Estàs aquí: Inici > Destacats > Novembre i desembre: la recepta electrònica privada, la inauguració del programa de formació continuada i el desabastiment de medicaments, temes més destacats als mitjans

Novembre i desembre: la recepta electrònica privada, la inauguració del programa de formació continuada i el desabastiment de medicaments, temes més destacats als mitjans

24 gener 2024

La recepta electrònica arriba a la sanitat privada

A mitjans de desembre es va anunciar la col·laboració entre el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) per fer realitat la recepta electrònica privada a Catalunya. Aquesta notícia suposa un gran avenç pel que fa a la seguretat i qualitat sanitària dels pacients. Es va enviar una nota de premsa amb declaracions de Jordi Casas, president del CCFC, que van aparèixer a diversos mitjans especialitzats com El Global, IM Farmacias, Gaceta Dental, El Dentista Moderno, PMFarma i Vidas Insuperables. També es va fer ressò de la notícia a aldia.cat, Europa Press, Gente Digital i NoticiasDe.

Inauguració del Programa de Formació Continuada COFB

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va presentar, a mitjan octubre, el seu Programa de Formació Continuada 2023-2024 amb activitats formatives relacionades amb tres grans àrees: medicaments, serveis professionals i abordatge del pacient. Els objectius principals del programa són “l’excel·lència professional i l’adquisició de nous coneixements per part dels col·legiats i col·legiades, i fomentar la seva capacitat investigadora” segons va detallar la secretària del COFB, Aina Surroca. A Farmaventas i PM Farma van publicar la nota de premsa enviada pel COFB al novembre amb declaracions de Jordi Casas, president del COFB, i d’Aina Surroca, secretària del COFB. La notícia també va aparèixer a altres mitjans especialitzats: Diariofarma, El Global i IM Farmacias.

Desabastiment de medicaments

Els problemes de subministrament de medicaments ha continuat sent un dels temes destacats en els mitjans al llarg de novembre i desembre. Tant al 324 com a TV3 (a partir del minut 00:17), van publicar peces amb declaracions de Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, on va abordar, específicament, la manca de subministrament del fàrmac Ozempic. Els mitjans Catalunya Press, Cadena Ser (1 i 2) i Galicia Press van recollir declaracions de la responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM), Lorena Rivera. També es va entrevistar a la farmacèutica comunitària Ana Mera, al programa “Tot es mou” de TV3 (a partir del minut 2:01:10),  on va parlar del desabastiment de medicaments, entre altres temes.

Consell farmacèutic en el programa “Fet a mida” de La Xarxa

Durant aquests dos mesos, la farmacèutica i secretària del Col·legi, Aina Surroca, ha continuat realitzant la secció quinzenal, cada dimecres en directe, a La Xarxa en el magazín “Fet a mida”. Al novembre va parlar sobre “Quina diferència hi ha entre grip, refredat i COVID-19?” i “Ús correcte dels antibiòtics”; i, al desembre, “Recomanacions per gaudir d’unes festes saludables i consells per reduir el colesterol” (a partir del minut 1:00:38).

Infarma Madrid 2024

Durant el desembre, alguns mitjans han començat a fer-se ressò de la nova edició d’Infarma Madrid 2024. Del 19 al 21 de març se celebrarà la 34a edició organitzada pels col·legis de farmacèutics de Madrid (COFM), de Barcelona (COFB) i Interalia. El congrés, que tindrà lloc al recinte firal d’IFEMA, té com a objectiu ajudar a les farmàcies i farmacèutics i farmacèutiques comunitàries a fer front els nous reptes sanitaris i socials amb les eines més innovadores i pràctiques des del punt de vista professional, assistencial i empresarial. Els mitjans IM Farmacias, Farmanatur, Diariofarma, PM Farma, Farmaventas i Europa Press van publicar peces al respecte.

El COFB com a font d’informació

Alimentació i salut digestiva

IM Farmacias va publicar una peça sobre el paper del farmacèutic en tractaments per a la salut digestiva amb declaracions d’Andreu Prados, membre de la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB. Revista Acofarma va publicar un article d’Anna Paré, de la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB, sobre com enfortir el sistema immunitari mitjançant l’alimentació i la nutrició. A RAC 1 van elaborar una peça sobre els efectes i ús del magnesi, amb declaracions de Mar Blanco, també membre de la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB.

Medicaments amb pseudoefedrina

Al novembre, TVE va donar veu al comunicat de la Sociedad Española de Farmacia Familiar y Comunitaria (SEFAC) recomanant l’ús responsable de medicaments amb pseudoefedrina, davant els casos de França amb complicacions greus per risc d’episodis isquèmics, cardiovasculars i cerebrovasculars. A la peça apareixen declaracions d’Ariadna Condon, coordinadora del COFB de les farmàcies del Barcelonès Nord, on parla de les precaucions en la dispensació de la pseudoefedrina a l’oficina de farmàcia. Més tard, al desembre, l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) va publicar una nota informativa recomanant mesures per minimitzar riscos davant l’administració de medicaments amb pseudoefedrina.

Serveis professionals a la farmàcia comunitària

Al novembre, a Ràdio Piera es va realitzar una entrevista a Núria Bertolín, coordinadora del COFB de les farmàcies de l’Anoia (a partir del minut 06:11), on va parlar de la participació de les farmàcies en el cribratge de càncer de còlon i recte i la importància de la col·laboració de la població en el cribratge. També va abordar altres temàtiques relacionades amb la farmàcia, com l’estudi Derma-Risc per a la detecció precoç de càncer cutani que duen a terme a la comarca d’Anoia, la ràpida detecció de problemàtiques de salut a través de la farmàcia i va recordar el paper dels farmacèutics i farmacèutiques durant la pandèmia.

Menció al COFB

XIII Congreso Nacional de Atención Farmacéutica

A principis de novembre, el president del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF), Jesús Aguilar, va anunciar durant la jornada inaugural del XIII Congreso Nacional de Atención Farmacéutica, la signatura d’un acord amb la Fundación Pharmaceutical Care España per potenciar l’atenció farmacèutica i el desenvolupament dels Serveis Professionals Farmacèutics Asistencials. PM Farma va recollir la notícia amb menció al vocal d’Oficina de farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría que va participar en la jornada.

Distinció entitats centenàries

A finals de novembre, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar l’atorgament, per part del Plenari del Consell Municipal, de 32 distincions per a entitats i institucions centenàries dins les quals es troba el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona com a entitat centenària. 324 en va fer ressò.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal