardiovascular i per controlar el pes i la glucèmia. Per prevenir, val la pena començar des de la infància: en aquest sentit, sota el lema “On és el plat?”, les 2.200 farmàcies de Barcelona van iniciar, ara fa dos anys, una campanya per motivar les famílies a millorar els hàbits alimentaris i lluitar contra un problema en augment com és l’obesitat infantil. La campanya, engegada per la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB, facilitava material divulgatiu a les farmàcies: vídeos, díptics i un plat saludable enganxat al terra de cada farmàcia.
Vídeo de la campanya per prevenir l’obesitat infantil
“A la farmàcia, amb el menjar SÍ es juga”: l’atenció nutricional juga un paper clau a prevenir, i fins i tot modificar, l’evolució de la síndrome metabòlica.
* La jornada es va poder seguir a Twitter a través de @portalfarma, amb l’etiqueta #JPA2016.
Per a més informació:
Espai web 3a Jornada Profesional de la Vocalía de Alimentación: Presentación (via Portalfarma)
Les ponències de la jornada estaran disponibles a la Sala de Premsa del web en els pròxims dies (via Portalfarma).
Potser també t’interessa: